Tillväxtsatsning i Bohuslän en succé - industritorget.se
MÅNDAG 25 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tillväxtsatsning i Bohuslän en succé

Från vänster Renée Daun, Anna Sanderoth Vilkas och Lena Johansson
Inom ramen för projektet Maritim Utveckling i Bohuslän beslutade man i 6 kommuner i Fyrbodal att testa Coaching som metodik för att skapa tillväxt för företag i regionen. Effekterna bland de 30 företag som deltog i testet är mycket stora och på rekordtid. Testet pågick under perioden april till maj i år. Utvärderingen gjordes i augusti. Resultatet som presenterades för häpna regionpolitiker ägde rum fredagen den 13 september på ett välbesökt möte i Kungshamn. Med på mötet var också flera av de entreprenörer som varit med i testet.

”Trodde aldrig att jag skulle få höra kommunpolitiker lovorda coaching som metod så unisont, men det hände idag! De sa även att de NU såg coaching som ett potentiellt sätt att öka skatteintäkterna i kommunerna genom ökad tillväxt i företagen. De var mäkta imponerade av resultaten som uppnåtts på endast 5 timmar coaching per företag. Före mötet kände de inte till vad Katalyserande coaching® var säger Anna Sanderoth Vilkas, ansvarig hos leverantören Sumo Team som genomförde testet.”

Flera av entreprenörerna vittnade om att man tack vare coachen kunnat lyfta blicken och fokusera på det strategiska arbetet med sin verksamhet, istället för att fastna i det dagliga. Flera jämförde coachingen med att ”storstäda” hjärnan, få ändan ur vagnen, sätta fokus och skapa attraktiva målsättningar. Resultaten är betydande:

• Omsättningsökningar på mellan 30-40%
• 5 nyanställningar (hittills, fler på gång)
• Genomförda större investeringar för framtiden
• Förbättrat hållbart leverne för entreprenörerna med mera.

Renée Daun, Näringslivsutvecklare på Lysekils kommun presenterade under mötet den enkätutvärdering av testet som gjorts. Oberoende forskaren Lena Johansson från Projekticum presenterade också sina slutsatser från de djupintervjuer hon genomfört med entreprenörerna. Lena Här följer några talande citat från intervjuerna.

”Tänk om vi hade haft en coach när vi startade företaget, så mycket snabbare vi skulle ha kommit fram då.”

”Den största insikten var att jag måste frigöra mig, inte vara med och peta i allt, utan låta medarbetarna ta mer ansvar. Byta fokus och inte vara spindeln i nätet utan ha ett helikopterseende.”

”Jag har satt min plan nu, både den privata och den för jobbet. Jag vill vara en förebild och då måste man leva efter det. Istället för att fortsätta sväva på målet om när, så satte jag ett datum i maj.”

Målgruppen var de företag som man i rollen som näringslivsutvecklare på kommunen ofta har svårt att nå ut till. De vill eller anser sig inte hinna ta del av regionens ordinarie utbud av rådgivning och stöd. Därför ville man testa något annat. Man resonerade att om företagen kan få stöd i sin närmiljö istället så skulle man få ett bättre resultat. Det här är entreprenörer som i vissa fall drivit sitt bolag i över 20 år och blivit lite hemmablinda. Varför inte testa coaching som metodik istället för rådgivning. Coaching visade sig vara precis det som den här kategorin entreprenörer efterfrågade. Via ett uppstartsmöte fick företrädare för coachföretaget träffa lejonparten av entreprenörerna för att kunna matcha rätt coach. De entreprenörer som inte kunde deltaga på ett uppstartsmöte blev intervjuade på telefon istället.

Coachningen skedde oftast på eller i anslutning till entreprenörens verksamhet. I vissa fall skedde coaching även via telefon eller videolänk. Företagen hade från 1 till 44 anställda inom så vitt skilda branscher som bygg, hälsa, turism och fastighetsmäklare.

Vill du veta mer om testet och/eller coachning som metodik? Vänligen kontakta:

Anna Sanderoth Vilkas
ICF Master Certified Coach, Sumo Team
www.sumoteam.com
Tel. 031-77870 12 | Mob. 072-160 50 65 | anna@sumoteam.com
--
Renée Daun
Näringslivsutvecklare
Avdelningen för hållbar utveckling, kommunstyrelseförvaltningen
www.lysekil.se/naringsliv-och-arbete
Tel. 0523-61 31 67 | Mob. 072-146 64 54 | renee.daun@lysekil.se
--
Lena Johansson | lena@projekticum.se
--
LÄNKAR:
www.coachfederation.org
www.ga.se/katalyserande-coachning/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-15
Redan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switcharFörarlösa transportsystem (AGV) vilka är möjligheterna? Tillväxten fortsätter för Dachser NordicEitech installerar elteknik i nytt badhus i TimråLansa Fastigheter och Wästbygg uppför unikt trähus i Lund
2020-05-11
Kantpress med intelligent verktygsväxling från SafanDarleyDamaskus Maskinskydd lanserar nytt Roll-Up-skydd EXACT och SkyMap Innovations i samarbete för att ytterligare digitalisera byggbranschen. Finja Prefab firar att den första klimatpositiva betongstommen är restTvå driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem.Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt
Annonser