SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

VBN Components höjer nötningsmotståndet på METAV 2020

Uppsala-företaget VBN Components är en pionjär inom 3D-printing i metall.
. I mer än ett årtionde har där utvecklats nya material med extrem nötnings- och värmetålighet. Mellan den 10–13 mars visas VBNs innovationer som hårdmetall, världens hårdaste stål och printing av multimaterial i ”Additive Manufacturing Circle” på mässan METAV i Düsseldorf, Tyskland.

3D-printing i metall har många fördelar. Det är långt mer miljövänligt än traditionell industri och utvecklingen från idé till färdig produkt går extremt snabbt. Komplexa former möjliggörs, följt av nya funktioner för industriella komponenter. 3D-printing med hög karbidhalt har länge ansetts “omöjligt”, men VBN Components har gjort det till sin nisch och med detta omdefinierat innebörden av nötningsmotstånd för industriella komponenter.

Vibenite®-materialen har en hårdhet mellan 58–72 HRC. Väldigt små och jämnt spridda karbider gör dem både segare och avsevärt mer nötningståliga än traditionella legeringar. Komponenter och verktyg printas enligt kundritning och kan innehålla upp till 65 % karbider, beroende på vilket Vibenite®-material kunden har valt. Ett Vibenite®-material kan också printas på ett annat, men även på ett traditionellt material, vilket kallas Vibenite® Combo.

Sedan december 2018 tillverkar VBN hårdmetallen Vibenite® 480, som kombinerar segheten i pulvermetallurgiska snabbstål med värmetåligheten hos hårdmetaller. Karbiderna (65 vol %) är små och väl fördelade, vilket ger en struktur med större seghet än traditionella hårdmetaller. Långsiktig värmehårdhet är uppmätt till 750° C för detta korrosionsbeständiga material med en hårdhet på ~66 HRC.

“Många organisationer med stora resurser har som mål att utveckla 3D-printad hårdmetall som kan användas i faktiska industrikomponenter, men vi på VBN Components är de enda som har lyckats”, säger Dr. Ulrik Beste, Teknisk Chef.

Idag finns fem material i Vibenite®- portföljen. De är alla baserade på metallpulver producerat genom storskalig gasatomisering, vilket minimerar både kostnader och miljöpåverkan. År 2017 ådrog sig materialet Vibenite® 290 stor uppmärksamhet. Det har ett karbidinnehåll på 25 vol % och dess hårdhet på ~72 HRC gav det namnet ”världens hårdaste stål”. Legeringens unika egenskaper passar alla applikationer där nötning och värmehårdhet står i fokus, som till exempel metallskärande verktyg.

Vibenite® 350 är ett korrosionsbeständigt material med en hårdhet på ~60 HRC. Det passar särskilt bra för verktyg som bearbetar plast, men även för pumphjul och ventiler, där det finns ett behov både för komplexa former och hög prestanda. Det segaste materialet, Vibenite® 150, är idealiskt för verktygshållare, för applikationer inom kallformning, eller verktyg för plastframställning. Likt alla Vibenite®-material kan det användas för att öka nötningståligheten i befintliga applikationer.

Vibenite® 280 är särskilt anpassat för skärande applikationer som snäckfräsar, skärborrar eller skärhjul. Det har bevisats kunna öka produktionskapaciteten för industriella verktyg, t.ex. inom produktion av växellådor, där produktionskostnaden reducerats med 30–40 % genom byte till snäckfräsar i Vibenite®. Extremt erosivt motstånd har också uppmätts i andra typer av kundapplikationer.

För vidare information, vänligen kontakta:

Isabelle Bodén, Presskontakter
VBN Components AB
Växel: +46 (0)18-24 07 60
Mobil: +46 (0)702-36 22 81
Email: Isabelle.boden@vbncomponents.com
Web: www.vbncomponents.com
Presscenter: https://vbncomponents.se/press/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-21
Scania öppnar för order Närproducerat i norr Mänskliga misstag stör­sta cybersäkerhetsriskenStortrivs i sin Manitou MRT3570 ESSå sparar företaget pengar
2024-05-20
Milltool AB lanserar MT22DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar