MÅNDAG 18 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vad väger du egentligen?

Det kanske är en känslig fråga för en del men för oss som är professionella leverantörer av vägning är det väsentligt att de som utför vägning har tillräcklig kunskap för att resultatet ska ha hög kvalitet.
Vägning och vikt bygger på att vi har en tyngdkraft eller en gravitation. Vi kan inte påverka gravitationen utan den verkar alltid, nästan, lika mycket och alltid mot jordens centrum. Vad en användare kan påverka är en vågs förmåga att registrera rätt vikt, kanske oavsiktligt och kanske av okunskap.

Vikt beskrivs i ett känt uppslagsverk som ”… ett mått för den ansträngning som behövs för att lyfta eller bära något föremål, ofta uttryckt i kilogram eller andra enheter för massa. Officiellt är ordet vikt synonymt med massa, men används även om tyngd. Det används mest i svensk författningstext och motsvarande, i sammanhang som tjänstevikt för fordon. I denna tekniska betydelse ska vikt inte förväxlas med begreppet tyngd, som är en kraft med enheten newton.”

Så när vi i dagligt tal pratar om Vikt menar vi alltså oftast Massa, dvs. mängden materia, som mäts i kilogram (Kg). Materien påverkas av gravitationen och ger upphov till en kraft, eller tyngd, som mäts i Newton (N). De flesta vågar mäter kraften (tyngden) på något sätt och räknar sedan om den till vikt (massa).

Dagens fordonsvågar använder ofta lastceller, dvs. noga utformade metallblock med trådtöjningsgivare som mätelement. Man placerar en plattform på ett antal lastceller och mäter hur mycket dessa töjs eller komprimeras vid belastning, förhållandet mellan längdförändring och kraft beror bara på metallblockens material och utformning. Genom att utnyttja enkla fysikaliska samband kan man därefter beräkna massan med hjälp av gravitationskonstanten på platsen.

Med den här kunskapen kan man då förstå att det lätt blir fel om plattformen inte ligger fritt på lastcellerna, den kan t.ex. vara fastfrusen eller råka stödjas i en kant av en sten eller annat skräp. Man förstår också att om ett fordonshjul står lite utanför vågbryggan när man väger fordonet så blir det fel.

Man pratar om bruttovikt, nettovikt och taravikt. Bruttovikten är vikten på både behållaren och det vi vill väga upp, t.ex. en lastbil med grus. Nettovikten (eller ”payload” på engelska) är vikten på innehållet i behållaren, i vårt exempel gruset. Taravikten är vikten på behållaren, här lastbilen.

Statisk vikt är normalt det vi refererar till när vi pratar om vad saker väger. Statisk vikt är exakt detsamma som objektets massa eller vikt. Det är massan, eller den statiska vikten, som man vill ta betalt för när man säljer t.ex. äpplen eller grus, och då givetvis nettovikten. Det är även den statiska vikten man refererar till när man pratar om fordonsvikt.

Den statiska vikten kan registreras genom att ställa något på en våg, vänta en stund tills allt lugnat sig och sedan läsa av en display. Vill man ha nettovikten får man göra en vägning före och efter fyllning/tömning.

Man kan också mäta den varierande kraften på vågen av mätobjektet i rörelse under tillräckligt lång tid och använda välkända fysikaliska formler som tar hänsyn till svängningsdynamik för att beräkna den statiska vikten. Hur detta fungerar kan du läsa mer om i dokumentet ”Förklaring statisk vikt” här. Även här behöver man väga före och efter för att få nettovikten.

Nu blir det ju uppenbart att det är förenat med stora osäkerheter att använda en för fordonet för-registrerad ”Tara-vikt” när man ska beräkna nettovikten. Taravikten på ett fordon varierar mycket beroende på hur mycket bränsle som finns i tanken, om flaket är torrt eller fuktigt, om det finns snö och is på fordonet eller beroende på vilken utrustning som sitter på vid vägningstillfället. Med en modern dynamisk fordonsvåg finns det ingen anledning att använda en så osäker metod. Då vägning med en dynamisk våg av typen Motus är snabb (några sekunder) och lika noggrann som en traditionell statisk våg är det bättre att regelmässigt alltid väga före och efter.

