Annons

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skräddarsydda lyft­anordningar för livsmedel

Lyftutmaningar inom Livsmedels- och dryckesindustrin
Tillverkningen av the maten vi äter och the dryckernavi dricker innebär en stor mängd manuella moment, frånatt lyfta och förflytta ingredienser till att försluta och skicka färdiga produkter. Dee tunga lyft som behövskan innebäraavsevärdariskers förpersonalenssäkerhet, effektivitet, produktkvalitet och hygien.

De tunga lyften som krävs i livsmedels- och dryckesindustrin kan innebära stora risker för arbetssäkerheten, effektiviteten, produktkvalitet och hygien. Den hör artikeln är en intervju med Erik Wingholm, Area Sales Manager på TAWI Sverige. Han har en stor erfarenhet av de många sätt som TAWIs lyftvagnar tar sig an dessa utmaningar genom att förbättra säkerheten vid varje steg av tillverkningsprocessen.

Till att börja med, Eriks bakgrund är som ingenjör inom teknisk design. Under sina första år på TAWI arbetade han med blandade roller, men blev med tiden produktansvarig för våra specialdesignade lyftvagnar. När han sedan började med sälj i 2020, var erfarenheten från att ha jobbat med designa speciallösningar mycket användbar.

”Genom åren har jag sett tusentals fall av kunder som vill använda våra produkter i en stor mängd områden där lyftvagnar kan integreras i processer där tunga eller otympliga varor behöver flyttas. Jag förstår produkterna och hur de tillämpas djupgående, vilket hjälper mig utvärdera vilken TAWI-produkt som bäst tar sig an kundens specifika utmaningar.”

Simpel, men ändå komplex

En lyftvagn är ett mobilt lyftbord med en hissfunktion som tillåter användaren att jobba med tunga saker i nästan vilken arbetsmiljö som helst. TAWI har ett lösningsorienterat synsätt och anpassar produkterna för att lämpa sig för allt från specifika förutsättningarna i en produktionsanläggning till utmaningar som uppstår i föränderliga arbetsmiljöer.

”En lyftvagn ser väldigt simpel ut, men har många variabler som kan justeras eller modifieras efter behov.”

Rostfria lyftvagnar kan ta sig an de mest krävande miljöerna inom livsmedels- och dryckesindustrin.
• Vi tar hänsyn till allt från takhöjd till dörrstorlekar och positioner.
• Kunden kan justera benen. Mast- och lyfthöjd kan behöva justeras från fabrik för att passa en särskild arbetsmiljö.

Vi försöker alltid basera specialvarianter på standardprodukter, men vi har även ett team av ingenjörer som arbetar med att utveckla unika lösningar som kan ta sig an kundens utmaningar.

“En TAWI-produkt finns där för att användas – en produkt som inte används kan agera representant för en felaktig process. Det är inte TAWI-viset att göra saker”

Erik beskriver hur det även i redan automatiserade processer ofta finns ett behov för att justera en existerande produkt, eller en helt ny skräddarsydd produkt.

“Runt hälften av produkterna vi levererar är skräddarsydda till någon utsträckning. Runt 70% av dessa är relativt enkla anpassningar av standardprodukter, medan övriga 30% är mer specialiserade produkter med stora förändringar. Vi utför en initial analys och tittar sedan på vårt standardsortiment för att se hur vi kan dimensionera en produkt för att matcha situationens särskilda krav. Att specialanpassa en produkt på den här viset är en fråga om att hitta rätt balans – du vill inte underdimensionera eller överdimensionera produkten; det förra kan leda till att produkten inte fungerar, det senare kan göra den för svår att använda. Vårt mål är att alltid konfigurera produkter – vare sig det är en helt skräddarsydd lösning eller en från vårt standardsortiment – att vara så lätta att använda som möjligt för operatören, medan den uppfyller alla krav för lyften som skall göras.”

När man möter en ny kund börjar man alltid med att förstå hur kunden arbetar, vad deras behov är och vad TAWIs lösning behöver kunna uppnå, säger Erik. Han förklarar att, om situationen inte kan hanteras av ett existerande verktyg, kan TAWI utveckla ett nytt. I dessa fall börjar Erik alltid med att ställa några enkla frågor:

• Vad behöver lyftas?
• Vilka storlekar och vikter behöver hissas upp?
• Vad skall hända med lyftobjektet efter det lyfts?
• Vilka andra utmaningar har ni?”

Detta ger en överblick av hela scenariot. TAWIs tillvägagångssätt är att alltid anpassa våra produkter till användarens behov, inte det motsatta. Erik förklarar även att TAWIs tillvägagång inte slutar vid att specialanpassa produkterna.

”I många fall hjälper vi kunder att optimera sitt arbetssätt för att nå en så kostnadseffektiv och användarvänlig lösning som möjligt. Den här balansen – kombinationen mellan branschledande lyftanordningar och expertis – innebär att vi hitta den gyllene medelvägen mellan arbetsprocesser och tekniska tillämpningar, vilket ofta är nyckeln till framtida framgångar.”

