ONSDAG 04 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Truckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?

Truckar är inblandade i många arbetsolyckor som händer i Sverige. Lagerarbetare, maskinoperatörer och truckförare är de som oftast råkar ut för olyckor kopplade till truckar.
Många olyckor sker i samband med truckar
Den vanligaste orsaken till en olycka kopplat till truckar är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter, inte använder trucken på rätt sätt eller klämmer fötter och ben. Men också förslitningsskador på framförallt nacke, skuldror och rygg. Därför finns det regler som särskilt handlar om arbete med truckar.

Regler och riskbedömning för arbete med truckar
I Arbetsmiljöverkets föreskrift användning av truckar (AFS 2006:5) står det att man ska undersöka och riskbedöma användning av truckar systematiskt. Sikten måste vara tillfredsställande och trucktrafiken ska vara avgränsad från gående personer. Lastbilsflak och liknande ska vara säkrade innan en truck kör ut på flaket. Om bälte finns i trucken ska föraren använda det.

När riskbedömning av arbete med truckar utförs ska dessa punkter särskilt undersökas:

- truckarnas egenskaper,
- hur truckarna ska användas,
- miljön där truckarna ska användas,
- de belastningsergonomiska förhållandena,
- behovet av skyddsutrustning,
- arbetstagarnas praktiska och teoretiska kunskaper,
- behovet av skötsel och underhåll av trucken.

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att truckförarens teoretiska och praktiska kunskaper är skriftligt dokumenterade. Om truckföraren är inhyrd för att använda truck i inhyrarens verksamhet ska tillståndet istället utfärdas av inhyraren. Tillståndet är personligt och ska innehålla vilka typer av truckar och vilka arbetsuppgifter det gäller för. Om tillståndet saknar dessa uppgifter riskerar arbetsgivaren en sanktionsavgift mellan 15 000 - 150 000 kr. Med arbetsuppgifter menar man exempelvis vilka typer av gods föraren får hantera, användning av utbytbar utrustning, tillfälliga personlyft, körning på väg, samt inom vilka lokaler eller områden som föraren får använda truck.

Risker med att köra truck
Ofta inträffar olyckor när föraren tappar kontrollen över trucken. Om föraren har skymd sikt kan trucken krocka med människor, andra truckar eller andra hinder. En vanlig olycka är att stuka foten vid av och påstigning, eller att fötter och ben kläms när man på en truck med ståplatta kör mot något och instinktivt sätter ut en fot för att bromsa. Truckföraren och människor runt trucken kan bli skadade av gods som faller ner från truckgafflarna eller från pallställ. Truckkörning riskerar också att ge förslitningsskador.

Arbetet med truckar är ofta ensidigt. Det kan ge besvär i rygg, nacke och skuldror eftersom kroppen belastas på samma sätt under lång tid. Truckförare arbetar ofta i vridna arbetsställningar och får förslitningsskador av upprepade ofördelaktiga vridningar i nacken. Ofta uppstår det för att få bra sikt när de ska placera gods på höga höjder och precisionsarbete när de manövrerar trucken. Föraren har blicken fäst i den riktning som han eller hon kör, medan resten av kroppen måste vara anpassad till förarplatsen och manöverreglaget. Detta är en vanlig orsak till att truckförare får besvär i nacke och skuldror.

Risker vid laddning av elektriska truckar
Många bränder startar vid laddning av batterier på elektriska truckar och laddningsplatsen är därför ett särskilt viktigt område att se över.

Under laddning kan explosionsfarliga gaser uppkomma, se därför till att ventilationen är tillräcklig, att laddningsplatsen är tydligt märkt och att utrymmet ovanför, under och runt om trucken är fritt från brännbart material.

Kortslutning i laddaren innebär risk för antändning, se till att montera laddaren på ett underlag som är fritt från brännbart material. Skada på laddningskabeln medför risk för kortslutning, anpassa därför kabellängden och häng upp laddningskabeln. En brandsläckare bör finnas tillgänglig nära laddningsstationen och även på trucken.

Zert kan hjälpa ditt företag med riskbedömning
Våra konsulter kan hjälpa till med riskbedömning av arbete med truckar och andra moment på ert företag. Vi är experter inom riskhantering och kan erbjuda helhetslösningar.

Du kan läsa mer om våra konsulttjänster här eller kontakta oss om du vill veta mer eller har frågor.

I webbtjänsten Zert RM kan du genomföra alla typer av riskbedömningar. Allt ifrån detaljerade HAZOP-analyser på processen i samband med konstruktionen till enklare checklistor för att stämma av riskerna vid montage, idrifttagning, användning, förändringar och ombyggnationer.

Med hjälp av våra checklistor kan du stämma av kraven från direktiven, standarder och gällande föreskrifter.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling