SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sveriges bästa svetsare

Elever tävlar för Yrkes-SM-finalplatser
Uttagningstävlingar till Yrkes-SM har i år anordnats i Norrköping, Piteå och Sandviken. Elever från industritekniska programmets svetsinriktning från hela Sverige har haft möjlighet att tävla om de sex åtråvärda platserna till finalen i Yrkes-SM som hålls den 23-25 april i Karlstad.

De två elever med bäst resultat från respektive uttagningstävling gick direkt vidare till Yrkes-SM där vinnaren i svets kommer att ingå i yrkeslandslaget.

Svensk industri har ett stort behov av kvalificerad arbetskraft och satsningar på unga är viktigt. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och attraktionskraften för yrkesutbildningar. Det var ett gäng taggade, fokuserade och lite nervösa deltagare som genomförde tävlingarna. Sammanlagt 30 elever från tolv olika gymnasieskolor ställde upp i uttagningstävlingarna som anordnades av Bråvallagymnasiet i Norrköping, Strömbackagymnasiet i Piteå och Bessemerskolan i Sandviken.

Norrköping
En av de två tjejerna som deltog i tävlingarna, Imla Stridh från Fredrika Bremergymnasiet, sade: ”Pirrigt, nervöst men jätteroligt att kunna vara med!” när SVT frågade på plats i Norrköping.
Förstaplatsen i Norrköping tog Jacob Örnberg från Kungsmadskolan tätt följt av Melcer Stenberg från Bråvallagymnasiet.

Sandviken
Deltävlingarna innehåller totalt fem timmars effektiv svetsning under en dag och ställer höga krav på koncentration, planering och målmedvetenhet.

– Vi har suttit i tre månader och övat på allt som kan komma, säger Mille Holck från Bessemerskolan till Lokaltidningen.

Han får medhåll av sina klasskamrater Hampus Nordengren och Melvin Forsberg. Målet var tydligt:
– Jag vill komma etta eller tvåa och ta mig vidare till SM, säger Mille Holck.

Mille knep också förstaplatsen i Sandviken, följt av Hampus. De kommer att få tävla i Karlstad.

Piteå
I Piteå tog Filip Johansson första platsen och Jesper Stenlund den andra, båda från Strömbacka.

– Eleverna visade att övning ger färdighet och uppvisar redan i dag en yrkesstolthet, säger yrkeslärarna Robert Johansson och Nicklas Roslin.

Yrkeslandslaget.
Yrkes-SM anordnas vartannat år och vinnaren i respektive gren kommer att ingå i Yrkeslandslaget. Bakom tävlingarna står WorldSkills Sweden, ett trepartssamarbete mellan Staten, Svenskt Näringsliv och LO men genomförandet av tävlingarna är helt beroende av gemensamma och frivilliga insatser från de olika branscherna.

Svetstävlingarna drivs av Svetskommissionen, Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall. Huvudsponsorer direkt från industrin är Lincoln Electric, Linde Gas och Kiwa.
Svetskommissionen samordnar insatserna, men elevernas medverkan, lärarnas engagemang och sponsorernas stöd och medverkan är avgörande för förverkligandet av uttagningstävlingar och final i Yrkes-SM.

Alla deltagande elever, oavsett resultat, kan ta med sig erfarenheten och lägga till ytterligare en rad i sitt CV. Ett stort grattis till alla fina placeringar och lycka till i finalen på Yrkes-SM 2024.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN