Vi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknik - industritorget.se
TORSDAG 09 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknik

Jämställdheten är i fokus när Beatrice Silow intervjuas av Cinode om teknikbranschens framtid och hur Sverige ska behålla sin status som framgångsrik IT-nation.
Att det råder kompetensbrist inom IT- och teknikbranschen är ingen nyhet. Samtidigt visar paradoxalt nog Sigma IT:s nyligen publicerade Tomorrow Report att en miljon svenskar är intresserade av att jobba inom IT och teknik och att hela 40 procent av dem skulle kunna tänka sig att skola om sig för att jobba i teknikbranschen. Så, hur tar vi vara på alla dessa potentiella talanger?

Beatrice Silow, Kommunikations- och kulturchef på Sigma IT, är en av initiativtagarna bakom Sigma Smart Women Society – mötesplatsen för kvinnor inom IT och teknik som vuxit explosionsartat och idag lockar kvinnor från hela branschen till att flera gånger om året träffas, nätverka och inspireras av andra eldsjälar. Att locka fler kvinnor till branschen menar Beatrice är avgörande för att möta kompetensbristen.

– För att få fler kvinnor intresserade av IT-branschen krävs förebilder. Förebilder som kan visa att det här verkligen är en framtidsbransch. En bransch där man kan göra skillnad och där vi arbetar fram morgondagens lösningar.

Att branschen börjar bli mer jämställd är tydligt. Andelen kvinnor inom IT och teknik ökar och det är idag också betydligt fler kvinnor som uppger att de vill arbeta inom IT och teknik. Men vi är inte framme vid målet än.

– Det viktiga är att trenden fortsätter. Många unga tjejer och kvinnor med teknikintresse möter idag motstånd och skepsis från omgivningen. Vad de behöver är uppmuntran, pepp, stöd och fler utbildningsmöjligheter. Det behöver skapas utrymme för dessa nya talanger.

Beatrice fortsätter med att rikta en uppmaning till andra företag som vill attrahera fler kvinnor.

– Det är dags att gå från ord till handling och för ledningen ute på företagen att våga ta beslut som gör skillnad. Man måste också ta hand om alla eldsjälar och jobba med värderingsfrågan hela vägen ut i organisationen för att få till förändring.

På Sigma IT jobbar vi aktivt med jämställdfrågan eftersom vi är övertygade om att det behövs olika kompetenser och personligheter för att ta fram de bästa tekniklösningarna.

– Om Sverige ska behålla sin position som framgångsrik IT-nation och välfärdsland behöver vi ta vara på alla talanger vi har. Och det är inte bara upp till oss som företag. Vi behöver också se konkreta åtgärder från akademin och politiken, säger Beatrice.

Julia Thelin på Cinode intervjuar Beatrice Silow, se hela intervjun här.
vimeo.com/392162938/6b046faf0a

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-03
Electrolux Professional effektiviserar sin tvättservice - satsar på digitaliseringNy 1000 V isolationsprovare från Chauvin-ArnouxHögskolan Väst tillverkar plastvisir till vårdenCamfil svenska AB förvärvar Resema AB & Resema A/Sweberfloor moisture control- trådlös fuktmätning för Webers avjämningsmassorBatteridriven hydraulpump förändrar elarbeten fundamentalt!Ryobis nya serie med fyra högtryckstvättar gör rent hus!Daloc investerar 250 miljoner i Töreboda
2020-04-02
norelem styr vidare med ny modulär precisionspositionsserie CEJNs ultraFLOW nu tillgänglig i rostfritt stålISCAR MILL – Spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-skaftPRISJUSTERINGHöj- och sänkbart utsugsbordIndustri 4.1 - Revolution­erande energieffektiviseringScantruck prioriterar grön omställningJobba effektivt ‒ borra dammfrittVolkswagens leveranser av laddbara bilar ökariLOQ 5-serien – nyckeln till smartare fastigheter Palo Alto Networks köper CloudGenix för att stärka erbjudande inom SD-WANBravida förvärvar kylteknikföretag i BohuslänPowerbox lanserar robust dual channel kraftaggregat för marin motorstyrningTL Bygg går mot strömmen – satsar på yrkesarbetareCELLINK erhåller order om 5,2 MSEK från SocialstyrelsenDyrare bioolja hindrar utfasning av fossila bränslenE.ON och System Verification tecknar treårigt ramavtalFrån tillverkning av bilar till respiratorerTjeders ställer om produk­tion för tillverkning av visir till Svensk vård- & omsorgNy arkskrivare i varioPRINT iX-serien med offsetkvalitet, digital flexibilitet och produktiv bläckstråleteknikUtmärkt tid för serviceMotordrifter – Reviderad standardNu finns alla Webers största lagervaror i lättare säckarMer solenergi i Hammarby SjöstadPlanera och gör dina inköp av konstruktionsplast i vår webbshop när det passar dig Från matproduktion till att producera skyddsvisir - Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagenTeknikprodukter och Rönnes går samman till ett bolagKonkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenter
Annonser