SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skapa affärer av insamlad data - steg för steg

Den digitala utvecklingen inom tillverkningsindustrin går framåt med stormsteg.
De företag som ännu inte har påbörjat sin digitaliseringsresa får svårt att hänga med i framtiden. Men genom att följa 5 konkreta steg kan ditt företag snart vara i gång med att hitta nya affärer.

Se hur andra har gjort. Bli inspirerad. Och, framför allt, våga testa. Svårare än så behöver det inte vara för att hitta nya tjänster att erbjuda sina kunder. Allt tack vare den data som samlas in genom uppkopplade produkter.

– Det finns stora möjligheterna att skapa värde och nya tjänster genom datainsamling. Jag är säker på att svenska företag kan mer än de tror – det gäller bara att våga misslyckas. Utvecklingen går framåt i en rasande fart och därför måste man testa för att överhuvudtaget kunna hänga med, säger Magnus Mörstam, som är ansvarig för Subcontractor TechArena på Elmia Subcontractor i november.

Tjänsten Toolmind som visas på Subcontractor TechArena är ett tydligt exempel där insamlad data har skapat nya möjligheter. Det är gasfjädertillverkaren Strömsholmen som har utvecklat tjänsten tillsammans med en molnlösning från CombiQ. Med Toolmind kan Strömsholmen kommunicera digitalt med sina produkter även efter att de är sålda vilket i sin tur innebär nya värden för kunden.

– Det är främst insamlad data som skapar nya affärer. Tidigare när företag sålde sin produkt, tappade de samtidigt kontakten med produkten och kunden. Men kopplar man upp produkten får man ny information som möjliggör helt nya tjänster och en kontinuerlig kontakt med kunderna, säger Magnus Mörstam.

En teknik som definitivt är på frammarsch är geometrioptimering och möjligheten att få fram lättare detaljer med längre livslängd. Något som öppnar för mer hållbara och resurseffektiva produkter. På Subcontractor TechArena presenteras mjukvaran CogniCad som automatiskt genererar en optimalt utformad 3D-geometri för den specifika uppgift som detaljen ska utföra.

– Möjligheter för små och medelstora företag att börja jobba med den digitala tekniken är stora och på Subcontractor TechArena vi vill visa hur resan har sett ut för andra företag – då blir det lättare att själv våga ta sig an tekniken, säger Magnus Mörstam.

Steg för steg – så skapar du affärer av insamlad data
1. Förankra dina idéer och tankar hos ledningen.
2. Gör en nulägesanalys för att förstå var ni befinner er på den digitala resan.
3. Ta reda på vilka möjligheter som finns – till exempel genom att besöka Subcontractor TechArena.
4. Skissa upp en målbild och försök att identifiera vilka utmaningar som kan tänkas uppstå – prioritera vilka aktiviteter som ska genomföras.
5. Skapa en handlingsplan.

Källa: Digitala stambanan och Magnus Mörstam.

Subcontractor TechArena är en ny satsning från Elmia Subcontractor där den digitala teknikens möjligheter och smarta lösningar för tillverkningsindustrin presenteras genom innovativa case från svenska företag.

Möjligheterna visualiseras på flera nivåer – från att effektivisera processer och skapa mervärde för kunden till nya affärsmodeller. Förhoppningen är att du som besökare ska komma hem full av inspiration och med nya idéer för att själv kunna påbörja en digital resa.

Subcontractor TechArena ligger naturligt i anslutning till inspirationsarenan InnoDex – Innovation & Technical Design Expo som är platsen för industrins alla produktutvecklare, konstruktörer och designer. Här visas nya material, innovativa tekniker och kreativa processer.

Besök Elmia Subcontractor i Jönköping, 9–12 november, 2021.
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-15
Investeringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
2021-10-14
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
2021-10-13
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsprodukt