SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ska skapa återväxt genom överföring av kunskap

VMZINCs stipendium för unga plåtslagare
I början av sommaren fick tre plåtslagare ta emot VMZINCs stipendium för unga plåtslagare. Det nyinstiftade stipendiet är i första hand till för att skapa en återväxt och målsättningen är att främja utbildning, kunskap och yrkesmässig utveckling inom plåtslagaryrket. I höst reser de tre stipendiaterna på utbildningsresa till Frankrike.

– Genom att starta ett stipendium för unga plåtslagare kan vi främja användningen av plåt som byggmaterial samt hjälpa till att rekrytera och stödja nästa generation plåtslagare. I dag saknas det plåtslagare som kan utföra den här typen av jobb. De som kan yrket går snart i pension. Därför har vi instiftat det här priset för att få en återväxt, säger Christian Eriksson, försäljningschef VMZINC Sverige.

Kommer att delas ut årligen
VMZINC har under en tid haft idén att instifta ett stipendium för plåtslagare. Förra året lade kopparslagaren Björn Hammar fram ett förslag på stipendium riktat till unga plåtslagare. Och VMZINC har som målsättning att årligen dela ut detta stipendium till 2–3 personer.

– Kriterier för stipendiet är: ålder maximalt 30 år, bevisad erfarenhet, referensprojekt inom plåtslagaryrket och meriterande är viljan att utveckla sina kunskaper. Valet av stipendiater har utförts av mig och Björn Hammar, tanken är att det är vi två samt de tre stipendiaterna som utser nästa års stipendiater.

VMZINC:s stipendium för unga plåtslagare har som målsättning att främja utbildning, kunskap och yrkesmässig utveckling inom plåtslagaryrket. Stipendiet ska, enligt Christian Eriksson, innehålla bidrag till vidareutbildning för unga plåtslagare som vill utveckla sitt kunnande i, framför allt, zinkplåt men även kopparplåt.

Öka det praktiska kunnandet
– Stipendiets mål är, utöver att öka det praktiska kunnandet, även att öka medvetenheten om zinkplåtens betydelse i byggnadskonstruktioner och arkitektur. Stipendiaterna ska även få förståelse om zinkens användningsområden och dess unika egenskaper som estetiskt vackert, hållbart och miljövänligt byggnadsmaterial.

Stipendiaterna kommer under hösten att resa till VMZINCs utbildningscenter i Bray-et-Lû, 70 kilometer nordväst om Paris. Där kommer de att under några dagar utbildas i zinkens historiska användning och praktiska handhavande i tillverkning av ornament. Plåtslagarna kommer också att besöka kulturhistoriska byggnader i Paris för att se zinkens användningsområden och dess unika egenskaper.
Grattis till stipendiet, hur är det att vara en av tre unga plåtslagare som har tilldelats det?

Jonatan Segelson, Odensala plåtslageri:
– Det är så klart jätteroligt. Utsmyckningar och detaljer är ett anrikt och komplicerat hantverk. Och det är inget som vi jobbar mycket med i Sverige. Det sker ibland, då behöver vi ofta ta hjälp av äldre, erfarna och duktiga plåtslagare. Det är mer ett hantverk än plåtslageri. Hittills har jag jobbat minimalt med sådant. Jag har absolut som mål att jobba med det här.

Emilia Siwertz, JW plåtslageri:
– Det är väldigt intressant att få komma framåt utifrån det jag kan nu. I dag vet jag lite av den delen av yrket som handlar om utsmyckningar, men jag känner absolut att jag kan hitta det intresset. Det ligger i mitt intresse att lära mig nya saker. Och jag ser mycket fram emot resan till Frankrike för att se och lära så mycket som jag kan.

