Standardkomponenter kan hjälpa till att hantera kompetensbristen - industritorget.se
MÅNDAG 19 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Standardkomponenter kan hjälpa till att hantera kompetensbristen

Konstruktörer utmanas idag av snabba tekniska framsteg samt förändringar av gamla processer och metoder, vilket resulterar i ett ökat kompetensgap.
Martin Ahner, som är ansvarig för norelem ACADEMY och Product Trainer, redogör för hur standardkomponenter kan hjälpa till att överbrygga detta gap.

Tillverkningsindustrin genomgår för närvarande en revolution, med många befintliga system som behöver uppdateras eller förnyas på grund av Industry 4.0 och IIoT (Industrial Internet of Things). Med denna revolution är det absolut nödvändigt att man hittar en lösning för att överbrygga kompetensklyftorna. Annars riskerar tillverkare att bli förbigångna medan det inte finns tillräckligt med arbetskraft att tillgå.
En rapport från Manufacturing Institute och Deloitte förra året fann att 4,6 miljoner jobb kommer att behöva tillsättas i sektorn under det kommande decenniet, och 2,4 miljoner jobb kan bli otillsatta mellan 2018-2028 på grund av brist på utbildad arbetskraft.

Kompetensgapet inom tillverkningsindustrin är ingen nyhet, särskilt de senaste åren. Det är en utmaning för varje tekniker att arbeta inom ett nytt område där ny kunskap måste förvärvas. På grund av den nuvarande bristen på kvalificerad personal måste företag internt utbilda sina anställda så att dessa får nya färdigheter för ny teknik.
Växer kompetensbristen i takt med tekniktillväxten?

Det är ingen chock att tekniken som används i tillverkningen ständigt förändras för att hålla jämna steg med branschens behov. Maskiner blir smartare och kopplas allt oftare ihop med varandra via nätverk för att vidarebefordra viss information och för att skapa ett optimalt arbetsflöde.

När denna teknik växer kan det kännas skrämmande för tekniker som utbildades för många år sedan. Att ta tag i dessa nya färdigheter kommer också att ta längre tid om användaren inte redan är van vid att använda modern teknik. Utrustning som kodskrivare, robotik och dataanalys blir allt vanligare.

Även om det kan verka som om det finns en skillnad mellan de mer erfarna teknikerna och unga ingenjörer som just börjar sin karriär, är det faktiskt tvärtom. Erfarenhet av tillverkning är en önskad egenskap och även om kunskap kring modern utrustning är en bonus så kan yngre tekniker dock få kämpa med grunderna i teknik och tillverkning.

Så hur ska vi hjälpa till att överbrygga detta gap? Tillverkare som norelem har tagit ett steg i denna riktning med sin smarta produktportfölj, som visar hur ny teknik har påverkat nya standardkomponenter.
Hur standardkomponenter kan hjälpa till att överbrygga detta gap

Att ta bort kunskapsgapet är inte något som en person eller ett företag kan göra ensamt. Det kommer att krävas en kollektiv ansträngning för att ta itu med denna branschövergripande fråga.
En lösning är användningen av standardkomponenter. Mekaniska standardkomponenter kräver inte från början en mängd expertkunskap - de kan enkelt drivas med grundläggande kunskaper, vilket kan vara till hjälp för unga yrkesverksamma i början av sin karriär.

Men det är de små svårigheterna som kan vara skillnaden i ett effektivt arbetsflöde. Till exempel att veta vilket positioneringsverktyg som är bäst för jobbet, hur man monterar standardkomponenter ihop och i vilket material komponenten ska vara tillverkat för att minska underhållet.

Det kommer alltid att finnas en plats för standardkomponenter, och genom att lära sig att använda dessa komponenter kan konstruktörer öka sina färdigheter och välja rätt komponenter för rätt tillämpningar. De kan till och med överföra denna kunskap för att bygga helautomatiska maskiner eller produktionslinjer.

Användning av standardkomponenter, vare sig det gäller nya eller gamla maskiner, kan minska tiderna för omställning, verktygsändringar eller till och med tiden för att byta ut arbetsstycken för bearbetning eller tillverkning. Detta minskar sedan tiden och förbättrar produktiviteten, förlänger maskinens livslängd och minskar stillestånden.

Låsa upp potential och träna framtida generationer
Naturligtvis är utbildning avgörande för att lära sig att använda komponenter effektivt, vilket inte alla företag kan genomföra med interna medel.
Som exempel kan nämnas att norelem nyligen sponsrat ett team av studentingenjörer på HTL Rennweg med standardkomponenter för att hjälpa dem i deras projekt med namnet Visual Drive. Visual Drive beskriver ett universaltillbehör för konventionella rullstolar där användaren kan välja mellan två körlägen. Rullstolen kan sedan användas manuellt eller köra med hjälp av elektrisk drivning.

Genom att tillhandahålla standardskruvar, brickor, kopplingar, inställningsbultar och muttrar till detta projekt gjorde norelem det möjligt för teamet att utveckla projektet vidare utan behov av skräddarsydda delar eller utbildning i specialistkompetenser.

