Skyddsvisir för vården skärs ut snabbt på Curiosum - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skyddsvisir för vården skärs ut snabbt på Curiosum

En vattenskärare fungerar genom att vatten med högt tryck (3500 bar) skär materialet. Oftast blandar man även in sand i vattnet.
Bristen på skyddsutrustning inom sjukvården har lett till att maskinerna går varma på Curiosum – Umeås ny science center – vid Umeå universitet. Uppdraget är att tillverka hållare till skyddsvisir, och Magnus Lindgren, verkstadsansvarig, har därför tagit fram en effektivare produktionsmetod med hjälp av vattenskärning.

– Vi kan tillverka cirka hundra stycken i timmen, säger han.

På grund av covid-19-krisen råder stor brist på skyddsutrustning – såsom skyddsvisir och andningsmasker – inom landets hälso- och sjukvård. Det svenska företaget 3DVerkstan har därför tagit fram en ny design för hållare till skyddsvisir, som fått godkänt av sjukvården.

– När den designen kom, kunde även vi på Curiosum börja att producera skyddsvisir. I samma veva hörde Umeå kommun av sig och ville ha hjälp med 3D-printning av visirhållare, och det känns förstås väldigt bra att kunna bidra med något i den här situationen, säger Magnus Lindgren, forskningsingenjör på Curiosum och ansvarig för verkstaden för tillverkning med digital teknik.

I just Umeå kommun råder brist på skyddsutrustning inom bland annat äldreomsorg, funktionshinderomsorg och inom vård- och omsorgsboenden.

– Förutom visirhållare och OH-film till hållarna, är det framför allt engångsförkläden, engångsskyddsrockar och munskydd som det behövs mer av, säger Jeanette Eriksson, sekreterare vid socialtjänstens kansli vid Umeå kommun.

Umeå kommun har nu bett Curiosum att tillverka tusen visirhållare. Eftersom 3D-utskrifter tar lång tid – mellan 30 och 90 minuter beroende på skrivare – har Magnus Lindgren tagit fram en effektivare produktionsmetod.

– Vi skär nu ut visirhållare med hjälp av vattenskärare. Det har gjort att vi kan producera en visirhållare på cirka 30 sekunder. Vi tillverkar dem i PETG-plast, ett material som är särskilt lämpat för vården. Det är segt, svårt att bryta av, går att sterilisera och är dessutom livsmedelsgodkänt, säger Magnus Lindgren.

När visirhållarna är färdigtillverkade levereras de till Umeå kommun, som kompletterar hållarna med OH-film. Viljan att hjälpa till har varit stor – flera personer med 3D-skrivare i hemmet har bidragit till produktionen, och andra enheter på universitetet står i startgroparna för att börja tillverka hållare. Umeå kommun uttrycker stor tacksamhet för hjälpen.

– Stödet är helt ovärderligt, eftersom vi har svårt att lösa det här på egen hand. Det är en stor ljusglimt hur samhället går ihop i en kristid som denna och tillsammans försöker hitta lösningar. Jag hittar inte ord för att uttrucka den tacksamhet jag känner, gentemot Curiosum och alla andra som hjälper till, säger Jeanette Eriksson.

För mer information, kontakta:
Magnus Lindgren, forskningsingenjör, Curiosum
magnus.lindgren01@umu.se

Eva Lönn, kommunikatör, Curiosum
eva.lonn@umu.se

Jeanette Eriksson, sekreterare, socialtjänstens kansli, Umeå kommun
jeanette.eriksson@umea.se

Om fler vill bidra med visir, OH-film eller annan skyddsutrustning så tar Umeå kommun tacksamt emot det stöd de kan få. Det går bra att vända sig direkt till Jeanette Eriksson.

För de som vill bidra med 3D-utskrivna hållare, ladda ner en fil och instruktioner på 3Dverkstans webb: www.faceshield.nu

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledare
Annonser