FREDAG 24 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Två av tre globala bolag har lidit förlust till följd av politiska risker

I en undersökning med 41 större bolag fann Willis Towers Watson att 61 procent av bolagen ansåg att de politiska riskerna ökat under 2019.
Störning i internationell handel ansågs i undersökningen vara den främsta risken i de flesta regioner. 58 procent av de tillfrågade uttryckte oro för handelssanktioner för sin verksamhet i Europa, 70 procent i Asien och Stilla havet, medan siffran för Ryssland och OSS var 77 procent. Sanktioner mot Ryssland, Iran och Venezuela, ett handelskrig som involverar Kina och hotet om Brexit var andra saker som de svarande uttryckte oro för.

Farhågor om politiskt våld var högst i Afrika (74 procent) och Mellanöstern (71 procent), där de svarande uttryckte att ny teknik som drönarattacker skulle kunna förvärra sådana risker.

Enligt undersökningen ökade under 2019 också andelen företag som rapporterade att de hade upplevt förluster till följd av politiska risker. 54 procent av de tillfrågade hade upplevt en förlust på grund av politiskt våld, jämfört med 48 procent under 2018. För 2019 rapporterade 46 procent förluster på grund av handelssanktioner eller import- eller exportembargon, medan samma siffra 2018 var 40 procent.

32 procent av företagen med intäkter över 1 miljard dollar rapporterade tidigare erfarenhet av katastrofala (mer än 250 miljoner dollar) förluster till följd av politiska risker.

– Det framgår tydligt av undersökningen att politisk risk fortsätter att öka och att relaterade ekonomiska förluster ökar. Företag står nu inför ett strategiskt val, att antingen behålla sina globala affärsmodeller samtidigt som de accepterar, mildrar eller överför de politiska riskerna som är förknippade med dem, eller att försöka anpassa sig till en ny och mer nationalistiskt global arena, säger Paul Davidson, Chairman of Financial Solutions på Willis Towers Watson.

Majoriteten av de tillfrågade (71 procent) uppgav att fokus på politisk riskhantering inom deras företag hade ökat sedan 2018, och nästan 40 procent upplevde högre krav från sina investerare. Undersökningen visade att den senaste tidens utveckling, så som Kinas och USA:s konflikt och de sanktioner som det har resulterat i har gjort politiska risker mer påtagliga.

Liksom tidigare år omfattade studien djupgående uppföljningsintervjuer med ett antal deltagare i undersökningen. Intervjuerna påvisade att de största orosmomenten framför allt är ”handelskrig/konkurrens mellan USA och Kina”, ”regional stabilitet i Mellanöstern” och ”utmaningar kopplat till företagen sociala och miljömässiga ansvarstagande (ESG)”. ESG-risken fanns inte bland topp tio-riskerna 2018, men de intervjuade antydde att ökande spänningar mellan företag och samhälle i allt högre grad ledde till händelser relaterade till politiska risker.

Om rapporten
Rapporten How are leading companies managing today’s political risks? 2019 Survey and Report är framtagen av Oxford Analytica för Willis Towers Watson. Rapporten beskriver frekvens och förluster som kan härledas till politisk risk.

Rapporten kan laddas ner här.
www.willistowerswatson.com/en-GB/Insights/2019/12/2019-political-risk-survey-report

För mer information, vänligen kontakta:
Johanna Wintzell
Marketing & Communication Lead
Willis Towers Watson
+46 70 883 98 13
johanna.wintzell@willistowerswatson.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-16
Midroc Electro satsar i Norrland och förvärvar CraneX ABMigatronic gör debut på Elmia AutomationRullcontainrar testas i Danmark på paketbilarCybersäkerhetstrenderna under 2020 Epiroc inför prediktiv försörjningskedja med hjälp av JDAKorrekt förberedelse och planering för topproduktion och prestanda Logistikföretaget Brambles i nyckelrollNy chef för System Innovation på Interroll De första glas- och metall­ingenjörerna har tagit examenWifi-uppkopplade brandvarnare har fått goda resultat i forskningsprojektCARTINA satsar på Tech & DesignÄnnu ett EU-projekt är i hamn - fokus på utveckling och infrastruktur Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installationMercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra
2020-01-15
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert Appen som ska styra upp hantverkarbranchen
2020-01-13
Granzow förvärvar trycklufts­avdelning av Kompauto Nordic.Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATIC
Annonser