Sveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja. - industritorget.se
SÖNDAG 31 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.

Naturvårdsverket säger att det inte finns nationellt antagna mål för spilloljor (rörande återvinning/ regenerering) varken hos Naturvårdsverket eller Regeringskansliet, trots att Sverige år 2004 fälldes i EU-domstolen.
De hänvisar till statistik för insamling av spillolja där ingen vet andelen återvunnen spillolja för de +157 000 ton som samlats in (se bifogad bild). Tvärtom säger de att det mesta verkar har gått till så kallad förbehandling. Det betyder i klartext att spilloljan konverteras till eldningsolja istället för att regenereras till ny basolja som sparar koldioxidutsläpp och skapar en cirkulär livscykel för den fossila råvaran. Industrin har historiskt använt spillolja som energiråvara för tillverkningen av bland annat cement.

Miljöministern om klimathotet
Varje år dör 7 600 personer i förtid på grund av luftföroreningar i Sverige. Luftföroreningar är också temat för Världsmiljödagen. - Får vi bort fossila bränslen blir luften renare. Det är helt livsavgörande, säger klimatminister Isabella Lövin, MP, till Expressen TV den 5 juni, 2019.

Oljebolag och avfallsföretag har ett finger med i spelet
Affärstidningen Forbes hänvisar till en rapport från InfluenceMap som säger att de stora oljebolagen aktivt motverkar klimatförbättrande åtgärder (se bifogad länk till artikeln samt översättning i PDF). Flera av oljebolagen, avfallsföretagen och bilverkstäder sätter även de plånboken före klimathotet eftersom spillolja som skickas till förbränning kan ge en intäkt på cirka 30 öre per liter jämfört en kostnad på 80 öre litern för re-generering. Det är alltså mångmiljonbelopp det handlar om på avfalls- och återvinningsområdet.

EUs planering kring spillolja och klimatpåverkan siktar på 2022
Inom EU antogs revideringar av den gemensamma avfallslagstiftningen i juni 2018. EU:s medlemsländer arbetar nu med att införa revideringarna på nationell nivå och det arbetet ska vara klart till 5 juli 2020, säger Naturvårdsverket.

I de revideringar som EU beslutade om, ingår en årlig rapportering för spilloljor, första referensåret ska vara 2020 och den ska rapporteras av medlemsländerna senast 18 månader efter avslutat referensår (första rapporteringen kommer därför ske senast juni 2022).

Utifrån den rapporteringen ska EU-kommissionen se över möjligheten för att ta fram ett gemensamt EU mål för spilloljor och regenerering.

Idag tar Naturvårdsverket fram statistik om uppkomna mängder avfallsoljor i Sverige samt statistik om behandling av avfallsoljor i Sverige (se bifogad länk).

- Men redan i april 2001 (alltså för 18 år sedan) utfärdade EU en varning till Sverige som följdes upp med hot om att dra Sverige inför EU-domstolen om inte åtgärder för ökad re-generering vidtogs, säger Jonas Udd på Midland. År 2004 fälldes Sverige i EU-domstolen. Domstolen godtog inte regeringens försvar att man håller på att överväga på vilket sätt spilloljan ska kunna återvinnas. Dåvarande EU-miljökommissionär Margot Wallström anmälde Sverige till domstolen eftersom ingen spillolja återvanns i Sverige mellan 1995 och 2000.

Midland arbetar vidare med re-genering och CO2-reduktion
Midland AB fattade redan vid bolagets start i Sverige år 2004 ett strategisk beslut om att re-generera all insamlad spillolja från samtliga bilverkstadskunder. Det sker idag i samarbete med Ragnsells. Samtliga verkstadskunder certifieras skriftligen. Midland betalar för både insamling och re-generering av spilloljan trots att den via förbränning skulle kunna generera en intäkt för Midland. Spilloljan re-genereras huvudsakligen vid återvinningsraffinaderierna Alta-Vista och Puraglobe i Tyskland. Puraglobe ensamt, har ett resultat på mer än 1,3 miljoner ton minskade utsläpp av koldioxid.

- Puraglobe och Midland är övertygade om att re-generering av spillolja är mer lönsamt jämfört förbränning eftersom spillolja som råvara kommer bli mer värdefull över tid. Värdeutvecklingen hänger även samman med teknikutvecklingen. Puraglobes tekniknivå producerar redan idag basolja i grupp III. Den klarar kvalitativt de tekniska kraven för produktion av moderna motoroljor, säger Jonas Udd på Midland.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser