SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Wavin går över till klimat­vänliga transporter i Norden

Ett mångårigt samarbete med grönare visioner
Wavin, en av Europas ledande leverantörer av plaströrssystem till VA- och VVS-sektorn, har ambitiösa gröna planer och gillar att ta täten när det kommer till den gröna omställningen. Det senaste initiativet är att bidra till lägre CO2-utsläpp inom transportsektorn – vilket görs i nära samarbete med logistikföretaget Frode Laursen A/S.

Den gröna agendan är inte ny hos det globala företaget Wavin, som har 65 års expertis i att tackla några av världens största utmaningar med vattenförsörjning, hälsa, hållbara städer och byggnation. Trots det var det lite av en milstolpe när en ny grön satsning den 1 april i år kom i rullning hos Wavin. Bokstavligen. Detta då alla transporter som tidigare kördes med vanlig fossil diesel i tanken, nu istället går med tanken full av HVO Biodiesel – en omställning som minskar Wavins CO2-utsläpp under körning med 88 procent.

Det handlar specifikt om transporter av material från Eskilstuna i Sverige och Hammel i Danmark till Norge. Genom att gå över till HVO Biodiesel blir transportsatsningen ytterligare ett bidrag till Wavins satsning på att sänka CO2-utsläppen.

Det gäller att komma i gång och prova sig fram
Minskningen av CO2 från godstransporter är ett konkret resultat av ett långsiktigt arbete med att gå över till klimatvänliga transportlösningar.

Wavin har under många år arbetat med att optimera deras distribution i de 17 europeiska länder där de är verksamma. Det har gjorts med fokus på bland annat hållbarhets- och klimatsatsningar, och nu har man på nordisk nivå beslutat att testa HVO.

- Vi får helt enkelt prova oss fram. Under processens gång har vi förstått att HVO är det absolut bästa att jobba med nu, men om det är rätt lösning om fem år är svårt att förutse. Vi blir hela tiden smartare och får mer erfarenhet, som vi kan använda för att utöka och utveckla satsningen, säger Heidi H. Berthelsen, som är Supply Chain Dir. European Distribution hos Wavin.

HVO är i första hand ett nordiskt fenomen och ett relativt dyrt bränsle jämfört med klassisk diesel. Men på Wavin tror man att projektet är något på spåret och att kunderna uppskattar detta steg mot en bättre balans i miljön.

- CO2-utsläppen är lägre, faktiskt hela 88 procent, och det är det viktigaste. Dessutom kan detta initiativ göras utan andra kostnader än själva HVO Biodieseln, framhåller Heidi H. Berthelsen.

Frågar man Wavin om deras gröna ambitioner är de inte att ta miste på.
- Vi anser oss vara en first mover i branschen. Detta ska vi upprätthålla bland annat genom vårt starka samarbete med Frode Laursen. Det finns redan konkreta förslag för att utöka vår gröna profil ytterligare, men det är en svår tid och vad gäller HVO är både pris och tillgänglighet parametrar som vi förmodligen kommer att utmanas på, påpekar Heidi H. Berthelsen.

Ett mångårigt samarbete med grönare visioner
Lastbilarna drivs av Frode Laursen A/S, som under många år varit Wavins föredragna partner inom transportområdet. Det långsiktiga partnerskapet har under åren även utvecklats till ett strategiskt samarbete, där de två företagen arbetar tillsammans för att implementera mer miljövänliga lösningar.

- Som transportör måste vi hela tiden tänka i alternativa bränslen, både i relation till här och nu, och framtiden. Det är en stor fördel att ha en kund som också har stort fokus på grön omställning och inte minst är villig att investera i det hos oss. Vi tror att man får den bästa och grönaste transportaffären och servicen genom att arbeta nära tillsammans, säger Frank Wolf-Jürgensen, försäljningsdirektör på Frode Laursen A/S och avslutar:

- Vi är glada över att ha tagit de första stegen i en grönare riktning vad gäller Wavins transporter i norr. Det bidrar positivt till hela CO2-kontot. Skulle Wavin vilja bygga vidare på sina gröna transportambitioner står vi på Frode Laursen givetvis redo att hjälpa till med ytterligare kartläggning och dokumentation.

För ytterligare information, kontakta:
Heidi H. Berthelsen | Supply Chain Dir. European Distribution, Wavin | T + 45 40 57 69 50 | E-mail: heidi.h.berthelsen@wavin.com

För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, vänligen kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationskonsulent, Perfekta PR | T +45 20 80 26 37 | E-mail: evelina@perfektapr.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion