SÖNDAG 18 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världens första trådlösa laserscanner för mätning av detaljer inuti CNC-maskiner eliminerar delinspektion och justering av flaskhalsar

Hexagons Division Manufacturing Intelligence har lanserat en trådlös multi-sensor laserscanner med precision av högsta metrologinivå som är speciellt utformad för att fungera i CNC-styda verktygsmaskiner.
M & h LS-R-4.8 kan fånga cirka 40 000 mätpunkter per sekund - jämfört med status quo för att ta enskilda punkter med traditionella pekprober - och överför data säkert till mottagaren via radio, vilket gör det möjligt för operatörer att byta sensor automatiskt utan manuellt ingripande.

Mätning på maskinverktyget, oavsett om det gäller inspektion av arbetsstycke, temperatur eller verktygskontroll, är en värdefull informationskälla i bearbetningsprocessen. Med dessa data kan arbetsstycken styras före eller till och med emellan bearbetning. På detta sätt kan kvaliteten på produkterna säkerställas och mätresultat används för att på ett flexibelt sätt förbättra produktionen - till exempel genom automatisk detaljuppriktning. Dessa små förbättringar ackumuleras för att förbättra produktionseffektiviteten.

Den trådlösa skannern tar bort flaskhalsar genom att ta in mätningar för förbättringar i processen från CMM-maskiner. I modern produktion måste tillverkningen ofta stoppas tills resultaten kommer in. Den här nya trådlösa laserskannern ger snabb mätning i verktygsmaskinen och resultaten skickas snabbt till relevanta produktionsområden, till exempel kvalitetsingenjörer eller produktionschefer.

Att fånga 40 000 mätpunkter per sekund ger information om hela detaljen snarare än bara valda enskilda punkter. Detta gör det möjligt för användare att utvärdera produktionskvalitet, förbättra produktionsprocesser genom att identifiera problem tidigt, bättre anpassa detaljerna för steg senare i arbetsflödet och en inblick i hela detaljkvaliteten. Manuel Müller, produktmarknadschef, kommenterar:
”Trådlös anslutning innebär att dessa mätningar nu är alla möjliga utan att flytta detaljen från maskinen eller installera externa mobila mätanordningar - som båda skulle vara tidskrävande.”

Den förbättrade tidsbesparingen och högre genomströmning från att använda skannern är särskilt viktig när flera maskiner används för sekventiella produktionssteg. Delar måste placeras exakt för att kunna börja fräsa exakt varje gång. Manuel Müller förklarar: ”Lasern ökar genomströmningshastigheten genom att fånga hela ytan på hela delen direkt, snarare än att långsamt mäta många enskilda punkter. Att mäta detaljer med manuella enheter mellan varje steg tar betydligt längre tid än att använda en integrerad laserscanner. ”

Den trådlösa skannern använder lasertriangulering för att leverera höga hastigheter och noggrannhet. Laserstrålen projiceras på komponenten och dess reflektion passerar genom en lins där den detekteras av en bildkamera. Positionsmätpunkterna bestäms sedan av den informationen.

Dedikerad modulär programvara presenterar data i ett lättförståeligt format, vilket gör det enkelt för maskinoperatörer eller kvalitetsgrupper att snabbt identifiera kvalitetsproblem och korrekt justera en detalj för omarbetning medan den fortfarande är fixerad till verktygsmaskinen. Värdet som laserskanning ger maskinverktyget erbjuder även maskinens OEM-tillverkare och deras operatörer kraftfulla nya funktioner:

• Skapa färgkartor som läggs ovanpå den fastklämda detaljen på CAD-modellen för att identifiera avvikelser
• Mätning av friformytor med upp till fem axlar, vilket garanterar att nästan alla delar av komponenten kan mätas
• Skanna en del medan den finns på maskinverktyget för att exportera en STL-fil till CAD, skapa ett punktmoln för omvänd teknik, till exempel med Hexagons programvara REcreate.
• Generering av korrigeringsvärden med hjälp av en “Best-Fit” programvarumodul, som kan laddas till maskinstyrningen för automatisk deljustering.

Det nya paketet innehåller den trådlösa skannern, den modulära programvaran och Hexagons multisensormottagare RC-R-100. Skannern lagras direkt i verktygsmagasinet inuti CNC-maskinen och förs automatiskt in i spindeln utan någon manuell inblandning.

Hexagon arbetar huvudsakligen med maskinverktygsföretag som gör det möjligt för dem att leverera mervärde till sina kunder och erbjuder en lösning som kan användas på flera maskiner från olika OEM-verktygsmaskiner. Lasern är bara en av en serie Hexagon-mätinstrument som förvandlar verktygsmaskiner från alla leverantörer till en komplett multisensorenhet. Exempelvis kan separata prober fånga temperatur och väggtjocklek, och nu fångas fullständiga ytdata med lasern.

Allt går med bara en mottagare, och Manuel Müller förklarar att den trådlösa tekniken växlar mellan dem sömlöst: ”Vi arbetar med OEM-tillverkare som passar flera sensorer till sina maskiner, som helt enkelt kan växlas automatiskt för vissa applikationer, beroende på vilket program operatören kör.”

Kontakter:

Stewart Bint, Global Media Relations Officer (UK-baserad)
Tel: +44 1189 756084
E-post: stewart.bint@hexagon.com

Robin Wolstenholme (Storbritannien), Global Media Relations and Analyst Relations Manager
Telefon: +44 (0) 207 0686562
e-post: robin.wolstenholme@hexagon.com

media.mi@hexagon.com
Kontaktinformation
Postadress
-
63502 Eskilstuna
Besöksadress
Svista 7
SE-63502 Eskilstuna
Region
Eskilstuna
Södermanlands län
Sverige
Orgnr:
556601-9773
Grundat: 1911
Anställda: 61
Hexagon Metrology Nordic AB hjälper industriella tillverkare att utveckla dagens omvälvande teknik och framtidens livsförändrande produkter. Som en ledande metrologi- och tillvekningslösningsspecialist ger vår expertis inom Sensing, Thinking, Acting – insamling, analys och aktivt användning av mätdata – våra kunder förtroende att öka produktionshastigheten och accelerera produktiviteten samtidigt som de förbättrar produktkvaliteten.

Med hjälp av ett nätverk av lokala servicecentra, produktionsanläggningar och kommersiell verksamhet på fem kontinenter, formar vi smarta förändringar inom tillverkningsindustrin för att bygga en värld där kvalitet driver produktiviteten.

Hexagon Manufacturing Intelligence är en del av Hexagon (Nasdaq Stockholm: HEXA B; hexagon.com), en ledande global leverantör av informationsteknik som driver kvalitetsförbättringar och produktivitet över geospatiala och industriella företagsapplikationer.

Vi utför mättjänster, service, kalibrering, Retrofit, CMM-support, mjukvarusupport,
utbildning, mätlego samt applikationsarbeten.

Välkommen att kontakta oss!

Relaterade sökord

3D-scanning, mätmaskin, scanning, skanning

Certifieringar

ISO 9001:2000

Kontakter

Lennart Hedman
Säljare
016-16 08 21
Jens Stenström
Säljare
016-16 08 09
Henrik Stranne
Säljare, produktansvarig Leitz
016-16 08 49
Per Uno Olsson
Säljare Lasertrackers
016-16 08 16
Henrik Jansson
-
Peter Petersson
-

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Hexagon. Shaping Smart Change.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-07
Alfing investerar!Ahlsell AB publicerar hållbarhetsrapport för 2020Nordomatic öppnar nytt “Service Excellence Center” i SverigeABB Azipod[®] elektriska framdrivningssystem markerar 30 års spetskompetens till havsUnit4 släpper ERPx – en ny generations affärssystemBolt ny taxiaktör i Västerås och Eskilstuna – ska konkurrera med prisvärda resor Här är Kalle 2.0Ny beräkning av mineralresurserna i Huatalampi i Finland inleds
2021-04-06
Hur ska man tänka när man väljer ärendehanteringssystem? Schneider Electric utökar Easy UPS 3L från 250 kVA till 600 kVA för ännu säkrare verksamhetskontinuitetVakuumteknik från Busch för optimal kylning av CoronavaccinExtrem ökning av ransomware för konsumenter under 2020 – 485 procent!RamiCheck gör det enkelt att hålla koll på maskinernaUponor lanserar ny väggskena och monterings­plåt för Aqua PLUSNytt rekord för nyföretagandet i SverigeVerizon Business signerar sitt första privata 5G-kontrakt i Europa med Associated British PortsHCL ska modernisera och omvandla Tennecos tekniklandskap
2021-04-01
Momentum Group förvärvar tre elektromekaniska serviceverkstäder från AssemblinLEFS_F – Korta cykeltiderna med ny högpresterande variant av linjärenhetUppfyller ditt företag försäkringskraven hos ditt försäkringsbolag?Han är hjärnan bakom designen på Alfing SeatingEnklare att få yrkesbevis för ventilationsmontörer NCC bygger nytt VA-nät och gator i stadsdelen Vårvik, TrollhättanCyberkriminella nöjer sig inte längre med att låsa data - att läcka data är den nya trendenSTIHL investerar i nytt bolag för säkrad tillgång av elektroniska komponenter
2021-03-31
Sponsrade fjädrar i lovande svenskt hyperloop-projekt Alfing AB sålt till Jönköpingsföretaget InevVeeam uppmärksammar vinnarna i 2020 års ProPartner Awards i SverigeFler än 220 000 svenskar har utvecklat sin digitala kompetens med hjälp av LinkedIn och MicrosoftNy undersökning visar bristerna i att använda flera olika cyberskyddslösningar simultant
2021-03-30
Väderstad utökar sin labbverksamhetUnik helsvensk intelligent robust radiostyrning inom 433-434MHzVolvo P2870D - en liten asfaltläggare med bred repertoarABB och Amazon Web Services styr fordonsflottor mot en helt eldriven framtidArval lanserar Arval Mobility Consulting-modellenVertiv och Green Mountain höjer ribban för hållbarhet i datacenterTetra Pak agerar mot nedskräpning och för en hållbar framtidSwerock lanserar ECO-Ballast
2021-03-29
OilQuick bäst igen!Utvidgningen fortsätter Material och miljö Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformenViya från SAS Institute ger dataanalys åt alla – nu också på Microsoft AzureCTEK lanserar en ny elbilsladdare - NJORD GO NJORD GO är en liten och smidig laddare som erbjuder snabb och säker EV-laddning Vanliga varningstecken på dataintrång ignoreras alltför oftaMikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behov
Annonser