Inställningsbultarna gav hastighet och effektivitet i rullstolen och garanterade att komponenterna var tillförlitliga under drift, vilket innebar att man hittat den idealiska komponenten att använda för att låsa rullstolsspakarna i vissa positioner.
Att använda kopplingar i detta projekt innebar att kopplingarna fungerar som vridmomentöverföring från växelaxeln till friktionshjulet, vilket gör att motorns hastighet enkelt kan ändras.

Att stödja den yngre generationen att utveckla nya färdigheter och kunskaper är också viktigt för att kunna överbrygga kompetensgapet. Därför har norelem ACADEMY även stött Team InVentus vid universitetet i Stuttgart och donerade standardkomponenter till deras automationsprojekt.

norelem donerade ett antal komponenter såsom vinkelväxlar, stift, kullager, cylindriska stift, krympskivor och monteringsvinklar för att tillhandahålla komponenter som kan användas universellt och som är lätta att integrera i maskiner.
InVentus-teamet vid universitetet i Stuttgart utvecklade ett fordon som kan köra direkt mot vinden, och som endast drivs med vindkraft med hjälp av standardkomponenter.

Välja standardkomponenter
Det finns flera sätt att välja lämpliga standardkomponenter, men bara idén att välja standardkomponenter till en produktionsdel är det första steget i att skapa en framgångsrik och kostnadseffektiv design. Det gäller att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna och innovationerna för att lättare ta hänsyn till faktorerna när man väljer standardkomponenter. Att veta vilka standardkomponenter som för närvarande finns ute på marknaden kommer att hjälpa till att fatta rätt beslut.

Att prata med erfarna och innovativa tillverkare som för närvarande tillverkar standardkomponenter kan vara ett steg i rätt riktning. Oavsett om detta är direkt med deras produktchefer eller om man träffar dem på en mässa, all kunskap som kan samlas kring vad som redan har producerats kommer att hjälpa till att välja rätt standardkomponenter.

Blicka framåt
Det är möjligt att överbrygga kompetensklyftan inom tillverkning om alla arbetar tillsammans. Att dela kompetens och kunskap med kollegor och företag är det första steget mot positiv förändring som branschen behöver.

När konstruktörer är bekanta med standardkomponenter och har grundläggande produktkunskap om standard- och mekaniska komponenter, kan de integrera dessa komponenter i sin designprocess och därför arbeta mycket mer kostnadseffektivt.

Företagets framtid återspeglas alltid i den innovativa styrkan i dess produkter. Endast genom att acceptera nya trender och utmaningen att etablera dessa trender kan ett företag växa och överleva på marknaden.
Men viktigast av allt är att vi inte får glömma den mänskliga faktorn. Anställda, team och framtida talanger i branschen, måste ha tillgång till all utbildning och kunskap de behöver för att växa.

norelem ACADEMY tillhandahåller teknisk support och gratis standardkomponenter till studenter för deras utbildningsprojekt, så att de lär sig att använda standardkomponenter korrekt och att de blir bekanta med att välja rätt komponent i början av sin designprocess.

För mer information, besök: http://www.norelem-academy.com
Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-06
AI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnaderSCA beslutade idag om att tryckpapperstillverkningen avvecklas Rätt kompetens inom svets och maskinbearbetning avgjorde valet för LKAB MekaniskaDen nya digitala arbetsplatsen kringgår begränsningar som tid och platsHär är lösningarna på de digitala utmaningarna för tillverkande företagIvanti förvärvar Mobileiron och Pulse Secure
2020-09-28
Fredag den 2 oktober tävlar Sveriges bästa unga plåtslagare om SM-guldet!ÅTERVINNING OCH AVFALLSINSAMLING KRÄVER EFFEKTIV VÄGNINGRegeringsuppdrag om arbetsmiljön under covid-19-pandeminVallentuna Motor Fordverkstad i StockholmHCL Technologies lanserar MINTVIZOR för att möjliggöra smidig distribution av analyser för smart tillverkningEGENKONTROLL AV VÅGSYSTEM GER HÖG KVALITET PÅ VÄGNINGEN
2020-09-25
OilQuick öppnar dotterbolaget OilQuick UK Ltd i Storbritannien.industritorget.se lanserar ny produkt!Assemblin Elverkstad utför arbete ute hos kundVi lanserar InspoStora Enso startar produktion av formpressad fiber fri från plast och PFASVärldspremiär för ID.4 – Volkswagens första helt eldrivna SUVNy mjukvara från Vertiv för övervakning av små och medelstora edge-datacenter
2020-09-24
Tata Steel bidrar till en ansvarsfull ståltillverkning globalt genom medlemskap i Responsible Steel​Värdefull insikt i maskinens prestandaÖrebroforskning ger ögon till robotarWelandkoncernen storsatsar på friskvårdHubSpot uppgraderar Sales Hub Enterprise – ett CRM-system för säljare som är kraftfullt och lätt att använda Designstudent vinner Fords prestigefyllda designpris New Designers för konceptet ”Muvone”Stripe ingår i partnerskap med Salesforce och hanterar betalningarna i Commerce Cloud plattformen I topp när Forrester Wave rankar globala betalbolag
2020-09-23
NSP 10.7.7 Innovation i fokusMotordrivet lamellskydd för vertikala applikationerÅrets plåtslagare gillar vinklar och vrår
Annonser