SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världens första elbilspool med laddning utan sladd

Helsingborg blir först ut i världen
En elbilspool med laddning utan sladd, där tekniken ser till att batterierna blir påfyllda när bilen lämnas tillbaka. Det blir verklighet på Slottshöjden när Helsingborg blir först ut i världen med en elbilspool där elbilarna får ström via en laddskena i gatan. Mobilitetshubben är ännu ett steg i arbetet för mer utrymme för människor och mer hållbara sätt att ta sig fram. Detta som en del i rörelsen Street Moves.

Utvecklingen på elbilsfronten går snabbt och elbilar blir allt vanligare i stadsmiljön. Med det ökar också behovet av laddplatser – men dagens laddstolpar tar plats i stadsmiljön och kräver sladd. Dessutom behöver den som hyr en elbil se till att den är laddad innan den lämnas tillbaka. Den nya mobilitetshubben på Rektorsgatan, som ingår i Helsingborgs stads innovationssatsning H22, kan vara en första pusselbit i framtidens gata.

Med försöket på Rektorsgatan testar vi teknik där laddning sker direkt från en skena i gatan, samtidigt som vi erbjuder en bilpool som kan minska behovet av den egna bilen. Det är ett led i arbetet med att utforska möjligheten till minskat bilberoende och smarta lösningar som kan inkluderas i framtidens gator, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad.

Han framhåller också att samarbete med företag och organisationer med olika kunskaper är viktigt.

Genom att koppla ihop Street Moves, som arbetar för att göra Sveriges gator hållbara och levande, med aktörer med spjutspetskompetenser inom elektrifiering har vi bättre förutsättningar att lyckas än var och en på sitt håll.

Sedan ett par år tillbaka finns en mobilitetshubb på Södra Storgatan i centrala Helsingborg med cykelparkering, sittplatser och grönska.

­ - På Rektorsgatan har vi fokus på att göra det enklare att välja annat än en egen fossildriven bil, som till exempel att hyra elbil när det behövs eller välja buss eller cykel. Precis vid busshållplatsen finns förutom elbilspoolen, även cykelparkering, grönska och sittplatser. Genom att samla olika trafikalternativ till en mobilitetshubb ger vi bästa förutsättningar för att kunna välja lämpligt transportsätt vid varje enskild resa, avslutar Oscar Grönvall.

Pressinbjudan: Möt aktörerna bakom mobilitetshubben 15 juni 13-14
Elbilspoolen och laddstationen på Rektorsgatan och medverkande aktörer finns tillgängliga för att svara på frågor. Möt oss på plats, vid busshållplatsen Slottshöjden i närheten av Rektorsgatan 6-8.

Bakgrund
Mobilitetshubben på Rektorsgatan är en del av forskningsprojektet Steet Moves. Det är ett Vinnovafinansierat projekt som leds av ArkDes Think Tank i samarbete med bland annat Göteborg, Helsingborg och Umeå. ArkDes Think Tank är en kreativ nod för forskning, samverkan och strategiskt analysarbete inom arkitektur och design. I Helsingborg är, förutom Helsingborgs stad, flera aktörer med för att göra detta framtidsprojekt möjligt:

• Öresundskraft med sin expertkompetens inom framtidens elektrifiering, kunskap om det lokala elnätet och som avtalspart till MoveAbout för flera befintliga elbilspooler i staden.

• Elonroad med sin laddskena som möjliggör elladdning via en automatisk laddarm som kopplar sig till laddskenan under bilen, som i sin tur innebär att kunderna inte behöver ha problem med laddsladdar som ska komma på plats före och efter en resa. Visuellt undviks en laddstolpe som tar plats i gaturummet.

• Move About som mobilitetsleverantör erbjuder sina tjänster till invånarna och andra som har tillfälligt behov av en person- eller transportbil med utgångspunkt från Rektorsgatan. Elbilarna utrustas med den automatiska laddarmen från Elonroad.

För mer information kontakta:
Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad
Tel: 042-10 36 81 E-post: oscar.gronvall@helsingborg.se

Olle Lundin, projektledare, ArkDes,
Tel: 072-386 25 69, E-post: olle.lundin@arkdes.se

Rickard Norin, affärsutvecklare, Öresundskraft
Tel: 070-418 35 15, E-post: Rickard.Norin@oresundskraft.se

Karin Ebbinghaus, CEO, Elonroad
Tel: 070-339 55 42, E-post: karin@elonroad.com

Erik Nordenfelt, CTO, MoveAbout
Tel: 073 371 2162, E-post: erik.nordenfelt@moveabout.tech

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-07-20
Ultimo och Additude tecknar partnerskap
2022-07-19
May the Force be with you!MOVS tar in nytt kapital för expansionCoca-Cola väljer Malmö LBC för fossilfria transporterGöteborgs Hamn satsar på hållbarhetSäkra företagets ekonomi när inflationen stiger
2022-07-18
Peab halvårsrapport: Stabilt första halvårTräindustri och forskare utvecklar framtidens husfabrikerWELL – för hälsans skullSvenska e-handlare försiktiga med sommarens förväntningarDelårsrapport januari – juni 2022 Sweco AB
2022-07-15
ABBS: regenerativa drivenheter och motorer Kungsleden/IN3PRENÖR anlitar KungsmontageNanoleaf firar sitt 10-årsjubileumCyberhot inom digitala ekosystemZoom lanserar Workspace Reservation
2022-07-14
Organisera trafiken på din arbetsplatsAlicanto Minerals presenterar unik zinkfyndighetCirkulärt byggandeVimek Fire BoxHandbok för cybersäker IoT
2022-07-13
Edströms nyaste medarbetare Johan Magnusson Rejlers vinner nytt avtal med TelenorGordon Delivery utvecklar elbil för kylda leveranserABB och Red Hat i samarbeteOwl Labs lanserar Meeting Owl 3
2022-07-12
Ny VD och koncernchef för LerniaSpontning inför ombyggnad av Södertälje sluss och kanalComfort förvärvar starkt installationsbolag inom VS i Örebro!7 av 10 tycker att byggföretag ska dela arbetsmaskinerSvensk stålproduktion minskade första halvåret 2022
2022-07-11
Med blick mot framtidenPeab bygger skola i ÅstorpGreen Cargo återfår förtroendet för LKABs insatstågtrafikSinfra tecknar ramavtal med LambertssonNy värmekamera för MRO-proffs
2022-07-08
Industritorget.se önskar en TREVLIG SOMMAR!Ersätt ditt ethernetkablage med en trådlös länk Glasövergångstemperatur för polymererMobilvägning VS GolvvågsvägningMälarplast mottagare av Eskilstuna kommuns miljöprisABB och SKF utökar samarbetetSchneider Electric lanserar IT-partnerprogramZoom effektiviserar mötesupplevelser Illuminating the way forwardChargePoint Holdings ett ledande globalt laddnätverk för elfordonHexicon vinner Storbritanniens första auktion för flytande vindkraftNy stor solpark i södra Sverige driftsattHydro investing in new automotive extrusion press in DenmarkVarför köpa rostfritt från Kominox?Är din verksamhet redo för framtidens tullhantering?
2022-07-07
Styr värmen rum för rumARRONET Aluminiumbåtar fyller 30 år Kapacitet, driftsäkerhet och automation Garmin adderar inbyggd dash camEnerco förvärvar Industri & ByggserviceKunskapscompaniet godkänt för validering av Industriteknik BASFörsta spadtaget tagetKesko Sverige stärker sin position i MälardalenFogning och estetik går hand i hand Dynabook lanserar Mobile Secure-klient
2022-07-06
Volvo CE går in i spelbranschen med Farming Simulator