TISDAG 13 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Väderstads grundare Rune Stark skulle fyllt 100 år i dag

År 1962 grundade Rune Stark tillsammans med sin fru Siw Runes Mekaniska Verkstad.
Resten är lantbrukshistoria. Rune gick bort 2008, men hans minne lever starkt kvar och i dag den 4 mars 2021 hade han fyllt 100 år.

Allt började hemma på den lilla gården i Väderstad 1962. Efter flera misslyckade skördeår var förhållandena svåra och Runes och Siws gård var vid minst ett tillfälle utannonserad till försäljning. De sökte efter något som kunde stärka familjens inkomster, Siw hade försökt föda upp djur som höns, ankor, gäss och kalkoner, men insett att det bara var kalkonerna som kunde ge lite pengar när de såldes till slakt men att det var ett oerhört slit för några få kronor.

Rune Stark hade en idé om att göra en sladd som skulle motsvara det då traktoriserade jordbrukets behov, där allt fler traktorer fick kraftfullare dieselmotorer efter dåtidens mått. En sladd var ett enkelt träredskap vanligtvis gjord av två trästockar som släpades av en häst för att jämna ut den plöjda åkern. När traktorn gjorde sitt intåg så gjorde man fortfarande mer eller mindre liknande träkonstruktioner, bara bredare.

Runes vision var att göra detta redskap mycket bättre i stål, en stor förbättring mot de primitiva träredskap som fanns på den tiden. ”Ta till så det håller” är ett av hans klassiska uttryck, ett starkt kvalitetstänkt som än i dag lever kvar i Väderstad.

Rune lärde sig under några kvällar att svetsa hjälpligt hos en granne och god vän. Med villiga händers hjälp gjordes den lilla snickarboden på ca 20 m² om till en enkel verkstad och med god hjälp av en skrotfirma i Mjölby fick han tag på lite material som han kunde använda.

Både Siw och Rune sågade en hel del av stålet med bågfil till den första sladden. Vid en av de första provkörningarna, våren 1962, kom en granne gående ut på fältet och sade: ”Det där ser bra ut Rune, jag tror jag behöver en sån där också”. Det var den första beställningen. Nästan samtidigt beställde en svåger till Rune i Hästholmen också en sladd. Därmed var den lilla firman på gång och grunden till det som i dag är Väderstad AB med 1550 anställda utspridda i 40 länder och som 2020 omsatte 3,4 miljarder kronor.

Rune hade från början en stark vision och en mycket stark övertygelse om att den lilla firman skulle växa sig stor och att vi skulle hjälpa till att föda världens befolkning. Han hade en stark tro på att det fanns en högre mening med vad vi gjorde och fortfarande gör.

Rune förblev lantbrukare livet ut och var alltid på bondens sida. Vi på Väderstad är till för bönder och för att underlätta bondens vardag.

Vi saknar alla Rune, han har varit borta sedan 2008 men minnet lever starkt kvar både i Väderstad och i våra maskiner. I dag sänder vi honom en extra tanke och hyllar honom för hans innovationskraft som fortfarande lever kvar i Väderstad, en innovationskraft som varje dag förenklar det dagliga arbetet för lantbrukare över hela världen och hjälper till att sätta mat på bordet åt jordens befolkning.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Susanne Dalskog, VP Communication
Väderstad Group
Mobil: 0727-180014
susanne.dalskog@vaderstad.com
Kontaktinformation
Postadress
Kvarn­gatan 1
59096 Överum
Region
Västervik
Kalmar län
Sverige
Orgnr:
556592-7604
Grundat: 2000
Anställda: 43
Välkommen till branschens främsta tillverkare av härdade slitdelar till
jordbruksmaskiner. På Väderstad Components är tillverkningsprocessen
automatiserad med högteknologiska maskiner och mycket avancerad robotteknik.

Vi går ständigt framåt, driver hela branschens utveckling och våra specialiserade
medarbetare ligger i absolut framkant inom tekniskt kunnande.

Våra produkter anpassas exakt efter dina behov både vad gäller utformning och hårdhet. Allt för bästa resultat och hållbarhet.

Robot- och maskinparken utvecklas och uppdateras kontinuerligt, därmed har våra tillverkningslinjer inga svaga länkar.

Vi rekryterar högkvalificerad personal som specialutbildas för att hantera den senaste maskin- och robottekniken.

Ett stort lager och smarta lösningar för att undvika driftstopp gör att pålitligheten är en av våra största konkurrensfördelar.

Kontakter

Emil Blomberg
+46 (0)493 534 19
+46 (0)725148323

Filmer

Väderstad - Where Farming Starts

Väderstad - Where Farming Starts
Oskar, Sverige - Väderstad eng undertext
Per, Sverige - Väderstad eng undertext
Philip, Sverige - Väderstad eng undertext
Hannes, Sverige - Väderstad eng undertext

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-03-29
Mikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
2021-03-24
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
2021-03-23
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktionerKyltorn med EC-fläktarna AxiBlade hjälpte företag i tappningsindustrin att spara energiSveriges snabbaste superdator för AI är invigdLambertsson expanderar i Umeå – nu går flytten till nya större lokalerHållbar logistik och självledarskap skapar nya jobbmöjligheter i VästeråsUnik forskarutbildning lockar nya doktoranderCaroline Szyber ny styrelse­ordförande för CM-bolagen
2021-03-22
DENIOS Webinar belyser riskerna kring litium­batterierStockholm Norviks hamn är Årets bygge 2021Coronapandemin har fått offentliga verksamheter att satsa mer på distansarbete och molnlösningarHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPStort genombrott för ”viktlös” energilagringVårens elpriser fem gånger högre än i fjolABB stöttar hållbar tillverkning i Kina
2021-03-19
Ny maskin i vårt TeknikcenterMer exakt grävning med uppdaterade Dig Assist-apparEnersize skriver avsikts­förklaring för att tillhanda­hålla tjänster i IndienSvemester ger högtryck för båtar och samlarbilarEn ny unik lösning för inkoppling av rör till värmepumparSå vårstädar du hemmet smart och få tid över till annat Oracle presenterar innovationer för det autonoma datalagret
Annonser