SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SSAB Zero™ - det nya stålet utan fossila koldioxidutsläpp

Lanseras på den nordiska hemmamarknaden
SSAB Zero™ är en ny produkt från SSAB som nu finns tillgänglig hos våra distributionspartners på den svenska och norska hemmamarknaden. Nu kan fler tillverkande företag ta del av den fossilfria värdekedjan. SSAB Zero™ kompletterar tidigare lanserade fossilfritt stål.

Tidigare har SSAB producerat begränsade volymer av fossilfritt stål till större företag. Nu kan svenska och norska, små och medelstora tillverkande företag kontakta våra distributionspartners som kommer lagerhålla den nya produkten SSAB Zero™.

• Nu ökar vi takten och kan via vårt nordiska nätverk av utvalda, betrodda distributionspartners erbjuda svenska och norska tillverkande företag det nya stålet, SSAB Zero™. Det innebär ett paradigmskifte som i grunden kommer förändra den nordiska stålmarknaden, säger Matts Nilsson, försäljningschef Sverige och Norge för SSAB Europe.

Starka distributionspartners visar vägen – Tibnor, Stena Stål, Stålgross och Norsk Stål
Över tid så har SSAB tecknat partneravtal med avseende på fossilfritt stål med ett antal distributörer på den nordiska marknaden. Alla har det gemensamt att de nu lagerhåller ett antal produkter av SSAB Zero™, ett stål utan fossila koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet stål och producerat med fossilfri energi. Kvaliteten och produktegenskaperna är desamma som för SSABs vanliga stål.

Våra distributionspartners är; Tibnor AB, Stena Stål AB, Stålgross AB och Norsk Stål AS.
• Tillsammans med dessa distributörer så ökar vi nu takten på hemmamarknaden och tar ett ytterligare viktigt steg mot en volymmässig verklighet för den fossilfria och gröna värdekedjan. Samtidigt kan distributörernas kunder lättare nå sina egna miljömål, säger Matts Nilsson

Verifierad tillverkning och produktcertifikat
SSAB Zero™ är en väldokumenterad produkt och levereras med egna produktcertifikat. Dessa certifikat bygger på den definierade process som tagits fram för SSAB Zero™ och som verifierats av Det Norske Veritas, som då agerar som tredje-parts-företag.

• För att försäkra oss om en korrekt produktbeskrivning, från tillverkning till leverans verifierar vi alla steg och allt kontrolleras av Det Norske Veritas, berättar Jonas Larsson miljöansvarig på SSAB.

Inom kort kommer SSAB att tillgängliggöra volymer på tre utvalda produkter som är tillverkade enligt SSAB Zero™-metoden. Det är initialt SSAB S355, Hardox 450 och Strenx 650 som lagerhålls.
SSAB tillverkar två typer av stål utan fossila koldioxidutsläpp: SSAB Zero™ baserat på återvunnet stål, och SSAB Fossil-free™ baserat på järnmalm, båda utan fossila bränslen.

SSAB Zero™ produceras utan fossila utsläpp (mindre än 0,05 kg CO2e per kg stål inom scope 1 och 2) i produktionen, inklusive inköpt energi och transporter. SSAB tillämpar marknadsbaserade utsläppsfaktorer för den elektricitet som används och kan säkerställa fossilfri elektricitet genom ursprungsgarantier. Fossila bränslen stannar kvar i marken, då SSAB har implementerat ett system för att hantera och säkerställa tillgång till, och användning av, alternativa energislag för produktionen av SSAB Zero™. Endast återvunnet stål används som råmaterial, vilket innebär att SSAB Zero™ stödjer den cirkulära ekonomin.

Hitta din distributör
De fyra distributörer som SSAB valt – Tibnor, Stena Stål, Stålgross och Norsk Stål, finner du här med kontaktuppgifter.

Tibnor, Nya Hamnvägen 20, Köping, telefon: 010-484 0000, www.tibnor.se
Stena Stål, Fiskhamnsgatan 8B, Göteborg, telefon 010-445 00 00, www.stenastal.se
Stålgross AB, Tuvullsvägen 5, Jönköping, telefon: 036-300 200, www.stalgross.se
Norsk Stål AS, Nye Vakåsvei 80, Nesbru, Norge. Telefon +47 45 50 16 00, www.norskstaal.no

Läs mer om SSAB Zero™. här:
https://www.ssab.com/sv-se/nyheter/2023/03/ssab-lanserar-nytt-stl-utan-fossila-utslpp--ssab-zero

Lyssna in på ett webbinarium om SSAB Zero™. här:
https://www.ssab.com/sv-se/support/webinar-center/2023/03/nasta-steg-pa-din-fossilfria-resa

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Hanna Hoikkala, press officer SSAB, hanna.hoikkala@ssab.com, +46736551117
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx
Johan Lundin
-

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN