TORSDAG 23 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet

Nästan hälften av svenskarna upplever bristande kunskap kring hur de ska skydda sina privata digitala filer mot yttre hot.
Det visar en ny undersökning som kartlagt svenskarnas digitala säkerhetsvanor genomförd av Sifo på uppdrag av cybersäkerhetsföretaget Acronis. Undersökningen visar dessutom att drygt 4 av 10 upplever oro över att deras privata filer skulle försvinna eller hamna i fel händer.

Samtidigt som den utbredda digitaliseringen av samhället har medfört mängder av möjligheter och lösningar så har det också medfört nya typer av sofistikerade cyberattacker och ett ökat säkerhetshot. En ny undersökning som Sifo har tagit fram på uppdrag av Acronis visar att 4 av 10 svenskar upplever oro över att deras privata filer skulle försvinna eller hamna i fel händer, men trots det saknar nästan hälften kunskap om hur de kan skydda dem. Endast 5 procent använder sig av kryptering och färre än hälften säkerhetskopierar sina filer.

– Privatpersoner är idag mer sårbara för hot mot deras digitala säkerhet än för tio år sedan. Under 2020 lär vi se en fortsatt ökning av cyberattacker, inte minst mot de molnbaserade tjänster som så många privatpersoner förlitar sig på för sina viktiga filer. I takt med att säkerhetshoten ökar växer kraven på effektiva säkerhetsåtgärder, både vad gäller utbildning och lösningar, säger Mikael Johansson, Cybersäkerhetsexpert på Acronis.

När svenskarna tillfrågas i undersökningen om hur de skyddar sina privata digitala filer så hamnar lösenordsskydd på första plats (47 procent), följt av manuell säkerhetskopiering till extern hårddisk (44 procent) och automatiserad säkerhetskopiering till en molntjänst (39 procent).

3 cybersäkerhetstips för privatpersoner från Mikael Johansson 1. Smarta lösenord - det tål att upprepas hur viktigt det är med starka lösenord som innehåller minst en symbol och även att ha olika lösenord för olika platser. Byt alltid ut default-lösenorden på dina enheter och välj tvåvägsauktorisering om möjligt. 2. Sunt förnuft - väldigt få saker är helt gratis, även på internet. Är gratisprogramvaran verkligen gratis eller ligger intäkten någon annanstans? Var försiktig med att lita på mail som innehåller utsträckta logotyper och felaktiga meningsuppbyggnader. 3. Säkerhetskopior - bilder, minnen, kontrakt, intyg, kvitton etc. är idag ofta digitala och många har endast en kopia sparad på datorn vilket gör materialet sårbart. Min rekommendation är att ha 3 kopior av allt; en på din primära dator samt två backuper varav den ena i molnet och den andra på en egen/lokal server eller NAS/USB-disk. Komplettera gärna med ransomware- och antivirusskydd för att undvika kopior som är infekterade och låsta.

Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo under perioden 12–14 november 2019 med totalt 1037 svarande i åldrarna 16–79 år. Respondenterna motsvarar ett riksrepresentativt urval från Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel.


För mer information, kontakta:
Pernilla Lundin, Geelmuyden Kiese
pernilla.lundin@gknordic.com
073 – 672 63 23

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-16
Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installationMercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra
2020-01-15
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert Appen som ska styra upp hantverkarbranchen
2020-01-13
Granzow förvärvar trycklufts­avdelning av Kompauto Nordic.Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
2020-01-09
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad
Annonser