Det tar inte slut vid produkten

In mixning- och blandningsprocessen för mat och dryck, flyttas tunnor eller påsar med ingredienser från där de befinner sig, till där de behövs. Många behållare, säckar, tunnor och rullar, bland annat, måste lyftas, vridas och positioneras på flera olika sätt varje dag. Dessa varor kommer i många olika storlekar och vikter, vilket gör att manuella lyft blir både fysiskt påfrestande och resurskrävande.

Utöver att hantera de många ömtåliga eller flytande ämnen som behöver transporteras genom byggnader och lager, behöver även de livsmedel som produceras förpackas och plastas in i plastfolie. Den här processen kräver en avsevärd mängd av rullhantering.

”Det är ironiskt att den vanligaste användningen av våra lyftvagnar inom livsmedelsbranschen inte är de faktiska livsmedlen; det är hanteringen av rullar.”, säger Erik. I produktionen behöver många sorters rullar lastas – allt man köper idag är inslaget i någon form av papper eller plast – och maskinerna som slår in allt använder stora rullar med material. Dessa rullar är tunga och svåra att flytta och hantera – och är en stor påfrestning för personalen. TAWIs lyftvagnar gör det möjligt för vilken anställd som helst att hantera även de tyngsta rullarna – i vilket steg av tillverkningsprocessen som helst.

Erik Wingholm tre hörnstenar:

1. Ergonomi – TAWI hjälper till att skapa en hälsosammare arbetsplats
2. Effektivitet och produktivitet – TAWIs lyftvagnar blir inte trött och kan jobba i evigheter
3. Ekonomi – TAWI lyftvagnar minimerar kostnader för sjukfråvaro och skador, etc.

Utöver industrins vanliga utmaningar har efterfrågan för hantverksöl och andra sorters nischad mat och dryck skapar en uppsjö av nya produkter. Dessa för med sig nya krav för produktivitet och effektivitet – krav som samtidigt riskerar välmåendet av de som arbetar. Erik beskriver hur TAWIs lyftvagnar kan användas som ett utmärkt komplement till ett existerande system, och på så vis hjälpa till att hantera dessa ständigt föränderliga utmaningarna.

”Lyftvagnar används ofta på mindre ytor, i unika eller förhållandevis unika situationer, eller för moment som bara utförs några gånger om dagen. Ökad produktspecialisering har bara ökat antalet av dessa situationer – nischprodukter leder till användandet av mindre mängder ingredienser. Dessa är, dock, fortfarande tunga och kräver manuella lyft. I dessa fall kanske inte större system fungerar, men en lyftvagn kan få plats där större system inte kan, och kan hjälpa med att göra den svåra biten – att göra de manuella lyften.”

Erik ser en stor bredd av möjliga framtida användningsområden för lyftvagnar inom livsmedels- och dryckesindustrin. ”Livsmedelsbranschen är en av världens snabbast växande affärsområden. Behovet av manuella lyft slutar ofta i skada eller stillestånd, vilket drastiskt påverkar resultatet. Men i samband med att branschen utvecklas kommer lyfthjälpmedel från TAWI finnas där för att hjälpa den. Faktum är, att när du väl räknar på det är det en självklarhet att implementera en av TAWIs lösningar – det är en investering, ingen kostnad.” avslutar Erik.
Står du inför samma utmaningar som företag inom livsmedelsindustrin?

Med en av TAWIs lyftvagnar kan flytta det du arbetar med från var det är, till var det behövs, utan att behöva tumma på säkerhet för varken produkt eller personal. Kontakta oss för att få reda på hur vi kan hjälpa dig optimera dina arbetsflöden, öka ditt resultat och säkerställa hälsa och säkerhet för dina anställda.

Fler liknande lösningar

The (re)evolution of the food packaging industry
Pharma manufacturing: main challenges and potential solutions
How to get more from your operations with a warehouse trolley

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-01-23
Truckutbildning i Stockholm Wexoe AB nyanställerABB säljer Power Conversion-divisionenSå här får du elbilen att nå längre i vinterkylanLåna pengar utan kreditupplysning via UC
2023-01-20
Presenterar lösningar för en industri i förändringMinimera risker med low speed (lsa)-lösningarnaDetta formar cyberspace 2023Upptäck 5GigE-lösningarna från BaslerVärmare för IBC-behållare
2023-01-19
Lämnar rollen som CFO i AhlsellkoncernenLivet med ett smart låsStor internationell efterfrågan på maskinerProjekterar byggnad till nytt kraftvärmeverk i ÖrtoftaByggArvid gjorde det omöjliga möjligt
2023-01-18
Visste du att LOCTITE® erbjuder mer än bara lim? Inbjudan till Stora Ensos Q4 2022ABB investerar i ny automationsprogramvaraVäljer Zoom X som kommunikationslösning Claudio Christensen blir del av Ahlsells koncernledning
2023-01-17
Laserpåsvetsade skruvarTuff och jämn kamp om platsen till EuroSkillsNu lanseras ett nytt regelverkUtsläpp och onödiga kostnaderBakom ratten – om bristen på chaufförer