SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tävla i vetenskapligt tänkande

Vi utmanar unga att utforska världen
Går det att syssla med riktig forskning redan när man går på gymnasiet? Absolut! Fysiktävlingen International Young Physicists Tournament har i mer än 30 år gett gymnasieelever möjlighet att arbeta tillsammans i grupp med ett forskningsprojekt.

Bor du i Stockholmstrakten? Då ska du anmäla dig till forskningslägret i Stockholm som blir en förberedelse inför tävlingen. Vi vänder oss i år i första hand till elever i vårt närområde som bor på pendlingsbart avstånd. Har du längre resa, kontakta Lars Gråsjö Lars.Grasjo@danderyd.se.

För fjärde året i rad anordnar Vetenskapens Hus, IYPT Sverige och Fysikum vid Stockholms universitet detta forskningsläger för gymnasieelever. Deltagarna får under några intensiva dagar möjlighet att vetenskapligt undersöka problemen, göra experiment, jämföra med teori samt diskutera massor av spännande fysik, teknik och matematik långt över den vanliga gymnasienivån. Många elever väljer att utnyttja undersökningen av problemen som gymnasiearbete.

I projektet löser eleverna något av de 17 problem som presenteras varje år (IYPT:s hemsida).

Syftet med lägret
Syftet med lägret är att stimulera dig som är intresserad av forskning och fysik och vill utveckla dina förmågor i problemlösning och tävlande. Under lägret erbjuds du att ingå i ett forskarlag tillsammans med tidigare deltagare i den internationella tävlingen av IYPT samt ledningen för IYPT i Sverige. Under lägret kommer du att få hjälp med att påbörja något av projekten från årets problem i IYPT, för att sedan kunna arbeta vidare under hösten i samarbete med IYPT-gruppen.

Arrangörer
Årets IYPT-läger är ett samarbete mellan Vetenskapens Hus, Fysikum vid Stockholms universitet, IYPT Sverige och Danderyds gymnasium.

Bakgrund IYPT
IYPT skiljer sig från andra vetenskapliga tävlingar genom att den i mycket högre grad påminner om faktisk forskning. Det finns inga prov. De 17 problemen är kända ett år i förväg. Problemen är utvalda så att de är ganska enkla att komma igång med och testa på, men har ett djup och det finns alltid mer att undersöka. Ofta är det inte klart vilken fysik som egentligen är tillämplig, inte ens för erfarna forskare, utan deltagarna är med och upptäcker vilka mekanismer och faktorer som är relevanta. En upplevelse mer lik forskning än denna är svår att hitta, ens inom en reguljär universitetsutbildning!

Efter att ha arbetat med problemen, under läsåret fram till våren, väljs fem ungdomar ut. De bildar Sveriges landslag som under sommaren 2024 utmanar resten av världen med all den forskning som de svenska eleverna tillsammans fått fram. Läs mer om tävlingen.

För lärare
Om du som lärare vill veta mer om vad som krävs för att handleda elever som vill använda detta som gymnasiearbete eller om du vill få mer information om iypt, hör av dig så kan vi arrangera ett möte i zoom eller på Vetenskapens Hus alternativt Fysikum.

Kostnad
Kostnaden per deltagare är 0 kr, vi bjuder på lunch och fika. Resa till och från AlbaNova universitetscentrum står du själv för.

Anmälan
Anmälan till forskningslägret i Stockholm senast 3 oktober till stefan.aminneborg@vetenskapenshus.se

I anmälan ska följande uppgifter finnas med:
• En lista på de problem som du kan tänka dig att jobba med.
• Ditt namn och skola
• Din mailadress (som du kollar regelbundet)

Program
Program forskningsläger inför IYPT 2024.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-11-24
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
2023-11-23
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
2023-11-22
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
2023-11-21
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
2023-11-20
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen