SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningar

cirka 30 procent av alla paket som skickas består av luft
E-handeln är rekordhög i Sverige och med Black Friday runt hörnet lär paketflödet fortsatt vara stort. Samtidigt visar beräkningar att cirka 30 procent av alla paket som skickas består av luft. APak ger tips på hur företag kan ta nästa steg mot en mer hållbar förpackningsmiljö.

Den snabbväxande e-handeln för med sig förpackningsutmaningar sett till både design, materialval och logistiskflöde. Idag beräknas cirka 30 procent av varje e-handelspaket bestå av onödig luft*. Transporter fyllda med onödigt stora paket påverkar både miljö och samhälle negativt.

- Att så många paket är skrymmande är långt ifrån hållbart, men samtidigt är det ett konkret problem som företag har möjlighet att åtgärda. Ett första steg är att ifrågasätta de förpackningar som används idag. Att utifrån en hållbarhetsanalys vrida och vända på olika lösningar och på så sätt säkerställa att rätt produkt packas i rätt förpackning, förklarar Evelina Lindgren, vd på aPak.

Minska förbrukningen av ändliga resurser
Hållbara förpackningslösningar beror även på vilken typ av material som används. Det handlar om att minska förbrukning av ändliga resurser, använda mer förnybara råvaror och minimera sin materialanvändning.

- Att hitta hållbara råvaror och material som gör det bättre för miljön är ett ständigt pågående arbete. Ett exempel är e-handelspåsen. För ett år sedan kunde vi erbjuda en påse i 100 procent återvunnen plast som sparar in koldioxidutsläppen markant, jämfört med en påse i nyproducerad plast. Idag kan vi även erbjuda starka e-handelspåsar i papper som kan stå emot väta, säger Evelina Lindgren.

Här är tips på tre frågor e-handlare bör ställa sig själv om de vill arbeta med mer hållbara förpackningslösningar:

1. Hur kan vi minimera ”luften”? Varje kvadratcentimeter luft som kan elimineras minskar koldioxidutsläppen. Genom att analysera produktutbudet går det att ta reda på vilka produkter som är populärast och vilka produkter som ofta skickas tillsammans. Utifrån det går det sedan att hitta de viktigaste storlekarna på emballaget. Att arbeta med många olika storlekar är ett bra alternativ, men det går också att välja ”rillade lådor” som kan anpassas efter innehållet. Det är även viktigt att se till att samtliga storlekar alltid finns tillgängliga och att lagerpersonalen är utbildad och vet hur emballaget ska användas på rätt sätt.

2. Vilket emballage ska användas? Vissa produkter emballeras bäst i en låda, medan exempelvis konfektion skyddas bäst i en e-handelspåse. Att välja rätt sorts emballage gör skillnad. Det gör också valet av material. En e-handelspåse kan till exempel produceras i 100% återvunnen plast eller i papper. Idag finns det också olika certifieringar som säkerställer att materialet tillverkats på rätt sätt, så som till exempel FSC-märkningen. Mindre förändringar, så som att byta plasttejpen mot papperstejp kan också göra skillnad.

3. Vart ska vi köpa emballaget? Valet av emballage är viktigt, men det är också viktigt att det producerats och hanterats på rätt sätt. Det är därför viktigt att kontrollera så att leverantören tar ansvar för hela värdekedjan. Att välja en leverantör som arbetar proaktivt med utveckling och förbättringsåtgärder kan också bidra till smartare lösningar som minskade utsläppen.

För ytterligare information:
Evelina Lindgren, vd aPak, evelina.lindgren@apak.se, 031 721 22 00

Peter Borgelöv, marknadsansvarig aPak, peter.borgelov@apak.se, 031 721 22 16

*Källa PostNord.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode