TISDAG 02 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Viktig plan för en cirkulär ekonomi – men kvotplikt på stål måste avvärjas

Stål, ett material som kan återvinnas om och om igen med bibehållen kvalitet är en förutsättning för en cirkulär ekonomi.
Den 22 januari presenterade miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan regeringens viktiga handlingsplan för cirkulär ekonomi. Många av de 100 förslagen kan gynna en cirkulär ekonomi, men hot om kvotplikt på mängd återvunnet material i nya stålprodukter måste avvärjas.

Världen och Sverige ska gå från en linjär till en mer cirkulär ekonomi. Det är viktigt att värdet på produkter, material och resurser bibehålls så länge som möjligt.

Stål är världens mest cirkulära material och det återvinns mer stål i världen varje år än alla andra material tillsammans. En järnatom kan inte förstöras utan kan smältas om och återvinnas till stål hur många gånger som helst (återvinningsbarhet) och stålet ges olika egenskaper beroende på vilka legeringsämnen som tillförs och vilken bearbetning som görs. Denna egenskap hos järn har gjort skrot till stålindustrins viktigaste råvara efter järnmalm.

Handlingsplan för cirkulär ekonomi

Vid en presskonferens den 22 januari presenterade miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan regeringens första handlingsplan för cirkulär ekonomi med drygt 100 åtgärder. Näringslivet har under lång tid beskrivit vilka förslag som krävs och flera förslag har också landat i handlingsplanen.

– Nu ska vi naturligtvis granska handlingsplanen i detalj och återkoppla till regeringen. Det är särskilt viktigt att berörda sektorer får delta i det kommande arbetet. Men spontant hör vi att flera viktiga förslag finns med. Stål är ett av de utpekade materialflöden som är särskilt viktiga för den cirkulära ekonomin, och vi hoppas att förslagen, även när vi läser dem i detalj, stärker stålets roll i den cirkulära ekonomin, säger Karin Östman, rådgivare i miljöfrågor på Jernkontoret.

Naturvårdsverket bör inte föreslå kvotplikt för stål

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå vilka produkter som bör ha krav på kvotplikt för mängd återvunnet material i den nyproducerad produkten. Skulle myndigheten föreslå kvotplikt för stål riskerar det att försämra förutsättningarna för en redan välfungerande skrotmarknad för järn och stål.

– Stål är inte lämpligt för kvotpliktsförslaget, även om säkert andra material kan ha nytta av detta. Ett absolut krav på mängd återvunnet material i stålprodukter i syfte att öka efterfrågan på återvunnet material kommer inte bidra till en mer cirkulär ekonomi eftersom det sedan länge finns fungerande skrotmarknader, säger Eva Blixt, rådgivare i miljöfrågor samt forskningschef på Jernkontoret.

– Förslagen om till exempel krav på återvinningsbarhet, krav på bättre produktdesign, återanvändning och separering av material gynnar stålet i större utsträckning än kvotplikt, i en cirkulär ekonomi, fortsätter Eva Blixt.

Regeringen nämnder också att den vill minska mängden utvinning av primära råvaror, men också här måste Jernkontoret avvakta och läsa mer om vilka råvaror regeringen avser.

– För järn- och stål, där efterfrågan på material är större än tillgången till skrot idag ock många år framåt räcker inte skrotet till, trots den redan höga andelen återvinning. Den primära produktionen måste ställa om för att minska koldioxidutsläppen men den måste fortsätta eftersom stål är ett av de viktigaste materialen i samhällets transformation mot fossilfrihet, säger Eva Blixt.

– Jag utgår från att regeringen inte vill lägga hinder i vägen för utvecklingen av projekt som HYBRIT, som kommer producera stål utan kol, i en produktion som är baserad på primära råvaror. Sverige är också en av EU:s största råvaruproducenter och detta bör ju givetvis få fortsätta, inte bara för järnmalm utan också för andra metaller och skogsråvara, fortsätter Eva Blixt.

Återvinningsbarheten viktig för järn- och stålindustrin

Svenskt järn- och stålindustri välkomnar flera förslag, framförallt för förbättrad produktdesign, som förenklar återanvändning, demontering och återvinning av olika delar samt förslag om återvinningsbarhet. Det är dock viktigt att det inte blir nationella särregleringar utan görs på EU-nivå.

– Återbruk, förlängd livslängd av produkter och återvinning av material behöver generellt öka i samhället. Skrot samlas in, sorteras i olika kvaliteter och säljs på en fungerande marknad. Världens efterfrågan på stål är i dag större än tillgången på skrotråvara. Det beror bland annat på att många stålprodukter har lång livslängd samtidigt som efterfrågan växer när fler länder i världen bygger hållbara samhällen, säger Karin Östman.

Dessutom välkomnar järn- och stålindustrin de förslag som ska bidra till att höja statusen för de restprodukter som produceras parallellt med andra material.

– Redan idag används 80 procent av restprodukterna från järn- och stålindustrins processer. Att höja statusen för restprodukter och se det som en resurs är jätteviktigt för den cirkulära ekonomin. Alla material ska ha samma förutsättning oavsett ursprung om det går att visa att materialet bidrar till ökad samhällsnytta, avslutar Eva Blixt.

Jernkontoret avser återkomma med ytterligare kommentarer på regeringens handlingsplan för cirkulär ekonomi.

Jernkontoret har tillsammans med 13 andra industriorganisationer presenterat Industrins reformagenda, med tolv reformområden för att få fart på tillväxten. Att röja hindren för den cirkulära ekonomin är ett av dessa områden.


Eva Blixt
Rådgivare i miljöfrågor samt forskningschef
Tel: 08 679 17 95
eva.blixt@jernkontoret.se

Karin Östman
Rådgivare i miljöfrågor
Tel: 08 679 17 85
karin.ostman@jernkontoret.se

Maja Boström
Kommunikationsdirektör
Tel: 073 046 82 68
maja.bostrom@jernkontoret.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-18
Schneider Electric lanserar en uppgradering av motorstarten TeSys U. Blåmusslor inspirerar nytt biobaserat limStarkt resultat för Luleå Hamn
2021-02-17
Nu lanserar MEKOM industrins minsta högprecision-slid – MSR 3 från tillverkaren PMCarlstad Machinetools säljer ytterliggare en Correa bäddfräs.Intressant & framgångsrikt samarbete med WTO.Aknes Mekaniska investerar i ny CMM-maskinSMC lanserar smarta lägesställare med SIL- och Ex-klassningAhlsells byggdivision går in i nordiskt samarbete med PeabRikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
Annonser