Vatten en livsnödvändighet men ett gissel i tryckluftsanläggningar – så här blir du av med det. - industritorget.se
LÖRDAG 24 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vatten en livsnödvändighet men ett gissel i tryckluftsanläggningar – så här blir du av med det.

Vatten är en livsnödvändighet och finns inte bara i sjöar och vattendrag. En vuxen människa består till ca 60 % av vatten och barn ända upp till 80 % men också den luft vi andas innehåller mängder med vatten.
När man pratar om luftfuktighet så är det nästan alltid den relativa luftfuktigheten som avses. Den uttrycks i procent (%) och är beroende av luftens temperatur. Ju varmare – ju mer vatten/fukt kan bäras av luften. Om relativa luftfuktigheten är under 100% märks inte vattnet utan den är i form av vattenånga. Komprimerar man sen luften och den relativa luftfuktigheten ökar till mer än 100%, då kondenserar vattenångan till flytande vatten, något som kan störa och vara skadligt vid t.ex. tryckluftsanvändning.

Ett potentiellt problem med vatten i samband med tryckluftsanläggningar är att vattnet kan föra med sig skräp ifrån insidan av rören, ge upphov till rost om stålrör används m.m. Exempel på problem är sprutmålning där luftkvaliteten är avgörande för ett bra resultat. Också inom livsmedelsindustrin är vatten i tryckluften ett möjligt problem. Här kanske anledningen inte är lika uppenbar men tryckluften används här för att t.ex. blåsa rent flaskor innan de fylls, kyla bakverk m.m.

Vatten i luften påverkar också livslängden på de tryckluftskomponenter som utsätts för vattnet. De flesta komponenter såsom cylindrar, ventiler, vriddon, etc. är permanentsmorda. Risken är att om det kondenserar vatten i tryckluftssystemet så påverkar detta livslängden på det fett som ska smörja komponenten. Är det tillräckligt mycket vatten så kan fettet t.o.m. ”spolas” bort. Följden i bägge fallen är en avsevärt förkortad livslängd för tryckluftskomponenten.

Vad gör man då för att undvika problem med vatten i tryckluftssystem?
De flesta kompressorer har idag efterkylare med vattenfrånskiljare. När luften komprimeras i kompressorn stiger temperaturen. Det efterkylaren, som helt enkelt är en värmeväxlare, gör är att sänka tryckluftens temperatur och kondensera den vattenånga som finns i tryckluften. Sen skiljs den bort med hjälp av vattenfrånskiljaren. Tryckluften har dock fortfarande en förhöjd temperatur och ett ganska stort vatteninnehåll. För att ytterligare minska vatteninnehållet i tryckluften används ofta en kyltork. Principen är densamma som för efterkylaren, sänk temperaturen för att kondensera ut flytande vatten. Här används dock köldmedier för att åstadkomma detta, samma metod som i ett kylskåp. Med en kyltork kan man komma ner i daggpunkter på några plusgrader Celsius. Daggpunkten är den temperatur när relativa luftfuktigheten är 100 % och då vattenångan i luften börjar kondensera till flytande vatten. Oftast räcker inte en daggpunkt på några +oC utan man måste få ner daggpunkten ytterligare.

För att få ännu torrare luft och mindre vatten måste ytterligare torkning till. Så kallade adsorptionstorkar ger den lägsta daggpunkten ner emot -70 oC. De förbrukar dock energi i form av både regenerering av adsorptionsmedlet och ett tryckfall. Ett annat sätt att åstadkomma riktigt torr luft är membrantorken där vattenångan skiljs bort genom en semipermeabel hinna – påminner lite om osmos. Membrantorkar kan nå lika låga daggpunkter som adsorptionstorkar men kräver ingen elektricitet. De är dessutom små i förhållande till kapacitet och investeringen är oftast betydligt lägre. De är också väldigt energieffektiva och den enda extra energi som går åt är så kallad rens/spol-luft, vilket är en del av principen för membrantorkar, men det är försumbart i det stora hela.

Måste man torka hela tryckluftssystemet?
De metoder att torka luften som beskrivits är alla tänkta att placeras direkt efter kompressorn men man kanske inte behöver ”instrumentluft” överallt i sin anläggning. Några av applikationerna kanske kräver ultratorr luft och då kan man torka luften extra, enbart för dem. Det går kanske inte att sätta in en adsorptionstork för varje applikation och kanske inte heller en membrantork. För hela sektioner i ett tryckluftssystem kan det fungera och då är sannolikt membrantorken ett kostnadseffektivare alternativ.

Särskilt små aktuatorer/ställdon (cylindrar) är känsliga för vatten i luften. Detta beror på att förhållandet mellan volymen i slangen som leder fram till cylindern och volymen i cylindern riskerar att bli för stort. Det är det förhållandet som styr om vattenångan ska kondensera till flytande vatten och kan beräknas med hjälp av Allmänna gaslagen. För ideala gaser gäller att Trycket gånger Volymen genom Temperaturen är konstant. Vattnet bildas när temperaturen snabbt sjunker vid avluftning och den relativa luftfuktigheten ökar tills temperaturen blir tillräckligt låg och når ned till daggpunkten.

Men det finns lösningar där man lokalt, och för varje enskild tryckluftskomponent, kan torka luften så att kondensation undviks. SMC Automation tillverkar slangar av fluorpolymerplast som fungerar som små membrantorkar där vatten kan tränga ut genom slangväggen medan tryckluften blir kvar. Slangarna är linjära, 100 mm, 200 mm eller spiralformade och kopplas enkelt, med vanliga kopplingar, in mellan cylindern och befintlig slang. Serien av fluorpolymerslangar benämnes IDK och finns i ett antal olika diametrar. Den här lösningen är lämpligast för mindre komponenter och särskilt lämpliga för högfrekventa applikationer, där risken för kondensation är störst. IDK-slangen fungerar bäst för cylindrar upp till ca. 20 mm i diameter. SMC Automation har ett beräkningsprogram där man enkelt kan kontrollera om ytterligare torkning är nödvändig. Precis som membrantorken krävs ingen extra energi i form av t.ex. elektricitet utan IDK-slangen är helt komplett som den är.

Se den intressanta videon om den fuktutdrivande slangen, IDK, nedan: https://www.youtube.com/watch?v=2M0mfIoFGPE&feature=emb_title
Kontaktinformation
Postadress
Ekhags­vägen 29-31
14171 Segeltorp
Besöksadress
Ekhags­vägen 29-31
SE-14171 Segeltorp
Region
Huddinge
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556276-4034
Grundat: 1986
Anställda: 117
Välkommen till SMC Automation AB!

SMC utvecklar produkter och lösningar inom industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter. Företaget omsätter ca 50 miljarder kronor och har 20 000 anställda globalt. I Sverige finns SMC etablerade sedan 1986 med huvudkontor i Huddinge och regionkontor i Göteborg, Lund, Borlänge och Växjö samt en mängd återförsäljare över hela i landet.

Kvalitet i allt vi gör

Vi är en pålitlig global marknadsledare med hållbarhet i fokus - både i egen tillverkning och i produkt. Tillsammans med våra kunder vill vi kontinuerligt förbättra och produktutveckla för en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig tillverkning. Vi investerar mycket i F&U och det ger produkter som är lättare, nättare och drar mindre energi.

Våra värdeord - Stolthet, Engagemang, Professionalism, Hänsyn & Mod

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Edvard Larsheden
Marknad
08-603 12 00
Joka
08-603 12 00
SMC Kundinformation
08-603 12 40

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

SMC:s Produktöversikt 7.0

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-09
Finska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
2020-10-08
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnader
Annonser