SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Woup tar tillvara på spillet från KL-träfabriker

Nystartade Woup i Fengersfors tar tillvara på spillet som uppstår när korslimmat trä till husdelar produceras.
Av spillet skapar de möbler för offentliga rum, som exempelvis vänthallar och parker.
– Vi ser användningen av det korslimmade träet som oändlig, säger Ola Andersson, en av delägarna.

Att bygga i trä är miljösmart eftersom råvaran är förnyelsebar och binder koldioxid under hela sin livslängd. Branschen uppskattar att femtio procent av alla flerbostadshus kommer att byggas i trä inom en snar framtid – och många av dem i korslimmat trä, så kallat KL-trä. Det är där Woup kommer in i bilden.

– I en optimal värld ska det inte finnas några restströmmar, men så länge de finns fyller vi en funktion, säger Ola Andersson.

Det började med att Ola Andersson besökte förskolan Långevi i Bengtsfors. En nybyggd förskola i KL-trä.

– Jag såg spillet som låg där på byggarbetsplatsen och tänkte ”det där borde man göra något av”.

En tankeprocess startade och ett par år senare var Woup bildat. Namnet står för wooden waste upcycled. De tre delägarna fokuserar just nu på att få ut de första produkterna på marknaden.

KL-trä är på stark frammarsch och det etableras fabriker på flera ställen runt om i Sverige, bland annat invigde Stora Enso sin nya produktionslinje i Grums i mars.

– Stora Enso är intresserade av att bygga upp en infrastruktur kring fabriken i Grums. Idag går deras spill framförallt till energiåtervinning, säger Ola Andersson.

Träspillet är på över på 10-15 procent av den totala produktionen. Under 2020 kan det bli så mycket som 25 000 – 37 500 kubikmeter spill om man räknar på KL-träproduktionen i hela Sverige, enligt Woups beräkningar.

Genom att minska förbränningen av industrispill gör man miljön en tjänst då koldioxiden som redan är bunden till träet inte återförs till atmosfären, menar Ola.

– Det här är ett fint sätt att ta hand om resurserna och förlänga livslängden på träet. Vi vill bygga vidare på spillets värde och öka förädlingsgraden ytterligare.

Arbetsgången är tänkt att starta med att en lokal speditör hämtar upp KL-träet i Grums. Det levereras till Formfräsning i Ed AB som fräser delarna med CNC-teknik. Bitarna går vidare till ett snickeri för putsning, ytbehandling och montering och slutligen levereras möbeln till kund.

Woups planer för framtiden är många. Tanken är att hela processen ska knytas ihop i en digital plattform som möjliggör industriell symbios.

– Förhoppningen är att vi ska integreras i KL-producenternas flöde, så att vi får reda på när det finns spill tillgängligt och alla inblandade samarbetspartners får digitala arbetsorder.
I en optimal värld matchas spillet även med ett behov hos arkitekterna, säger Ola Andersson.

I den digitala plattformen ska kunden kunna välja mellan de två produktfamiljerna Block och Element.

– Block är lite enklare och traditionellare i sitt erbjudande, medan man med Element kan specialgestalta miljöer. Med hjälp av drönar-scanning kan möbler eller andra objekt skräddarsys i sin miljö och kunden kan exploatera svårtillgängliga platser. Det kan vara parker, naturområden eller andra ställen där underlaget inte är plant. Vi har även funderingar på att gå in i samarbetsprojekt och ta fram helt unika lösningar för specifika platser, säger Ola Andersson.

I framtidsplanerna finns även tankar på ett franchisekoncept för KL-träproducenter och snickerifirmor som ligger nära varandra geografiskt. På längre sikt hoppas de även kunna erbjuda den digitala plattformen som en tjänst till andra branscher som har restströmmar i sin produktion.

De tre delägarna, Ola Andersson, Rasmus Malbert och Daniel Krantz, kompletterar varandra väl. Ola Andersson är verksamhetsutvecklare på byggföretaget Fridh & Hell´s Bygg AB och driver även eget på halvtid, Rasmus Malbert driver egen designstudio och är lärare på Möbeldesignprogrammet på Högskolan för Design & Konsthantverk vid Steneby. Daniel Krantz är IT- och verksamhetsarkitekt och kommer att ansvara för den digitala delen i Woup.

Woup har fått innovationsstöd och coachning från Paper Province när det gäller utveckling av den digitala plattformen. De har även inlett en kontakt med inkubatorn Sting Bioeconomy.

KONTAKTPERSON WOUP
Ola Andersson, delägare
ola.andersson@woup.se
073-773 93 33
www.woup.se

KONTAKTPERSON PAPER PROVINCE
Marja Wängestam
Kommunikatör
m.wangestam@paperprovince.com
0739-58 46 99

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser