SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smarta termostater minskar koldioxidutsläpp

Tio gånger mer kostnadseffektiva räknat per 1000 kronor
Forskningskonsultföretaget Gemservs nya rapport visar att smarta termostater är tio gånger mer kostnadseffektiva räknat per 1000 kronor som spenderas vid utfasningen av koldioxid än de näst bästa alternativen; solceller, värmepumpar och isolering.

Uppvärmning och nedkylning av bostäder står för 21 procent av EU: s energiförbrukning. Därför behöver det europeiska bostadsbeståndet minska sina koldioxidutsläpp med 55 procent till 2030 och uppnå nettonollutsläpp.

För att uppnå dessa mål och minska koldioxidutsläppen har cirka 600 miljarder euro i medel reserverats i EU:s gröna giv. Att minska koldioxidutsläppen är en enorm utmaning för regeringar i hela Europa, och alla utgifter måste användas effektivt för att inte medföra högre kostnader för skattebetalarna.

En ny rapport från forskningskonsultföretaget Gemserv har tittat närmare på de fyra vanligaste metoderna för att minska koldioxidutsläpp som härrör från bostäder i Europa och fann att jämfört med solceller, värmepumpar och isolering erbjöd smarta termostater det mest kostnadseffektiva första steget till minskade koldioxidutsläpp baserat på den initiala kostnaden och mängden minskade utsläpp.

I genomsnitt minskar en smart termostat från tado° energianvändningen i hem i Europa med 22 procent, baserat på data från över en miljon anslutna enheter. Om alla hem i Europa var utrustade med smarta termostater kan de totala koldioxidutsläppen i Europa sjunka med 4,75 procent, ett betydande bidrag till målet på 55 procent fram till 2030.

Enligt tado° skulle kostnaden för implementering av smarta termostater i alla europeiska hem uppgå till cirka 40 miljarder euro, eller 6,67 procent av den totala kostnaden som avsatts för den europeiska gröna given. Att uppnå samma minskning av utsläpp på 4,75 procent genom annan infrastruktur skulle vara mycket dyrare. De näst bästa alternativa värmepumparna kräver tio gånger investeringen med 432 miljarder euro. För isolering är kostnaden 2,25 biljoner euro och för solceller 2,81 biljoner euro. En stor del av EU: s investeringsfonder.

Rapporten understryker också att för att EU ska nå sina mål med minskade koldioxidutsläpp måste dessa åtgärder arbeta parallellt med varandra. Värmepumpar, isolering och solceller är alla erkända metoder för att minska koldioxidutsläppen och kommer var och en att spela en viktig roll för att uppnå netto-nollmålet 2050. Värmepumpar, solceller, smarta termostater och isolering kan alla spela en viktig roll i att minska koldioxidutsläppen från våra hem.

– Uppvärmning med låga koldioxidutsläpp, förnybar elproduktion och uppgraderingar av isolering kommer alla att spela en nyckelroll i att minska koldioxidutsläppen från hushållen. Den här rapporten visar dock att smarta termostater ger konsekvent ekonomisk avkastning, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen - unikt bland de fyra tekniker vi har analyserat, säger Christopher Lewis, ekonomisk analytiker på Gemserv.

Christian Deilmann, medgrundare och CPO för tado° som är ledande inom intelligenta klimatprodukter för hemmet, säger:
– European Green Deal måste erkänna dessa resultat och använda sin budget klokt för att göra en verklig skillnad på internationell nivå. Smarta termostater erbjuder helt klart den mest kostnadseffektiva användningen av skattebetalarnas medel. Om beslutsfattare skulle stimulera antagandet av smarta termostater som de har för andra åtgärder, skulle bostäder slösa mindre energi och netto-nollmålet skulle uppnås mycket tidigare och till lägre kostnad.

Rapporten granskades av doktor Tim Forman, professor i hållbarhet, University of Cambridge som säger:
– Smarta termostater visar en övertygande potential att minska energibehovet och därmed minska energirelaterade koldioxidutsläpp, baserat på studiens antaganden.
Smarta termostater har en låg tröskel och erbjuder god användarvänlighet. Därför uppmanar tado° nu beslutsfattare, regeringar och byggaktörer att erkänna denna studie och åstadkomma statliga incitament för smarta termostater i linje med den europeiska gröna givens renoveringsvåg och för att främja användningen av smarta termostater.
Klicka här för att läsa rapporten. Mer information om smarta termostater och deras fördelar finns på www.tado.com.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Om Gemserv
Gemserv är en expertleverantör av professionella tjänster i en värld som drivs av data och teknik. Det är ett ändamålsdrivet företag som arbetar inom flera sektorer, inklusive energi, offentlig sektor och hälsa för att hantera dagens sociala och miljömässiga utmaningar. Företaget tillhandahåller konsult- och outsourcingmöjligheter för att få marknader att fungera bättre, för att hjälpa organisationer att utnyttja kraften i digital transformation och för att säkerställa att människors data är bättre skyddade och används etiskt. www.gemserv.com.

Om Dr Tim Forman
Dr Tim Forman (BA MSc PhD) är forskningsassistent vid Center for Sustainable Development vid Institutionen för teknik och professor i hållbarhet vid University of Cambridge. Dr Formans forskning, undervisning och yrkesbakgrund avser design, konstruktion och renovering av byggnader och förbättrad hållbarhet och motståndskraft i den byggda miljön under nuvarande och framtida klimatförhållanden.

Om tado°
tado ° är Europas ledare inom intelligent klimathantering i hemmet. Som den enda plattformen som fungerar mellan olika tillverkare kan smarta termostater och tjänster från tado° anslutas till alla typer av värme- eller kylsystem. Kunderna drar nytta av energibesparande teknik som Geofencing och Open Window Detection, samt av värmediagnostik på distans. Företaget grundades i München, 2011 och med 180 anställda omformar tado° hur energi förbrukas, vilket leder till mer komfort, besparingar och välbefinnande hemma. www.tado.com.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?