SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Uttjänta arbetskläder blir hållbara give-aways

I somras lanserade Hejco konceptet Re:Hejco där man uppmanar sina kunder att skicka tillbaka uttjänta arbetskläder istället för att slänga dem.
Nu har de första lådorna med kläder gjorts om till tygväskor inför företagets mässor.

– Vi får hållbara give-aways att dela ut istället för att köpa nya, och kan samtidigt berätta om möjligheterna med Re:Hejco. Det leder förhoppningsvis till att många fler kunder skickar in sina kläder, säger Helen Landerborn, vd på Hejco.

Bakgrunden till Re:Hejco är en ökad efterfrågan från kunder samt Hejcos egen vilja att ta ansvar längs hela kedjan genom att bland annat återanvända arbetskläder som annars slängs.

– Närmre 85 % inom textilindustrin kastas och bränns upp idag, och den största miljöpåverkan sker under nyproduktion.

Därför är Re:Hejco en viktig del i vårt hållbarhetsarbete och något som verkligen kan göra skillnad i att vi använder ett producerat plagg om och om igen, säger Emma Ivarsson Product Manager på Hejco.

Förutom möjligheten att göra om kläderna till en helt ny produkt finns det även ett stort intresse från flera företag att köpa upp plaggen och återanvända dem i egna kollektioner.

– Att köpa kläder och tyger i mindre kvantitet med god kvalitet för att skapa nya affärsmodeller och företag kommer vi se mer av framöver. Små och nystartade företag idag är mer medvetna och känner ett helt nytt ansvar i kedjan från idé till färdigt plagg, vilket känns otroligt positiv. Tillsammans kan vi undvika nyproduktion och samtidigt minska på överkonsumtion och stora lagersaldon, säger Emma Ivarsson.

Hejco har inlett flera samarbeten för att bana väg för återanvändning inom både re-design, välgörenhet och att skapa nya textila fiber. Tygväskorna är exempelvis gjorda på XV Atelier i Borås, och de uttjänta arbetskläderna landar först hos Korallen i Kinnarumma för att eventuellt tvättas och färgas om.

– Vi är rustade för att ta emot en stor mängd uttjänta arbetskläder, och vi tror verkligen att trycket kommer öka. Våra kunder kommer vilja ta det här ansvaret tillsammans med oss, säger Helen Landerborn.

Satsningen är en del av Hejcos övergripande hållbarhetsarbete som bland annat innefattar uthyrning av arbetskläder, förenklat returflöde och ett mer miljövänligt materialval såsom organisk bomull, återvunnen polyester och lyocell.

Kontakt Hejco:

Emma Ivarsson, Product Manager, emma.ivarsson@hejco.com, 070-733 30 84

Helen Landerborn, Managing Director, helen.landerborn@hejco.com, 070-080 77 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN