SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SKF och VBN i samarbete inom additiv tillverkning

Lagerring in Vibenite-stål
SKF och VBN Components samarbetar sedan flera år tillbaka inom additiv tillverkning av hårda och mycket slitstarka stål med avsevärt förbättrade utmattningsegenskaper. Som nästa steg planeras ett gemensamt projekt med potentiell tillämpning av denna teknik på stora lager.

VBN producerar unika legeringar för additiv tillverkning, som säljs under varumärket Vibenite. Samarbetet har främst varit inriktat på flyg- och racingindustrin där additiv tillverkning har erbjudit flera fördelar, bland annat mindre komplexa och tidskrävande tillverkningslösningar, samt miljövinster.

SKF och VBN kommer härnäst att fokusera på den potentiella tillämpningen av denna teknik på stora lager. I dessa applikationer har komponenter med lättare vikt potential att förbättra prestandan under krävande förhållanden och kommer att möjliggöra ytterligare viktoptimering av maskindelar.

Tillämpningen av Vibenite-materialen i de komponenter som utvecklats av VBN och SKF genom samarbetet förväntas också möjliggöra betydande miljövinster. Eftersom additiv tillverkning gör det enkelt att tillverka komponenter av mycket hårda material kan materialförbrukningen för särskilda applikationer minskas med 80-90 %.

Vibenite-materialen har även potential att möjliggöra materialförbättringar för många andra applikationer. VBN har kunder som har ökat komponenters livslängd med mer än tio gånger, vilket resulterar i ett avsevärt minskat CO2-avtryck. I samarbete med SKF har Vibenite-materialen visat sig ge mycket bra rullutmattningsmotstånd tack vare sin renhet, hårdhet och fina mikrostruktur.

Victoria Van Camp, President SKF Technology Development, säger: "På SKF strävar vi ständigt efter att förbättra prestandan hos våra lager och VBN:s lösningar och material bidrar till detta. Vårt samarbete ger också stora hållbarhetsfördelar. Det innebär att våra kunder får bättre produkter med lägre miljöpåverkan."

Johan Bäckström, vd för VBN Components, säger: "SKF:s fokus på att hela tiden förbättra sina produkter har gett oss möjligheten att få testa våra Vibenite-material i väldigt krävande applikationer och det är glädjande att vi efter flera år av bra samarbete äntligen kan berätta för andra om detta."

För vidare information vänligen kontakta:

Isabelle Bodén, Customer relations
VBN Components AB
Växel: +46 (0)18-24 07 60
Mobil: +46 (0)702-36 22 81
Email: isabelle.boden@vbncomponents.com
Web: www.vbncomponents.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-27
Nordbygg planerar långsiktigt Samarbete vid byggnation i Boden.7 av 10 företag har otillräcklig kompetens
2024-05-24
Optiska mätsystem för modern industriFramstående svetsmetoder & maskiner Effektivitet och precision med vertikala svarvarMaximal flexibilitet för din säkerhetFörstärk arbetsplatsen med ruggade laptops
2024-05-23
Installationstestning som den borde varaNödstopp – Med belyst statusindikationProduktnyheter som måste upplevasAllt du behöver veta om hydraulhammareEtt viktigt verktyg för varje lyftbehov
2024-05-22
Skapa balkar och hela stommar i 3DNyanställda tjejer på SkrotSmart i TrollhättanMissa inte vår senaste nyhet!Hos DynaMate är mät­skalorna i trygga händerVakuumpumpars roll i moderna industrier
2024-05-21
Framtidens industrimaskiner Bli en luftens hjälteDamaskus Maskinskydd är involverad Scania öppnar för order Närproducerat i norr