När det gäller väg-design och väg-underhåll så är det mer intressant att veta den verkliga kraften med vilken ett fordon på verkar vägen och vägkroppen. Egentligen är det varje hjuls eller axelpars belastning som är av intresse. Vi pratar då om den dynamiska belastningen som en viss statisk vikt kan ge upphov till pga. fordonets gungningar och ojämnheter i vägytan.

En gammaldags statisk, icke-automatisk, fordonsvåg kan aldrig mäta den dynamiska belastningen och det är förenat med stor tidsåtgång och osäkerhet att mäta varje hjulpars statiska belastning.

Med en modern dynamisk fordonsvåg får man både den statiska totalvikten och axelvikter direkt. Dessutom är varje mätning i sig svårare att manipulera då fordonet ska rulla över vågbryggan och eventuella inbyggda friktioner och låsningar försvinner liksom riskerna för felplacerade hjul mm. Noggrannheten generellt med en modern dynamisk våg av typen Motus är hög och kvalitetssäkrad.

Läs mer om dynamisk vägning här.
Kontaktinformation

Tamtron AB

054-402 08 40
Ingen e-post
Postadress
Nattvinds­gatan 9
65221 Karlstad
Besöksadress
Nattvinds­gatan 9
65221 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands län
Sverige
Orgnr:
556397-9847
Grundat: 1990
Anställda: 20
Tamtron säljer och servar vågsystem för entreprenad, skog och industri.

Här finns hjullastarvåg, timmerkransvåg, markvåg, lastbilsvåg, järnvägsvåg, kranvåg. Tamtron har även tillbehör såsom backkamera, alkolås. Och självklart rikstäckande service.

Vi finns alltid inom räckhåll så hör av dig med dina funderingar. Vi lyssnar och kommer med lösningar!

Välkommen.

Certifieringar

ISO 14001:2008 – ISO 9001:2008 – ISO/IEC 17025

Kontakter

Thomas Larsson
VD
054-402 08 42
Monalisa Sjöström
054-402 08 40
Michael Karlsson
054-402 08 40
Odd Johansson
054-402 08 40
Fredric Jonsson
054-402 08 40
Sara Sturesson
031-3311011
0723-307230

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-12-18
Kör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång Företag i länet får nya perspektiv med ProduktionslyftetABB stödjer World Childhood Foundation med donationToyota gör ytterligare satsning på bränslecellsdrivna bussarVeeam anställer ny regionchef för Sverige och FinlandMolnlösningar för finansiella kärntjänster: Den oundvikliga framtiden
2020-12-17
OilQuick får ny logotyp och grafisk profilÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanIndustrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
2020-12-16
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
2020-12-15
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
2020-12-14
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
2020-12-11
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilarRepay LudvikaABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojektTMR bygger Europas modernaste återvinningsanläggning – med unikt stöd från Naturvårdsverket och NestléKris inom yrkesutbildning | Detta ska görasIBECO löste sättningsutmaningen med specialanpassad kompensatorNytt branschgemensamt energiklassningssystem för byggbodarZmorph presenterar ny profil och marknadens mest avancerade och lättanvända 3D-skrivareVerizon Business utökar sin mjukvarudefinierade WAN-portfölj med Silver PeakDynatrace träder in på säkerhetsmarknaden för molnapplikationer Nutanix utökar lagringstjänster på sin hybridmolnplattform
2020-12-10
ST-Koneistus Oy 50 years | Part 2ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjderKiwas processindustridagar – experter gick på djupetABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-centerYtterligare leverans till ResinitVolvo ramstyrda dumprar: styrka i ett halvt sekelSäkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretagSäkrare sågverk med ny webbutbildningABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskapNorges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
2020-12-09
Maskinbyggnad: Framtiden är ljus - Framtiden är standardkomponenter
Annonser