SÖNDAG 20 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Volkswagen e-Beetle – nu kan ikoniska ”Folkabubblan” konverteras till eldrift

Tillsammans med eClassics presenterar Volkswagen ett koncept för att elektrifiera historiska Folkabubblor.
Wolfsburg/Södertälje – Den tekniska basen för konverteringen består av utprovade komponenter från nya Volkswagen e-up!. Dessa delar serietillverkas vid Volkswagen Group Components anläggningar. Elmotorn och den 1-stegade växellådan tillverkas i Kassel och komponenterna till batterisystemet kommer från koncernens fabriker i Braunschweig.

Konverteringen av historiska Folkabubblor utförs av specialistföretaget eClassics och en snudd på serieklar version av ”e-Beetle” har nu presenterats.

− Den eldrivna versionen av Folkabubblan förenar kultmodellens charm med framtidens mobilitet. Vi förser ägare med en professionell konverteringslösning som bygger på serietillverkade delar av högsta kvalitet, säger Thomas Schmall, ledamot i styrelsen för Volkswagen Group Components.

Komponenterna ger e-Beetle en toppeffekt på 82 hk. Batterisystemet är inbyggt i underredet och består av 14 moduler med en energikapacitet på vardera 2,6 kWh. Totalt levererar litiumjonbatteriet upp till 36,8 kWh.

Viktökningen och den högre prestandan efter elektrifieringen kräver förstärkningar och anpassningar av chassit och bromssystemet. Trots en ny totalvikt på 1 280 kg klarar e-Beetle accelerationen till 50 km/h på lite under 4 sekunder, och till 80 km/h på strax över 8 sekunder. Det kan jämföras med den sista modellen som såldes i Sverige år 1975; den hade 50 hk och accelererade 0-100 km/h på 19,4 sekunder.

e-Beetle har en topphastighet på 150 km/h och en räckvidd på 200 km – alltså fullt tillräckligt för en avkopplande dagsutflykt i en eldriven klassiker. Och skulle resan bli längre kan batteriet enkelt snabbladdas via ett kombinerat laddningssystem (CCS). En timmes laddning räcker då för att e-Beetle ska kunna köra ytterligare cirka 150 km.

Senare kommer detta koncept göra det möjligt att ge även andra klassiska modeller en elektrisk drivlina.
− Vi jobbar redan med att elektrifiera en annan ikon, nämligen Folkabussen. Och det är inte heller omöjligt att vi kommer att få se en e-Porsche 356 framöver, avslöjar Thomas Schmall.

Det finns dessutom funderingar på att även använda sig av komponenter från Volkswagens nya plattform för elbilar (MEB), vilket skulle ge större möjligheter när det gäller prestanda och räckvidd.

Medan det är Volkswagen Group Components som svarar för de komponenter, inklusive batterisystem, som eldriften kräver, är det partnerföretaget eClassics i Renningen (utanför Stuttgart) som står för själva konverteringsarbetet. Många experter på Volkswagen har varit inblandande i arbetet med att elektrifiera Folkabubblan.
Volkswagen Group Components har delat med sig av sin stora expertis och erfarenhet under resans gång och hela tiden varit rådgivare åt eClassics.
− Vi är mycket stolta över att vi och Volkswagen Group Components nu kommit till denna punkt i projektet. Och vi ser fram emot att snart få se många elektrifierade Folkabubblor ute på vägarna, tillägger de båda verkställande direktörerna på eClassics GmbH & Co, Dennis Murschel och Martin Acevedo.

Marcus Thomasfolk
Informationschef
070-35 896 57
marcus.thomasfolk@volkswagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-09
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Annonser