Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvatten - industritorget.se
TISDAG 02 JUNI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvatten

Kemikalier är en livsviktig del i tillverkningsprocessen för högkvalitativt dricks- och avloppsvatten. Wibax levererar produkter till bland annat kommunala avlopps- och reningsverk – ett samhällskritiskt uppdrag för ett långsiktigt hållbart samhälle.
Varje dag, dygnet runt jobbar Wibax för att förse alla kunder runt om i Norden med produkter. I tankbilarna finns kemikalier som bland annat används för vattenrening, läkemedelsproduktion och förädling av cellulosa inom pappersmasseindustrin. Längs hela Sveriges kustremsa har Wibax egna lagerdepåer för alla produkter med en total kapacitet om 465 000 kubikmeter för flytande varor. Den totala kontrollen säkerställer en unik leveranskedja med hög kvalitet och leveranssäkerhet.

– Helhetslösningen som ser till hela kemikaliernas leveranskedja gör oss unika i branschen, säger Frank Ljungstedt, försäljningschef av bulkkemikalier på Wibax.

En av Wibax många samhällsviktiga funktioner handlar om att leverera kemikalier för rening av dricks- och avloppsvatten. För det krävs en blandning av bulk- och specialkemikalier, bland annat ett flockningsmedel som gör att smuts och partiklar filtreras bort ur råvattnet. Därefter krävs också kemikalier som gör att vattnet håller rätt pH-värde för att hålla bakterier borta.

– Det handlar om små men viktiga tillsatser för att dricksvattnet ska hålla hög kvalitet, förklarar Urban Haugen, operativ chef för specialkemikalier.

Även för rening av avloppsvatten sker en liknande procedur, men något mer avancerad.

Avloppsvatten innehåller mycket mer syreförbrukande ämnen och partiklar än dricksvatten vilket ställer högre krav på rening.

– Bland annat behöver kemikalier tillsättas för att partiklar och smuts ska flockas och sedimenteras till restprodukter som gallerrens och slam. Det vatten som passerar dessa steg behöver genomgå bioreningssteg för att få tillräckligt rent avloppsvatten med avseende på syreförbrukande ämnen, säger Urban.

Trots ett oroligt världsläge just nu har Wibax inte haft någon störning i leveranskedjan av kemikalier. När pandemin bröt ut i Kina började man direkt undersöka backup-planer för den händelse att vissa av leveranserna skulle bli svåra att få tag i. Som tur är har det hittills inte inneburit några problem.
– En viktig del tror jag handlar om att sjötransporterna har bra krisplaner för olika scenarion och de kan snabbt aktivera beredskap för att fortsätta leverera. Dessutom har alla länder i Europa hittills hållit gränserna öppna för landtransporter av godstrafik vilket har varit helt avgörande, säger Frank.

Då och då händer det att vissa kemikalier blir bristvara i världen. Ett år var det myrsyra som är en viktig del inom fiskeindustrin, och förra året rådde brist på flockningskemikalien aluminiumsulfat.

– Det är inget ovanligt att världsläget påverkar tillgången till vissa råvaror och det är ett scenario vi är vana att arbeta med. Tack vare att vi samarbetar med flera olika leverantörer över hela världen kan vi snabbt få fram alternativa lösningar om behovet uppstår, säger Frank.

Jonas Wiklund
CEO WIBAX Group
jonas.wiklund@wibax.com
+46 70 645 14 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-26
Beijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
2020-05-25
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Kalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk
Annonser