John Norberg, Bång & Lewerth:
– Roligt! Det känns väldigt bra att veta att vi ska dra i väg och titta på taken i Paris och utbilda oss. Jag ser mycket fram emot att åka dit. Utsmyckningar är absolut det som jag vill jobba med i framtiden. Jag gillar plåtslageriet som det är, speciellt när jag får pilla och driva plåten och jobba med värme. Det är ett helt annat sätt att jobba på. Att bli mer och mer fullfjädrad inom plåtslageri och kunna säga ”jag kan göra allt”, det är dit som jag vill komma.
Kontaktinformation
Postadress
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
802000-3581
Grundat: 1971
Anställda: Ej angivet
Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

Företagets tjänster/produkter

Plåtbearbetning: Additiv tillverkning, Automatavgradning, Automatstansning, Bandbockning, Bockning, Byggnadsplåtslageriarbeten, CNC-Rörbockning, CNC-Stansning, Excenterpressning, Finklippning, Fotostansning, Hydraulpressning, Håltagning, Kantbockning, Kantpressning, Klippning, Kombi laser - stansning, Metallbandbearbetning, Nibbling, Nitning, Panelbockning, Perforering, Plåtformning, Plåtkapsling, Plåtpressning, Rullformning, Rörbockning, Spaltning, Stansning, Trycksvarvning, Trådbockning, Valsning, Varmpressning, Övrig plåtbearbetning
Smides & Plåtslageriarbete: Aluminium arbeten, Bandtäckning, Burspråks arbeten, Byggnadsmontage, Byggnadsplåtslageri, Byggplåt, Entrétak, Fasadarbeten, Fasadplåt, Fönsterbleck, Hängrännor, Koppartak, Koppartäckning, Mässingsplåtarbeten, Papptäckning, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Plåtdetaljer, Plåtfasader, Plåttak, Plåttaksmålning, Rostfria arbeten, Skiffertak, Skivtäckning, Skorstensbeslag, Skärmtak, Smidesarbete, Snörasskydd, Spiskåpor, Stuprännor, Stuprör, Takfönster, Takkupor, Takpannor, Takplåtslageri, Takrenoveringar, Takskottning, Taksäkerhet, Taktäckning, Takunderhåll, Tegeltak, Tunnplåtsarbeten, Tätskiktning, Underhållsarbeten, Vattenavrinning, Ventilationshuvar, Ventilationsplåtslageri, Vindskiveplåt, Väggplåt, Zinktak
Värmesystem & Ventilation: AC-system, Armatursatser, Avfuktare, Avgasningsutrustning, Befuktningsdysor, Beröringsfri termoanalys, Besiktning av all sorts ventilation, Besiktningar av eldstäder och rökkanaler, Bioenergipannor, CE-märkning, Dyskanaler, Element, Elpannor, Energibesiktning, Energikontroll, Energioptimering, Energisystemlösningar, Entreprenadbesiktning, Evaporativa kondensorer, Expansionssystem, Fjärrvärme, Fjärrvärmeväxlare, Fläktar & aggregat, Flödesmätning, Fuktavskiljare, Gasanläggningar, Innemiljöutredning, Installation av eldstäder, Kaminer, Klimatanläggning, Kontaktvärmare, Luftbefuktning, Luftbehandling, Luftfuktare, Luftfuktarsystem, Luftfuktningsanläggningar, Luftförbättrare, Luftkonditionering, Luftrenare, Luftreningsanläggningar, Luftvärmare, Luktanalyser, Luktrening, Oljepannor, Osmosanläggningar, OVK-besiktning, Panncentraler, Pelletsbrännare, Plattvärmeväxlare, Radiatorer, Radonutredning, Serviceavtal, Skorstensrenovering, Smutsfilter, Solenergisystem, Solfångare, Solvärme, Sotning, Torkningssystem, Varmvattenberedare, Vattenmätarkonsoler, Vedpannor, Ventilationsanläggningar, Ventilationsmontage, Ventilationsprodukter, Ventilationsservice, Ventilationssystem, Vridspjäll, Värmekulvertar, Värmepumpar, Värmeskåp, Värmeväxlare, Ångsystem

Kontakter

Tomas Skagerlind
073-074 83 60
Johan Lindström
xx

Filmer

Avtalsfilm2017 170217 textad

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-12-04
Innovativ metod för framtidens avloppsreningImpact-bolagets succétjänst AI-expert till styrelsen för HusmanHagbergNytt bolag i Tempcon GroupGranitors hissverksamhet säljs till MVI
2023-12-01
Kombinera styva och flexibla material Collision Sentry Multi-ZoneStålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023
2023-11-30
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
2023-11-29
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
2023-11-28
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!