SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Swegon tar hem stororder i Finland

Den största ordern hittills
Swegon, en ledande leverantör av inomhusklimatlösningar, har vunnit ett stor order för att leverera 40 luft-vatten värmepumpar till Fortums nya värmepumpsanläggningar, kopplade till dess fjärrvärmenätverk.

Dessa anläggningar, belägna i Kolabacken, Kirkkonummi, och Hepokorpi i Esbo, Finland, syftar till att sätta nya standarder för hållbara energilösningar.

De 40 värmepumparna från Swegon har sammanlagt kapacitet att leverera upp till 24 megawatt vid 0°C. Fortums värmepumpsanläggningar kommer att återvinna energi från både omgivande luft och spillvärme från datacenter till Fortums fjärrvärmekunder.

Värmepumparna tillverkas vid Swegons fabrik i Italien och leverans till Fortum är planerad att ske under 2025. Affären markerar en milstolpe för Swegon Finland då det är den största ordern hittills.

Byggandet av värmepumpsanläggningarna beräknas vara klart vid slutet av 2025, med fjärrvärmeproduktion som påbörjas under 2025–2026.

När datacentren är i full drift och återvinning av spillvärme är optimerad förväntas Fortums värmepumpsanläggningar täcka cirka 40 procent av fjärrvärmebehoven för städerna Esbo, Grankulla och Kirkkonummi. Detta belyser projektets positiva inverkan på koldioxidavtrycket och hur det möter den växande efterfrågan på miljösmarta energialternativ i städer.

"Vårt samarbete med Fortum markerar ett betydande steg för Swegon och visar vårt engagemang att driva positiv förändring inom hållbara energilösningar," säger Maria Taiminen, chef för Cooling & Heating Business Unit på Swegon Finland.

"Vårt gemensamma projekt med Swegon är ett exempel på en lösning i världsklass som sammanför ren el och värmepumpar för värmeproduktion med fjärrvärmenätverk för värmedistribution. Denna kombination bidrar till att minska koldioxidutsläppen i städer - i vårt fall kommer uppvärmningen att vara koldioxidneutral redan under detta årtionde," säger Teemu Nieminen, Director, Project Execution på Fortum Heating and Cooling.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Eva Karlsson, Vice President Business Area Air handling Cooling Heating
eva.karlsson@swegon.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
Ny försäljningschef på DematekMatlådor som sparar tid och energiVita varningsprodukter CEJN introducerar SmartflowSabroe presenterar den nya styrenheten unisab 4
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige