SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Studie från Vertiv definierar standardmodeller för edge-infrastruktur

Nya modeller som ska sänka kostnader och effektivisera införande
Vertiv, en global leverantör av kritisk digital infrastruktur och kontinuitetslösningar, meddelar idag resultaten från en djupstudie som identifierar modeller för edge-infrastruktur. Resultatet ska underlätta för organisationer som vill göra en förflyttning mot standardiserade tillämpningar av edge-computing och har som syfte att sänka kostnader och tidsåtgång för detta.

Rapporten Edge Archetypes 2.0: Deployment-Ready Edge Infrastructure Models bygger på de numera vedertagna arketyper och taxonomi för edge som Vertiv introducerade på marknaden 2018. I den nya studien kategoriseras fyra edge-miljöer baserat på bland annat följande: plats och extern miljö, antal rack, strömbehov och tillgänglighet, kapacitet för enskilda användare, passiv infrastruktur, leverantör av edge-infrastruktur och antalet platser.

• Device Edge: Datorn befinner sig vid själva slutenheten, antingen inbyggd eller direkt ansluten till enheten, som till exempel på AR/VR-enheter eller smarta trafikljus.
• Micro Edge: Mindre, fristående lösningar som kan variera i storlek från en eller två servrar upp till fyra rack. Den kan placeras hos företaget eller en operatör.
• Distributed Edge Data Center: Dessa återfinns i ett lokalt datacenter, mindre, distribuerat datacenter, samlokaliserat hos operatör eller regionalt. De är vanliga inom tillverkning, telekom, hälso- och sjukvården samt i tillämpningar för smarta städer.
• Regional Edge Data Center: Datacenter placerade utanför ordinarie hubbar. Ofta är de dedikerade för datainfrastruktur och har hög säkerhet och tillgänglighet. De är vanliga inom retail-applikationer och fungerar som mellanstationer.

Den introduktionen av arketyper för edge som skedde för tre år sedan ökade branschens förståelse av edge. Det var första gången det gjordes ett formellt försök att gruppera edge-tillämpningar på ett sätt som kunde hjälpa företag att slippa uppfinna hjulet vid varje edge-projekt. Sedan dess har olika organisationer och branschaktörer samarbetat parallellt, ofta med Vertive som partner, för att skapa standardprocesser och tekniker med syfte att öka både förståelsen av edge och dess effektivitet. De nya modellerna för edge-infrastruktur utgör ett logiskt nästa steg i detta pågående arbete.

“I takt med att edge mognar, tillämpningarna sprids och blir mer sofistikerade, behövs modeller för infrastrukturen. Det är nödvändigt för att kunna standardisera utrustning och design som gör edge effektiv, sänker kostnaderna och kortar tiden för införande, säger Martin Olsen, global vice president, edge strategy and transformation på Vertiv. “Edge-miljöer kommer att fortsätta kräva viss anpassning för att möta specifika användarbehov, men med dessa modeller kan en mängd fundamentala beslut rationaliseras och det blir möjligt att replikera lösningar, något som varit mycket efterlängtat. Vår studie är också särskilt nyttig för kravställarna.”

Studien, som har tagits fram med stöd av analysföretaget STL Partners, visar att edge-miljöer kommer att behöva förbättras med hänsyn till ett antal faktorer som till exempel miljö, användarfall, tekniskt arv, säkerhet och underhåll, företagets datacenter och kommunikation. Modellerna för edge-infrastruktur utgör därmed ett ramverk som möjliggör sådana åtgärder, samtidigt som de inte minskar modellernas standardiseringsfördelar.

“Genom att anamma de fyra infrastrukturmodellerna kan de som arbetar med edge uppnå en hel mängd fördelar, allt från snabbare marknadsintroduktioner till att sätta upp nya miljöer, säger Dalia Adib, director, consulting och edge computing practice lead, STL Partners. “Edge-marknaden är nu under stark tillväxt och det kan bara stöttas upp genom en viss grad av standardisering för att beskriva edge.”

