SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tryckkärl för industriellt bruk och deras betydelse

En nödvändighet när gasens eller vätskans trycknivå skiljer sig från omgivningens
Tryckkärl är industriella behållare konstruerade för att hantera vätskor eller gaser vid högre än atmosfäriska tryck. Dessa komponenter är centrala inom flera sektorer, inklusive kemisk bearbetning, livsmedelsindustrin och energiproduktion. De spelar en avgörande roll i att säkerställa effektiva, säkra och ekonomiska processer där kontroll av trycknivåer är kritisk.

Vad är ett tryckkärl?


Tryckkärl är konstruerade för att innehålla gaser eller vätskor vid en trycknivå som skiljer sig markant från omgivningens tryck. Deras konstruktion och tillverkning regleras noggrant av internationella och nationella standarder för att försäkra användarsäkerhet och effektivitet. Materialval, design och tillverkningsprocesser är avgörande faktorer som bestämmer ett tryckkärils hållbarhet och funktionalitet.

Tillverkningsprocess och material


Materialval för tryckkärl varierar beroende på deras tänkta användning och de specifika krav som ställs på dem, inklusive korrosionsbeständighet och hållfasthet vid höga temperaturer. Stål och rostfritt stål är vanliga val för dessa tillämpningar på grund av deras hållbarhet och förmåga att tåla högt tryck. Tillverkningsprocessen för tryckkärl inkluderar avancerade tekniker som svetsning och värmebehandling för att säkerställa strukturell integritet.

Användningsområden för tryckkärl


Tryckkärl finns i många former och storlekar och används inom en mängd olika industriella sektorer. Inom kemikalieindustrin används de för att lagra och transportera reaktiva, flammande eller giftiga ämnen under kontrollerade tryckförhållanden. Inom livsmedelsindustrin bidrar de till koldioxidinfusion i drycker och pastöriseringsprocesser. Energiindustrin är beroende av tryckkärl för ånggenerering och lagring av komprimerade gaser.

Säkerhetsåtgärder och regelverk


Säkerheten kring tryckkärl är av yttersta vikt, och strikta regelverk styr deras design, tillverkning, installation och underhåll. Regelverk såsom ASME-koden (American Society of Mechanical Engineers) i USA och PED-direktivet (Pressure Equipment Directive) i Europa, ställer höga krav på tillverkare att följa bestämda säkerhetsstandarder. Regelbunden inspektion och underhåll är nödvändigt för att förebygga olyckor och förlänga utrustningens livslängd.

Framtiden för tryckkärl


Med teknologiska framsteg och ökande efterfrågan på energieffektivitet och säkerhet fortsätter utvecklingen av tryckkärl. Innovationer inom materialvetenskap och tillverkningstekniker bidrar till att skapa mer hållbara, säkra och kostnadseffektiva lösningar för industriella tillämpningar. Framsteg inom smarta sensorer och övervakningssystem förbättrar också möjligheterna till realtidsovervakning av tryckkärlens skick, vilket ytterligare höjer säkerhetsnivåerna.

Tätsvets


Behöver ditt företag tryckkärl anpassade efter unika behov och specifikationer? Tätsvets är experten på skräddarsydda lösningar. Kontakta de idag för att diskutera hur de kan designa och tillverka tryckkärl som möter era exakta krav. Gör ditt nästa projekt till en framgång med Tätsvets – din partner för precision och kvalitet.
Kontaktinformation

Tätsvets, Hedquist Aktiebolag

Postadress
Finkmoss­vägen 100
14734 Tumba
Region
Botkyrka
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556093-4530
Grundat: 1964
Anställda: 2
Välkommen till Tätsvets Hedqvist AB!

SVETSNING OCH TILLVERKNING AV TRYCKKÄRL, BEHÅLLARE OCH TANKAR SEDAN 1964
På Tätsvets har vi lång erfarenhet av svetsning och tillverkning av tryckkärl, cisterner, behållare och tankar. Vi arbetar med svetsmetoderna MMA, Mig/Mag, Tig och punktsvets. Våra svetsare är certifierade enligt SS-EN 287.

Tätsvets Hedqvist AB startades redan 1964 av Göran Hedqvist, då under namnet Ing. firma Göran Hedqvist AB. Tillverkningen var från början inriktad på tillverkning av tryckluftsbehållare till bland annat Greiff, Ingerssoll-Rand och Svenska Luftkompressor AB.

1968 inleddes ett samarbete med uppfinnaren Joel Liljendahl, som hade patent på slutna sanitetssystem, och företaget Vakuumsystem AB för tillverkning av vakuumtoalettankar. 1969 såldes licensen till AB Electrolux, som utvecklade systemet till fartyg och järnvägsvagnar.

Därefter har vi tillverkat hundratals vakuumtoalettankar till fartyg runt om i världen, vilka testats av bland annat Lloyd’s Register och Det Norske Veritas. Vi har även levererat tankar till otaliga campinganläggningar och villor/fritidshus.

År 2015 övertogs bolaget av Peter Lundholm, Rikard Tjärnberg & Mikael Wiklund.

Certifieringar

AAA – FR 2000 – SS-EN 15614-1 – SS-EN ISO 9606-1

Kontakter

Peter Lundholm
08-531 775 33

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-20
DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare Skrivare allt oftare målta­vla för säkerhetsintrång
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar
2024-05-14
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD