Volkswagen e-Beetle – nu kan ikoniska ”Folkabubblan” konverteras till eldrift - industritorget.se
MÅNDAG 25 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Volkswagen e-Beetle – nu kan ikoniska ”Folkabubblan” konverteras till eldrift

Tillsammans med eClassics presenterar Volkswagen ett koncept för att elektrifiera historiska Folkabubblor.
Wolfsburg/Södertälje – Den tekniska basen för konverteringen består av utprovade komponenter från nya Volkswagen e-up!. Dessa delar serietillverkas vid Volkswagen Group Components anläggningar. Elmotorn och den 1-stegade växellådan tillverkas i Kassel och komponenterna till batterisystemet kommer från koncernens fabriker i Braunschweig.

Konverteringen av historiska Folkabubblor utförs av specialistföretaget eClassics och en snudd på serieklar version av ”e-Beetle” har nu presenterats.

− Den eldrivna versionen av Folkabubblan förenar kultmodellens charm med framtidens mobilitet. Vi förser ägare med en professionell konverteringslösning som bygger på serietillverkade delar av högsta kvalitet, säger Thomas Schmall, ledamot i styrelsen för Volkswagen Group Components.

Komponenterna ger e-Beetle en toppeffekt på 82 hk. Batterisystemet är inbyggt i underredet och består av 14 moduler med en energikapacitet på vardera 2,6 kWh. Totalt levererar litiumjonbatteriet upp till 36,8 kWh.

Viktökningen och den högre prestandan efter elektrifieringen kräver förstärkningar och anpassningar av chassit och bromssystemet. Trots en ny totalvikt på 1 280 kg klarar e-Beetle accelerationen till 50 km/h på lite under 4 sekunder, och till 80 km/h på strax över 8 sekunder. Det kan jämföras med den sista modellen som såldes i Sverige år 1975; den hade 50 hk och accelererade 0-100 km/h på 19,4 sekunder.

e-Beetle har en topphastighet på 150 km/h och en räckvidd på 200 km – alltså fullt tillräckligt för en avkopplande dagsutflykt i en eldriven klassiker. Och skulle resan bli längre kan batteriet enkelt snabbladdas via ett kombinerat laddningssystem (CCS). En timmes laddning räcker då för att e-Beetle ska kunna köra ytterligare cirka 150 km.

Senare kommer detta koncept göra det möjligt att ge även andra klassiska modeller en elektrisk drivlina.
− Vi jobbar redan med att elektrifiera en annan ikon, nämligen Folkabussen. Och det är inte heller omöjligt att vi kommer att få se en e-Porsche 356 framöver, avslöjar Thomas Schmall.

Det finns dessutom funderingar på att även använda sig av komponenter från Volkswagens nya plattform för elbilar (MEB), vilket skulle ge större möjligheter när det gäller prestanda och räckvidd.

Medan det är Volkswagen Group Components som svarar för de komponenter, inklusive batterisystem, som eldriften kräver, är det partnerföretaget eClassics i Renningen (utanför Stuttgart) som står för själva konverteringsarbetet. Många experter på Volkswagen har varit inblandande i arbetet med att elektrifiera Folkabubblan.
Volkswagen Group Components har delat med sig av sin stora expertis och erfarenhet under resans gång och hela tiden varit rådgivare åt eClassics.
− Vi är mycket stolta över att vi och Volkswagen Group Components nu kommit till denna punkt i projektet. Och vi ser fram emot att snart få se många elektrifierade Folkabubblor ute på vägarna, tillägger de båda verkställande direktörerna på eClassics GmbH & Co, Dennis Murschel och Martin Acevedo.

Marcus Thomasfolk
Informationschef
070-35 896 57
marcus.thomasfolk@volkswagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-15
Redan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switcharFörarlösa transportsystem (AGV) vilka är möjligheterna? Tillväxten fortsätter för Dachser NordicEitech installerar elteknik i nytt badhus i TimråLansa Fastigheter och Wästbygg uppför unikt trähus i Lund
2020-05-11
Kantpress med intelligent verktygsväxling från SafanDarleyDamaskus Maskinskydd lanserar nytt Roll-Up-skydd EXACT och SkyMap Innovations i samarbete för att ytterligare digitalisera byggbranschen. Finja Prefab firar att den första klimatpositiva betongstommen är restTvå driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem.Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt
Annonser