Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvatten - industritorget.se
MÅNDAG 30 NOVEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvatten

Kemikalier är en livsviktig del i tillverkningsprocessen för högkvalitativt dricks- och avloppsvatten. Wibax levererar produkter till bland annat kommunala avlopps- och reningsverk – ett samhällskritiskt uppdrag för ett långsiktigt hållbart samhälle.
Varje dag, dygnet runt jobbar Wibax för att förse alla kunder runt om i Norden med produkter. I tankbilarna finns kemikalier som bland annat används för vattenrening, läkemedelsproduktion och förädling av cellulosa inom pappersmasseindustrin. Längs hela Sveriges kustremsa har Wibax egna lagerdepåer för alla produkter med en total kapacitet om 465 000 kubikmeter för flytande varor. Den totala kontrollen säkerställer en unik leveranskedja med hög kvalitet och leveranssäkerhet.

– Helhetslösningen som ser till hela kemikaliernas leveranskedja gör oss unika i branschen, säger Frank Ljungstedt, försäljningschef av bulkkemikalier på Wibax.

En av Wibax många samhällsviktiga funktioner handlar om att leverera kemikalier för rening av dricks- och avloppsvatten. För det krävs en blandning av bulk- och specialkemikalier, bland annat ett flockningsmedel som gör att smuts och partiklar filtreras bort ur råvattnet. Därefter krävs också kemikalier som gör att vattnet håller rätt pH-värde för att hålla bakterier borta.

– Det handlar om små men viktiga tillsatser för att dricksvattnet ska hålla hög kvalitet, förklarar Urban Haugen, operativ chef för specialkemikalier.

Även för rening av avloppsvatten sker en liknande procedur, men något mer avancerad.

Avloppsvatten innehåller mycket mer syreförbrukande ämnen och partiklar än dricksvatten vilket ställer högre krav på rening.

– Bland annat behöver kemikalier tillsättas för att partiklar och smuts ska flockas och sedimenteras till restprodukter som gallerrens och slam. Det vatten som passerar dessa steg behöver genomgå bioreningssteg för att få tillräckligt rent avloppsvatten med avseende på syreförbrukande ämnen, säger Urban.

Trots ett oroligt världsläge just nu har Wibax inte haft någon störning i leveranskedjan av kemikalier. När pandemin bröt ut i Kina började man direkt undersöka backup-planer för den händelse att vissa av leveranserna skulle bli svåra att få tag i. Som tur är har det hittills inte inneburit några problem.
– En viktig del tror jag handlar om att sjötransporterna har bra krisplaner för olika scenarion och de kan snabbt aktivera beredskap för att fortsätta leverera. Dessutom har alla länder i Europa hittills hållit gränserna öppna för landtransporter av godstrafik vilket har varit helt avgörande, säger Frank.

Då och då händer det att vissa kemikalier blir bristvara i världen. Ett år var det myrsyra som är en viktig del inom fiskeindustrin, och förra året rådde brist på flockningskemikalien aluminiumsulfat.

– Det är inget ovanligt att världsläget påverkar tillgången till vissa råvaror och det är ett scenario vi är vana att arbeta med. Tack vare att vi samarbetar med flera olika leverantörer över hela världen kan vi snabbt få fram alternativa lösningar om behovet uppstår, säger Frank.

Jonas Wiklund
CEO WIBAX Group
jonas.wiklund@wibax.com
+46 70 645 14 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-17
PUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemmaDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
2020-11-06
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, Sälen
Annonser