Vindkraftsindustrin sårbar efter prisraset - industritorget.se
TORSDAG 02 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vindkraftsindustrin sårbar efter prisraset

Elpriset har den senaste tiden varit nere på rekordlåga nivåer och det lägsta elpriset på 20 år noterades i mitten på februari i samband med stormen Ciara.
Under den närmaste tiden spås priserna fortsätta sjunka vilket gynnar konsumenterna, men gör vindkraftsindustrin sårbar då både elpriset och elcertifikaten rasar.

Spotpriset i februari landade på 20,39 öre /kWh i elområde 3 vilket är ovanligt lågt för årstiden. Detta kan jämföras med fjolårets 48,47 öre /kWh för samma period. Anledningen till de låga elpriserna är den milda vintern som det tidigare rapporterats om, men under februari bidrog även stormen Ciara till att elpriset pressades ytterligare och det lägsta elpriset på 20 år noterades till -0,2 öre /kWh i samband med detta.

- En avgörande faktor till att priserna ligger väldigt lågt är den stora utbyggnaden av vindkraft under 2019. Utan denna expansion är det svårt att se att prisutvecklingen varit densamma, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

De låga elpriserna gynnar konsumenterna och många har märkt av att elräkningen blivit betydligt billigare den senaste månaden. Den rådande situationen på elmarknaden gör dock vindkraftsindustrin väldigt sårbar.

- Vindkraftsproducenter får ett certifikat för varje megawattimme förnyelsebar el de producerar, men med fler producenter och mycket vind har också priset för elcertifikat gått ner, säger Anders Kaijser VD på Kundkraft.

Detta gör att många vindkraftsproducenter nu drabbas av ekonomiska förluster eftersom att både priset på el och elcertifikat rasat.

Vindkraften är en avgörande faktor till att elpriset hålls nere när mer kärnkraft tas ur systemet. Det kommer också vara en förutsättning att vindkraften fortsätter leverera för att vi ska nå de klimatmål som finns uppsatta. I takt med att expansionen skett behöver också certifikatsystemet ses över för att vindkraftsinvesterare ska överleva.

- Det elcertifikatsystem som gäller nu behöver utvecklas utifrån den marknad som råder idag. Förhoppningsvis kan politikerna enas om ett nytt system för att vindkraften ska fortsätta utvecklas och vara en större del av vårt energisystem, avslutar Anders.

Anders Kaijser
VD Kundkraft Sverige AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-27
Volkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
2020-03-26
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i KarlskronaSLP gör nytt förvärv i Malmö och bygger nyttNolia Beer i Luleå flyttas till 13-14 november10 krisåtgärder för svenska småföretag och jobbFull fart på försäljning och planering inför Stora Nolia och Load Up North – vårens mässor flyttasNetOnNet möter behovet av snabba leveranser när allt fler svenskar ställer om till arbete hemifrånWeber dry renovationProduktnyhet Mars 2020 - Gruppfördelare 1"Svenska bygg- och infrastrukturprojekt anlitar Sika för bredd och kvalitetKronans Apotek kraftsamlar för att prioritera läkemedelsleveranserNu bygger Derome hotell­rummen till Sara KulturhusHydroscand investerar i rörbockningsverksamheten i HudiksvallSuccén fortsätter trots corona kris
2020-03-24
Fem stjärnor för effektiv fasningnorelems dämpare levererar rätt strukturAngående rådande situation om Coronaviruset COVID-19Elektrifiering kan minska 60 procent av Europas utsläpp senast 2050Panasonic lanserar högeffektiv värmepump – sänker energiförbrukningen med 75 procent Absolut Company donerar etanol till produktion av handsprit på KiiltoBatterifabriken som skapar tusentals hållbara jobbHCL lanserar Unica v12.0 Giltighetstiden för YKB behöver förlängas om transporterna ska rullaPlåstret som ska förhindra djupa blodsockerfallUltrakondensatorer i solcellsanläggningFUCHS i Skandinavien är nu en del av DMG MORI – FUCHS Technology PartnershipONE Nordic satsar på drönartjänster för kraftindustrin​Lipigon tecknar avtal inom marknad värd miljarder dollar
2020-03-23
Historiskt spadtag – Sveriges första pyrolysoljeanläggning för biodrivmedelmySwecon växer och får nya funktionerEffektivare orderplock med nya Linde V08
Annonser