Rapporten granskar även kravställning på edge-infrastruktur inom ett antal vertikaler, bland andra tillverkning, retail och telekom, och ställer samman de infrastrukturmodeller för edge som efterfrågas där. Dessutom ger rapporten rekommendationer till företag som ska använda och leverantörer av edge-infrastruktur.

Vertiv har slutligen tagit fram ett online-verktyg för att hjälpa kunder, partners och andra i valet av rätt infrastruktur för deras planerade applikationer. Rapporten och verktyget finns här.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-01-13
77 entreprenadmaskiner i veckan får nytt liv genom KlaravikMolex uppdaterar din-kontaktenAhlsell tankar fossilfritt för mer hållbara fjärrtransporterIndustri påverkas av elpriser och inflation- fortsatt skärpt spelansvar för online casinoSvensk start-up främjar omställningen till grönt stålEssity först i världen med storskalig produktionFirst Stop värvar ny verkstad från stor koncernDoosan breddar sin produktportfölj med kompakthjullastareVolkswagen fördubblade de globala leveranserna av elbilar under 2021Nya papperspåsar för avfall testas i VärmlandJungheinrich bygger hel­automatiskt logistikcenter Nextbase presenterar världens första smarta bilkamera Xellas isoleringsvarumärke Multipor tar ansvar för CO2-utsläpp
2022-01-12
MGPK – Förstklassig cylinder blir ännu bättreHögpresterande fläktar med låg ljudnivå254 Volvo BM-traktorer bytte ägare på Klaravik under 2021Busch Vacuum Solutions expanderarEn säkrare, jämnare och snabbare materialhanteringNanoleaf öppnar upp stöd för Thread med HomeKitLoxam förnyar sitt Managed SD-WAN-nätverk med GTTStort intresse att etablera i KungsbackaMarknadens första helt delbara nyckel Uniwater förvärvar ABAT ABtado° förvärvar aWATTarManitou presenterar fem nya tunglyftande teleskoplastareVerktygsfritt kablage med M12 Push-Lock-kontakterHögteknologiska II-VI skalar upp sin produktion i SverigeProcurator säger nej till evighetskemikalierFranska startupen Ankorstore får enhörningsstatus Christos Selman tillträder som VD för Heco Nordiska AB
2022-01-11
Vi firar 50 år tillsammans 2022Franska startupen Ankorstore får enhörningsstatus efter ny investeringsrunda på 2,5 miljarder kronorACD 220 Ex – ett kompakt processutsug för explosiva gaserTrafikverket planerar för Sveriges första permanenta elvägHett med solceller efter höstens höga elpriserNetatmo offentliggör sin första Matter-produkt
2022-01-10
Upplev Volvos maskiner i ditt vardagsrum!Atlas Copco introducerar GA VSD[S]Ultrafilter har uppdaterat sitt sortiment av tankar Pålitligt gränssnitt för blindpluggning av modulära anslutningarAcronis utser Michael Callahan till Chief Marketing OfficerThomas Concrete Group expanderarHSB Göteborg köper andelar i en av Sveriges största solcellsparkerMöt Anders Ingemarsson – månadens innovatörSödertälje Science Park uppmärksammas inom EU
2022-01-07
OilQuick Americas kickade igång 1 januari 2022!Renault visar upp mer av Nya AustralFöreningen Industrilandskap samlar berättelser digitaltTrioworld höjer hållbarhetsmåletBeijer öppnar nytt topp­modernt byggvaruhus i Haninge
2022-01-05
Mobil syrgasgeneratorSKF licensierar teknologi för återvinning av avfallsoljaKjell på Swecon siktar mot 50 år på samma arbetsplatsBrett sortiment av termo­stater och överhettnings­skydd2021 bra år för Mercedes-Benz lastbilar i SverigeZeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
2022-01-04
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från Molex