Tyskland med Frankfurtmässan – språngbräda även för svenska företag - industritorget.se
LÖRDAG 05 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tyskland med Frankfurtmässan – språngbräda även för svenska företag

Frankfurtmässan har en central roll för att lyfta fram innovationer och skapa kontakt mellan leverantörer och kunder. Inte minst är mässan en språngbräda för svenska företag på väg till den tyska och internationella marknaden.
Kontaktskapande i Tyskland blir generellt också ett proaktivt agerande för aktörer som vill påverka och ta del av de stimulanspaket från EU som sjösätts för att lindra effekterna av pandemin, eller åtminstone att hålla sig uppdaterade om vad som är att vänta.

Frankfurtmässan arrangerar mässor, kongresser och event i Frankfurt samt många andra städer världen runt. Företaget har globalt cirka 2600 anställda verksamma på 29 orter, bland annat i Nord- och Sydamerika, Indien, Kina och Mellanöstern. Mässans omsättning 2019 var 736 miljoner Euro. Ägare är staden Frankfurt och delstaten Hessen. Tyska staten stöder mässan ekonomiskt.

Ett normalt år arrangeras enbart i Frankfurt ett femtiotal mässor med sammanlagt drygt 40000 utställare och flera miljoner besökare. Förutom i Tyskland ordnas drygt hundra mässor i andra länder.

Anläggningen i Frankfurt består av elva hallar med totalt 400000 kvadratmeter utställningsyta. Dessutom fler än ett hundra lokaler för kongresser och konferenser. Mässområdet är ”en stad i staden” med omfattande resurser i form av restauranger och annan service, och ligger bara två km från centralstationen och 18 minuter ifrån flygplatsen med tunnelbana eller bil. Inom gångavstånd från mässan finns 12000 hotellrum.

Historia

Vägen till Frankfurtmässans stora betydelse har sin egen och mycket långa historia. Det finns skriftliga källor från 1150 som nämner en mässa i Frankfurt. År 1240 utfärdade kejsar Frederick II rättigheter att ha höstmässa i staden. Ungefär 90 år senare fick man rätt att också öppna en vårmässa. Under många år hölls därefter mässor två gånger per år. Och i vår tid, under senare år ungefär 150 mässor årligen runt hela världen – en imponerande utveckling – från en medeltida handelsplats till en global mässarrangör.

Flertalet branscher

I Frankfurt hålls mässor inom många branschområden, inte minst transportinfrastruktur, bygg, miljöteknik, textil och konsumentprodukter. Hypermotion är ett relativt nytt koncept som startades för tre år sedan. Inriktningen är framtidens transport, resande och logistik. Autonoma fordon och användning av drönare är exempel på ”hårdvara” som visas. Några ämnesområden som berörs är ”5G som möjliggörare av smarta städer” och ”Trafikstyrning med AI och machine learning”, och dessa representerar ”mjukvara”. Andra ämnesområden är Smarta logistiklösningar, Digitala transportlösningar och Hållbara städer.

Hypermotion delas i produktgrupperna:

• Connectivity
• Monitoring & transparency
• Data analytics & security
• Hypermodality
• Sustainability
• Digital & urban logistics
• Smart & digital regions

Mässan Automechanika arrangeras vanligen vartannat år och är öppen för aktörer inom eftermarknaden för fordon, dvs. service, reservdelar och tillbehör.

Säkerhet är ämnet för Intersec, varje år i januari samlas världens ledande säkerhetsföretag och besökare från hela världen i Dubai.

Fastighetssektorn täcks in av mässorna Light + building (Belysning, bygg och säkerhet) samt ISH (VVS och VA). På mässorna presenteras framtidens lösningar för ett hållbart byggande och resursutnyttjande.

Mer än bara affärer

En stor mässa har många fler uppgifter utöver att skapa kontakter mellan leverantörer och kunder.

– Kongresser, seminarier och möten erbjuder tillfällen att hålla sig à jour med viktiga händelser inom sin bransch och i förlängningen även kunna påverka utvecklingen, säger Mattias Dahlquist, verksamhetschef för Messeforum AB, den svenska och norska representanten för Messe Frankfurt. Mässorna är en fantastisk möjlighet att uppdatera sig om vad kunder, konkurrenter och leverantörer gör, utbilda sig, se på trenderna samt följa arbeten med framtida europeiska standarder inom sin egen bransch.

Något som manar till eftertanke är att Tyskland har en tung roll i EU och ett stort inflytande. Ett företag eller annan aktör som är närvarande och har ett engagemang i Tyskland har bättre förutsättningar att följa aktiviteter inom EU:s byråkrati. I dessa tider av pandemi kan man också reflektera över de stödpaket som EU sjösätter för att mildra verkningarna av pandemin och stimulera ekonomin när den akuta krisen går över. I bästa fall är det möjligt att både följa utvecklingen av EU:s åtgärder och samtidigt påverka dem.

Fakta:
För kontakter och uppslag går det att få information från Frankfurtmässans svenska/norska representation, svensk-tyska handelskammaren i Frankfurt eller från Business Sweden.

//

https://www.dagensinfrastruktur.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-23
HCL Technologies banar väg för kvinnliga ledare i NordenHelikopterbesiktning av elnätetVolkswagen-koncernen vill förbättra arbetsförhållandena i koboltgruvorna i Kongo
2020-11-20
Handhållen eliminering av statisk elektricitet -IZG10Varför ska man ha höj- och sänkbart skrivbordNytt avtal gör att Veldi tar täten i Skåne!Splinesaxlar och splineshylsor från norelem erbjuder högt vridmoment i standardstorlekarPolaria får oväntad draghjälp i svenska expansionen Mimecast: Tusentals falska nätbutiker öppnar dörrarna inför Black FridayTre av fyra företag ändrar sina försörjningskedjor för att hantera covid-19-pandemin och klara nya utmaningarHybridarkitektur är svaret på dagens datacenters behov – men också morgondagens
2020-11-19
En stor omvälvning för svensk verktygs­maskins­produktion. Spara tid med ComatRelecos nya kommunikationsreläVärldens industriventiler kommer från SäffleCIO Awards 2020: De kan bli årets hållbara projektSCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optioner
Annonser