SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Swegon tar hem stororder i Finland

Den största ordern hittills
Swegon, en ledande leverantör av inomhusklimatlösningar, har vunnit ett stor order för att leverera 40 luft-vatten värmepumpar till Fortums nya värmepumpsanläggningar, kopplade till dess fjärrvärmenätverk.

Dessa anläggningar, belägna i Kolabacken, Kirkkonummi, och Hepokorpi i Esbo, Finland, syftar till att sätta nya standarder för hållbara energilösningar.

De 40 värmepumparna från Swegon har sammanlagt kapacitet att leverera upp till 24 megawatt vid 0°C. Fortums värmepumpsanläggningar kommer att återvinna energi från både omgivande luft och spillvärme från datacenter till Fortums fjärrvärmekunder.

Värmepumparna tillverkas vid Swegons fabrik i Italien och leverans till Fortum är planerad att ske under 2025. Affären markerar en milstolpe för Swegon Finland då det är den största ordern hittills.

Byggandet av värmepumpsanläggningarna beräknas vara klart vid slutet av 2025, med fjärrvärmeproduktion som påbörjas under 2025–2026.

När datacentren är i full drift och återvinning av spillvärme är optimerad förväntas Fortums värmepumpsanläggningar täcka cirka 40 procent av fjärrvärmebehoven för städerna Esbo, Grankulla och Kirkkonummi. Detta belyser projektets positiva inverkan på koldioxidavtrycket och hur det möter den växande efterfrågan på miljösmarta energialternativ i städer.

"Vårt samarbete med Fortum markerar ett betydande steg för Swegon och visar vårt engagemang att driva positiv förändring inom hållbara energilösningar," säger Maria Taiminen, chef för Cooling & Heating Business Unit på Swegon Finland.

"Vårt gemensamma projekt med Swegon är ett exempel på en lösning i världsklass som sammanför ren el och värmepumpar för värmeproduktion med fjärrvärmenätverk för värmedistribution. Denna kombination bidrar till att minska koldioxidutsläppen i städer - i vårt fall kommer uppvärmningen att vara koldioxidneutral redan under detta årtionde," säger Teemu Nieminen, Director, Project Execution på Fortum Heating and Cooling.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Eva Karlsson, Vice President Business Area Air handling Cooling Heating
eva.karlsson@swegon.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar