SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Viktigt med en bra arbetsmiljö vid svetsning

En svetssug att litas på
Många av industriföretag sitter med liknande förutsättningar och frågeställningar. Verkstäder som bearbetar metall genom exempelvis svetsning, slipning, blästring och polering skapar stoft i olika mängd. Detta stoft är hälsofarligt och sprider sig lätt i verkstadslokalen om det inte hanteras på rätt sätt.

Svetsstoft har mycket små partiklar och kan skapas i hög koncentration beroende på vilken svetsbearbetning som utförs. Svetsstoftet har på grund av dess hälsofarliga art fått hårdare och hårdare regler för hur dess hantering skall ske.

Genom att använda rätt typ av svetsutsug så finns goda förutsättningar för att fånga upp den förorenade luften i ett så tidigt skede som möjligt och därigenom begränsa stoftets spridning i stor utsträckning. Med svetsutsug menas generellt en kombination av olika utrustningar som syftar till att suga till sig rätt mängd luft för att sedan renas eller transporteras bort.

Exempel på svetsutsug kan vara en väggmonterad utsugsfläkt med tillhörande utsugsarm. En utsugsfläkt med 1 st utsugsarm omsätter ca 700 – 1 000 m3 luft i timmen vilket många gånger är en lämplig kapacitet för en manuell svetsstation.

Utsugsarmen är flexibel och placeras snett bakom och ovanför bearbetningsstycket för att svetsröken skall lyckas fånga upp så mycket svetsrök som möjligt under svetsningen.

Ett lämpligt svetsutsug för en svetsplats

• Filtermans utsugsfläkt FM-075-400
• 1 st utsugsarm (exempelvis Filtermans FM 2.4.D om 4 meter med utanpåliggande leder)
• Detta kombinerade system uppfyller då den önskade kapaciteten om 700 – 1 000 m3 luft i timmen

En fördel med punktutsug är dess flexibla konstruktion som tillåter operatören att på enkla sätt flytta runt sin
utsugspunkt baserat på vilken typ av svetsning som skall göras och framförallt vart på bearbetningsstycket som svetsningen sker.

Utsugsarma kan även utrustas med belysning vilket kan vara uppskattat beroende på lokalens övriga belysning. Generellt är utsugsarm en ganska prisvärd lösning på svetsutsug.

Om verkstadslokalen tillåter av utrymmesskäl och om svetsbearbetningen som utförs utvecklar stora mängder stoft så kan det ibland vara en mycket bra lösning att montera en utsugskåpa ovanför arbetsbordet.

En utsugskåpa kan variera i storlek beroende på arbetsstyckets karaktär. Viktigt att komma ihåg är att en ökad storlek på utsugskåpa (arean på kåpans undersida) medför ökat behov av luftomsättning. En tumregel är att 1 m2 utsugskåpa behöver ca 500 m3 luft i timmen.

Eftersom en kåpa generellt sett kräver mer luft än exempelvis en utsugsarm så behövs ofta ett större filteraggregat/utsugsfläkt. Filterman har ett brett sortiment av stoftfilteranläggningar med inbyggda fläktar och styrsystem som arbetar med luftomsättningar inom intervallet 1 000 till 30 000 m3 i timmen.

En stor del med utsugskåpor är att de tenderar att fånga upp väldigt mycket av den förorenade luften som skapas under svetsningen. Det är dessutom möjligt att hänga svetsgardiner/draperier runt utsugskåpans ytterkant för att motverka att luftströmmar från sidan sveper svetsröken förbi kåpan.

En svetskåpa med svetsgardiner skapar ett mycket effektivt utsug. Eftersom luft alltid tar den lättaste vägen när den förflyttas så blir svetskåpan en naturlig väg för luften att färdas. Svetsröken är varm när den skapas stiger därför, samtidigt suger kåpan upp luften rakt ovanifrån.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2025-06-18
Hydro lyfter återvinning i KöpenhamnPronto-250-EZ mäter lasereffekt exaktMoussi lanserar fönstergaller med stilEn klassiker och kundfavoritXiaomi lanserar Redmi A5 i Sverige
2025-06-17
FLEXPOINT® MVgoldHPByggstart för Vindeln Innovation CenterVisselblåsningen ökar Hållbarhet som hävstångCyberbedragare utnyttjar populära AI-tjänster
2025-06-16
Små insatser stärker biologiska mångfald
2025-06-13
Additiv tillverkningPV Systems får prestigeorder från ABBOEM Automatic på International Drone ShowMoussi Montage lanserar utomhusräckenBättre ljus i elskåpet
2025-06-12
Säkert laddatNytt hos norelemFlera faktorer avgör teknikens genomslagSjälvläkande nätverk nästa steg i teknikenNytt system ska minska fallolyckor