ONSDAG 19 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

The Plastic Debate – branschexperterna möts i glödhet debatt om plast

I mars röstades ett förbud mot engångsartiklar i plast igenom i EU.
Förbudet omfattar plastartiklar som sugrör, bestick och bomullspinnar och börjar gälla redan 2021. Plastfrågan växer, ställer nya krav på företag och allmänhetens medvenhet blir allt större. Att säkerställa en strategi för ett hållbart förhållningsätt till dina materialval är viktigare än någonsin.

Den 3 oktober på Kistamässan presenterar Empack The Plastic Debate, paneldebatten som lyfter utmaningarna och ger lösningarna på den världsomvälvande plastproblematiken. Representanter ifrån Sveriges främsta företag samlas för att gå på djupet i plastfrågan under ledning av den erfarne moderatorn Per-Stefan Gersbro.

I takt med att plastproblematiken har tagit en allt större plats i samhällsrummet har det blivit allt viktigare för företag att agera. Men trots att företag bär ett stort ansvar står många av experterna enade om att det måste börja hos individen.

”Jag tycker att alla ska fundera över sin plastanvändning generellt (eller egentligen över all form av materialanvändning). Vilka onödiga material kan vi ta bort? Hur kan vi se till att de material vi använder går till återvinning? Hur kan vi se till att vi använder mer av återvunna material” – säger Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Som Åsa Stenmarck uttrycker det, börjar arbetet framåt hos varje individ där du som konsument och företagare tänker igenom och värderar din materialanvändning. Vad kan plockas bort och vad måste göras för att säkerställa en cirkulär materialhantering och fossilfri råvara.

”Det är av stor vikt för oss att fortsätta minska användningen av onödigt förpackningsmaterial, se över om vi kan göra tunnare lösningar med bibehållen funktion, fasa ut fossil råvara i plasten samt att säkra att den går att återvinna, både vad gäller design och materialval. Till exempel förenkla ofta komplicerade förpackningar där det kan finnas många olika typer av plast” säger Torkel Bergengren, Arla Foods.

I ett företagsammanhang sätts det i och med det nya EU kraven större krav och restriktioner på hur plasten får användas och hanteras. Det blir en stor utmaning för företag som har plast och engångsartiklar som en del av sin business. Elisabeth på Duni framhäver att de lägger stor vikt vid att hitta andra aktörer för att hitta sammanlänkade lösningar till ett hållbart förhållningssätt.

”I hela kedjan måste vi söka ökat samarbete för att skapa marknader för innovativa, fullt miljöanpassade material och åtgärder och infrastruktur för ökad återvinning och minskad nedskräpning.” – menar Elisabeth Gierow, Duni.

Även Lena på IKEM framhåller vikten av att nyttja återvunnet material. Därtill framhäver hon plasten som ett av de bättre förpackningsmaterialen vilket också riktar fokus till att hitta lösningar för en cirkulär användning av plasten snarare än att fasa ut plasten som materialval.

”Plast är i många fall det bästa förpackningsmaterialet. För att minska miljöpåverkan ytterligare ska förpackningarna designas för återvinning samt innehålla mer återvunnen plast. IKEM vill att all plast återvinns. Då behövs samarbete i värdekedjan, nya lösningar och olika åtgärder. Därför är det positivt att det händer så mycket nu inom området” – säger Lena Lundberg, ansvarig plastråvarufrågor, IKEM.

Den 3 oktober samlas en oerhört stark panel i The Plastic Debate på Kistamässan för att ge plastfrågan ett ännu större fokus. Per Stefan Gersbo, moderator, lyfter debatten som mycket stark och framhäver paneldeltagarna för att ha plastfrågan som hösta prioritet.

”Plastfrågan har högsta prioritet hos samtliga inbjudna paneldeltagare. Vad görs och hur resonerar våra experter? Jag ser fram emot en riktigt givande debatt”, Per-Stefan Gersbro, moderator, The Plastic Debate.

The Plastic Debate. Representanter; Elisabeth Gierow, Duni, Lena Lundberg, IKEM, Torkel Bergengren, Arla Foods, Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet, Allan Dickner, IKEA. Moderator: Per Stefan Gersbro, Paccedo. Observera att debatten kommer att vara på engelska.

Debatten presenteras på Kistamässan, den 3 oktober, kl. 13.15 – 14.00.

För mer information besök www.easyfairs.com/empacksthlm eller kontakta: Emelie Törn, projektledare, 031-89 93 55, emelie.torn@easyfairs.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-13
ECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2020-02-07
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publik
Annonser