TISDAG 13 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Verktygsväxlare ökar flexibiliteten

Effektivt utnyttjande av industrirobotar kräver verktygsväxlare, det visar erfarenheterna från den nya karossanläggningen på Scania i Oskarshamn.
Vid val av leverantör är kvalitet och support avgörande faktorer.

På Scanias anläggning i den svenska kuststaden Oskarshamn tillverkas samtliga hytter för lastbilskoncernens europamarknad. Fem verkstäder arbetar i sekvens, pressning, kaross, grundmålning, täcklack och montering.

Hösten 2016 startades den nya karossfabriken upp, 33 000 kvadratmeters golvyta. De helt nya modellerna S och R tillverkas här, inte en plåt är densamma som i de tidigare. Anläggningen är en av Europas modernaste. Arbetsmiljön är lugn, luften ren, säkerheten hög, ljudnivån låg.

Den höga graden av robotisering är inte bara en förutsättning för Scanias produktionsvolymer och ekonomisk hållbarhet utan också för deras erkänt höga och jämna kvalitet. Jörgen Boman, robotspecialist på Scania:

– Karossanläggningens 288 robotar är alla bestyckade med RSPs verktygsväxlare, antingen automatiska eller MQC. Produktionskapaciteten har dubblerats.

De 172 automatiska växlarna består uteslutande av modellen TC480, utformad för laster upp till 500 kg och vridmoment motsvarande 5000 Nm. Modulariteten är långtgående och bestyckningen kan innefatta allt från materialhantering till limning och punktsvets. Förkortningen MQC står för Manual Quick Changer, vilka används för att underlätta manuella verktygsbyten.

Vid valet av verktygsväxlare var kvalitet och tillgång till service och support viktiga faktorer. Jörgen Boman konstaterar:

– Under två år körde vi en test med en 480-växlare, inget behövde åtgärdas. Från RSP har vi tillgång till utbildning och snabb support. Om vi kör sönder något har vi en reservdel inom fyra timmar med taxi. Service och supportverksamhet är starka kort.

– Dessutom är våra tidigare anläggningar bestyckade med RSPs verktygsväxlare.

Varför används verktygsväxling? Det uppenbara svaret är att det möjliggör att mer arbete kan utföras av färre robotar och därmed krävs lägre investeringar. Men effekterna är mer långtgående än så:

– Automatiska växlare sparar plats, ytterligare robotar kräver större yta. Utan verktygsväxling krävs också mer hantering vilket i sin tur leder till fler fixturer, större avstånd, fler överlämningsställen, etcetera. Det blir som en snöboll som rullar, växer och växer.

Under 2011 påbörjade Scania arbetet med att utforma den nya karossanläggningen. En arbetsgrupp från olika delar av företaget med kompletterande kompetenser tillsattes.

– Vi frågade oss vilken utrustning som skulle behövas för att producera den nya karossen, olika alternativ övervägdes. Vilka robotar krävs? Hur ska de vara bestyckade? Under arbetets gång förändras saker. Vi frågade oss också var leverantörerna fanns, om vi tidigare fått bra support, finns svensk representant?

Och slutsatsen ifråga om verktygsväxling?

– Vi kör på RSP än en gång, avslutar Jörgen Boman.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adress: Isolatorv. 4, SE-721 37 Vasteras, Sweden
Telefon: +46(0)21 816600
Fax: +46(0)21 816601
Epost: contact@rsp.eu.com
Kontaktinformation

Robot System Products in Scandinavia AB

Postadress
Isolator­vägen 4
72137 Västerås
Besöksadress
Isolator­vägen 4
72137 Västerås
Region
Västerås
Västmanlands län
Sverige
Orgnr:
556643-8841
Grundat: 2003
Anställda: 20
Välkommen till RSP AB!

EXPERTER PÅ KRINGUTRUSTNING FÖR ROBOTAR

Robot System Products utvecklar, tillverkar och säljer kringutrustning till industrirobotar.
RSP har ett flertal unika produkter såsom verktygsväxlare och svivlar och kan erbjuda helhetslösningar för de flesta robotinstallationer. Våra produkter ökar robotarnas flexibilitet, säkerhet och effektivitet.
Vi är ett globalt företag och finns representerade i över 20 länder genom dotterbolag och säljagenter.
Vårt huvudkontor ligger i Västerås, Sverige.

Vårt produktsortiment innefattar:
- Verktygsväxlare
- Svivlar
- Svivelväxlare
- CiRo
- Gripdon
- Kablagepaket
- Ventilenheter
- Kompletta verktygssystem
- Verktygsställ


Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015 – RoHS Declaration

Kontakter

Henrik Hofström
021816603

Filmer

Företagspresentation

Företagspresentation
RSP Tool Systems for robots
The RSP Tool Systems add-in for RobotStudio
CiRO Tool System Installation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-03-29
Mikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
2021-03-24
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
2021-03-23
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktionerKyltorn med EC-fläktarna AxiBlade hjälpte företag i tappningsindustrin att spara energiSveriges snabbaste superdator för AI är invigdLambertsson expanderar i Umeå – nu går flytten till nya större lokalerHållbar logistik och självledarskap skapar nya jobbmöjligheter i VästeråsUnik forskarutbildning lockar nya doktoranderCaroline Szyber ny styrelse­ordförande för CM-bolagen
2021-03-22
DENIOS Webinar belyser riskerna kring litium­batterierStockholm Norviks hamn är Årets bygge 2021Coronapandemin har fått offentliga verksamheter att satsa mer på distansarbete och molnlösningarHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPStort genombrott för ”viktlös” energilagringVårens elpriser fem gånger högre än i fjolABB stöttar hållbar tillverkning i Kina
2021-03-19
Ny maskin i vårt TeknikcenterMer exakt grävning med uppdaterade Dig Assist-apparEnersize skriver avsikts­förklaring för att tillhanda­hålla tjänster i IndienSvemester ger högtryck för båtar och samlarbilarEn ny unik lösning för inkoppling av rör till värmepumparSå vårstädar du hemmet smart och få tid över till annat Oracle presenterar innovationer för det autonoma datalagret
Annonser