SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Segers fabrik i krigets ukraina

Tillverkar årligen närmare 400 000 plagg
Sedan 2003 har Segers en fabrik i Ukraina. Närmare bestämt i Shumsk, ett 20-tal mil öster om storstaden Lviv. Fabriken tillverkar årligen närmare 400 000 plagg för Segers. Fabriken är en av 6 enheter inom Segers koncern och den ena av två fabriker. Vi vill berätta mer om hur fabriken och personalen påverkats av Rysslands invasion av Ukraina.

- När kriget i Ukraina bröt tänkte vi först och främst på alla våra kollegor i Shumsk och lade fokus på att göra allt vi kan för att skapa trygghet och säkerhet. Vi rustade oss även för att snabbt kunna öka produktionen i vår andra fabrik i Pakistan, men lyckligtvis har vi kunnat fortsätta att producera som tidigare i Ukraina, säger Christian Nilsson, VD på Segers Fabriker AB. Det är naturligtvis viktigt för våra medarbetare och deras familjer att trots kriget kunna gå till arbetet varje dag och det känns väldigt bra att det fungerar, fortsätter Christian.

– Vi har behövt förändra våra transportlösningar mellan Ukraina och Estland samt säkrat både skydd och drift i fabriken genom förbättrat skyddsrum, monterat sandsäckar i fönster, bunkrat bränsle och investerat i reservaggregat om strömmen skulle gå, men i övrigt är faktiskt det mesta i fabriken ungefär som vanligt, avslutar Christian

Vladimir Banakh är VD för Segers i Ukraina sedan många år. Han berättar för oss att väldigt få personer har lämnat byn och fabriken för att fly och att det tvärtom lever fler människor i Shumsk nu än innan kriget då det är en liten stad som är förhållandevis säker.

– Vi har i nuläget 165 trogna medarbetare som stannar hos oss då vi har bättre arbetsvillkor än motsvarande andra fabriker, har en ägare som verkligen bryr sig om oss och vi har framtidstro, säger Vladimir.
Vi har faktiskt lyckats anställa ett antal nya medarbetare som flytt från mer utsatta delar av Ukraina och därigenom utökat kapaciteten med ytterligare en produktionslina, vilket är extra positivt då Segers haft kraftigt ökad försäljning under 2022.

När vi ber Vladimir beskriva hur vardagen ser ut i Shumsk så berättar han om att flyglarm går hela tiden, både dag och natt, och att grannstäder har bombats, men att Shumsk som är en liten stad och saknar militära mål lyckligtvis har klarat sig hittills.

– När larmet går under arbetstid flyttar vi oss snabbt till ett skyddsrum i vår källare, säger Vladimir som också förklarar att sandsäckar placerats som skydd i fönster.

Vladimir berättar också om hur personalen mår och blir extra allvarlig när han informerar om att Segers har 32 kvinnliga medarbetare som våndas i oro då deras män, söner eller bröder deltar för fullt i kriget.

– Det är mycket känslor i omlopp för oss alla. Förtvivlan och hat över att bli invaderade, tacksamhet över stödet från Sverige och väst och hopp och självförtroende i att Ukraina kommer vinna kriget.
– Vi hjälper armén både med pengar och varor som vi kan sy i vår fabrik såsom byxor, underkläder eller sänglinné för sjukhussängarna.

Mia Kinn
Marknadschef
mia.kinn@segers.com
033-23 10 18

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-11-23
Advenica lanserar ZoneGuard PE250
2022-11-22
Kan CAM-system bidra till bättre miljö?En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattform
2022-11-21
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen
2022-11-18
Utsläppsfri återvinning i Bayern Maskin- och fixtur­konstruktioner blir säkrareLyfta och flytta gods smidigtEdge Gateway - Industri 4.0 har aldrig varit enklareHydro elektrifierar aluminiumtransporter
2022-11-17
Amada erbjuder kantpressar i mellansegmentetÄr chatbots standardalter­nativet för kundtjänst?Ny fabrik med rörlaser i spetsen ökar produktion TAWIs lyftanordningar hos PostnordVolvo klarar de hårda kraven hos SSAB