FREDAG 30 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Utvärdera din affärsmodell för lönsam tillväxt

Många företag skulle kunna vara mer framgångsrika om de oftare tog tempen på sin verksamhet för att få nya insikter.
Det är viktigt att våga möta de svåra frågorna, ta tag i problemen för att ge företaget växtkraft. Här ger Mireille Andersson och Viveka Andersson från The Council tips om centrala frågor alla ledare för tillväxtbolag bör ställa sig.

Riskområden att ha koll på

Mirielle och Viveka menar att alla företagare bör ställa sig ett antal frågor om sin verksamhet och även identifiera vilka risker som kan ställa till det för företaget. Allt för att företaget ska nå sin full potential:

1. Affär, våra produkter och tjänster

Har vi rätt produkt- och prismix?
Når vi våra säljresultat?
Är vi på rätt marknader och med rätt kunder?

2. Ekonomi, finanser och resultat

Har vi koll på likviditeten?
Har vi tillräckligt med kapital?
Har vi rätt finansiering?

3. Organisation och ledning

Arbetar vi effektivt och organiserat?
Har vi ett bra och engagerande ledarskap som tar oss till framgång?
Hur bra är vi på att fatta beslut?

Att regelbundet se över dessa frågor gör det enklare att hantera utmaningar och situationer i vardagen. Det gör det också lättare att förutse och förebygga problem och risker i framtiden och på så vis säkra företagets tillväxtmål.


The Council betonar att följande områden är extra viktiga och erbjuder gärna sin hjälp inom dessa:

Strategi och affärsutveckling för bästa tillväxt
Ekonomi och finans och hur man förbättrar den finansiella strukturen
Organisation och ledning - rätt personer som gör rätt saker

Nedan får du några handfasta råd.

Ny kursriktning när omvärlden förändras

Omvärlden förändras ständigt. Det är varje företagares vardag. Digitalisering och ny teknik, regler och lagar, nya tjänster och produkter lanseras och mycket annat händer, som man inte alltid hinner följa med i, säger Mirelle Andersson. Då är det bra att stanna upp och reflektera över sin affär, sin produkt eller tjänst och kanske göra en konkurrent-, en kund- eller en marknadsanalys. Dessa värdefulla insikter kan leda till att strategin revideras och säkerställa att ni återigen är på rätt kurs mot era mål.

Viktiga "komma i håg":

Revidera affärsmodellen löpande
Hitta någon utanför bolaget som du kan diskutera framtiden med
Ta hjälp och investera tid i att prioritera långsiktigt strategiarbete

Många små och medelstora bolag är oroliga för att lånefinansiera sitt företag och kan då gå miste om möjligheter till tillväxt.


Säkra finansieringen är nyckeln
Ett annat centralt område är finansieringen. Många små och medelstora bolag är oroliga för att lånefinansiera sitt företag och kan därför gå miste om möjligheter till tillväxt. En del oroar sig också för att träffa banken och att inte kunna bankspråk, medan de flesta företagare verkligen kan allt i detalj om sin verksamhet. Företagets affärer förstår däremot inte alltid banken, säger Viveka Andersson, ledare med lång bankerfarenhet och att jobba med företagsutveckling bland SME-bolag.
Därför har affärsrådgivaren en viktig roll att spela. En långivare som följer företagets finansiella situation ska ses som en katalysator om något börjar gå åt fel håll.

Viktiga insikter:

Utan att ta risk vinner man inget
Investera tid, resurser och kompetens för att expandera
Lån kan vara bra

Bygg ett starkt team
Alla vet att det är A och O att ha rätt personer på rätt plats, helst ska de vara självgående, effektiva och engagerade. Men så är ju inte alltid fallet. När man är för upptagen med att lösa dagliga problem och ordna leveranser så kanske man missar att bygga och utveckla teamet, vilket kan leda till mindre nöjda medarbetare vilket möjligheten att växa långsiktigt. Utan ett bra lag blir det svårt att lyckas.

Viktiga lärdomar:

Anpassa organisation, struktur och processer varefter företaget växer
Kommunicera så att alla i företaget känner till bolagets mål och jobbar åt samma håll
Det är ensamt på toppen så se till att ha en mentor eller sparringpartner

Ta tempen på ditt företag
För att identifiera om ert företag riskerar att misslyckas att nå sina mål, testa om ni håller med om flera av nedanstående påståenden. Annars behöver ni säkert vidta åtgärder redan idag.

Vi ökar omsättningen men generar ingen eller samma låga vinst
Vi har en säljavdelning men lyckas inte få in tillräckligt med kunder
Vi håller hårt i plånboken och undviker risk.
Det är ensamt på toppen
Vi gör allt för våra anställda men de är ändå inte nöjda
Jag har för mycket att göra så jag aldrig hinner reflektera och tänka på bolagets framtid

Behöver ditt företag stöd och råd hjälper The Council gärna till att analysera dina behov och komma med förslag på prioritering av nästa steg.

Kontakta oss på linkedin så tar vi en första kontakt:

Mireille Andersson

Viveka Andersson

Kontaktinformation
Postadress
Epicenter, Mäster Samuels­gatan 36
11157 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
559074-9361
Grundat: 2017
Anställda: 11
Vi får företag att växa. Många svenska små och medelstora bolag upplever att det är svårt att hitta finansiering. Att varken kortsiktiga dyra lån eller långdragna bankprocesser är lockande alternativ. Därför är vår drivkraft att skapa riktigt bra finansieringslösningar för Sveriges företag och entreprenörer. Vi erbjuder företagslån från 3 till 30 miljoner kronor. Effektiv ränta 5-9%, inga övriga avgifter.

Tillväxtlån till expansiva och innovativa företag i alla branscher i samarbete med Europeiska Investeringsfonden.
Likviditetslån för att växa utan begränsning av betaltider och likviditetsutmaningar. Både billigare och smidigare än factoring.
Förvärvslån. Att köpa ett etablerat företag kan vara den mest ekonomiska och snabbaste vägen till att bli egen företagare. Vi hjälper dig förverkliga drömmen.
Investeringslån. Frigör utvecklingspotentialen i din verksamhet. Vårt investeringslån möjliggör inköp av allt från nya maskiner till utökat lager.

Vi på DBT har själva lång erfarenhet av entreprenörskap och företagsbyggande. Vi ger dig tillgång till både vår personliga kontakt med våra moderna digitala system. Det betyder skräddarsydda analyser och snabba beslut. Kapitalet som vi lånar ut kommer från större institutionella investerare och stiftelser. Tack vare ett unikt stöd från Europeiska Investeringsfonden kan vi dessutom ge dig bra ränta och trygga villkor.

Kontakter

Annika Vangstad
0721414973

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling