TORSDAG 05 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water Prize

Tonåring tilldelas Stockholm Junior Water Prize för en uppfinning som hjälper till att lösa det globala vattenproblemet
Stockholm Junior Water Prize delas ut varje år till studenter mellan 15 och 20 år som har genomfört enastående vattenrelaterade skolarbeten med fokus på miljömässiga, vetenskapliga, sociala och teknologiska aspekter.

Xylem har varit global sponsor för priset sedan starten 1997. Vinnaren 2019 utsågs av en internationell jury bestående av både yrkesverksamma och forskare inom vattenindustrin.

I dag använder drygt fyra miljoner människor solljus för att desinficera sitt dricksvatten, men inte förrän nu har det funnits något enkelt sätt att veta exakt hur mycket solljus som behövs för detta. Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize 2019, Macinley Butson, har uppfunnit en dekal som ändrar färg när tillräckligt med UV-ljus har tagits emot för att patogener som finns i vattnet och som orsakar sjukdomar ska dö. Uppfinningen har potential att göra det enklare och säkrare för miljontals människor att få tillgång till rent dricksvatten.

Världshälsoorganisationens rekommendationer för hur mycket ljus som behövs för att ta död på patogener i vatten är för närvarande baserad på tid. Enligt dem ska vattnet exponeras för solljus mellan 4 och 48 timmar. Det är ett brett tidsspann vilket leder till att många gör fel. UV-exponeringen påverkas bland annat av var man befinner sig i världen, om det är soligt eller mulet ute, vilken årstid det är och på vilken höjd man befinner sig, säger Macinley.

McKinleys uppfinning, som kallas SODIS-dekalen, kan sättas direkt på eller bredvid PET-flaskor fyllda med vatten för att mäta exakt hur mycket UV-ljus som tagits emot. När dekalen ändrar färg från grönt till mörkblått är vattnet klart att användas. Dekalen kostar mindre än en amerikansk penny att producera.

– Jag började intressera mig för vattenfrågor när vi hade geografi i nian, berättar Macinley. Problemen med vattenbristen i världen är något alla är medvetna om, men först när jag började forska på området gick det upp för mig hur omfattande krisen verkligen är. Denna insikt inspirerade mig att använda mitt stora intresse för vetenskap, teknik, konstruktion och matematik.

Macinley är 18 år och kommer från Australien och har uppfunnit saker sedan hon var sex år.

– Jag tycker det är kul att lösa problem. Stöter jag på ett problem vill jag hitta en lösning. Jag försöker hjälpa människor på alla tänkbara sätt, säger Macinley.

Det är andra gången som Macinely har nått finalen i Stockholm Junior Water Prize. Hon vann uttagningen i Australien 2017 med sin självförsörjande vatten renare som drevs med hjälp av solenergi och kunde filtrera vatten så att det blev säkert att dricka och till och med medicinskt sterilt. Allt paketerat i ett platt paket enligt IKEA-modell.

– Det spelar ingen roll vem du är, var du bor, vilket land du kommer från eller vilket språk du talar, tillgång till rent vatten är lika viktig för alla på jorden. Det är något vi alla har gemensamt. Därför behöver vi samarbeta för att lösa problemet, säger Macinley.

Macinelys plan just nu är att studera till ingenjör på universitet och få ut sin uppfinning på marknaden.

– Jag vill först och främst att dekalen sprids och används. Jag vill se hur den kan komma till nytta. Många gånger tänkte jag under utvecklingsarbetet av dekalen att jag aldrig skulle lyckas få den att fungera. Men jag gav mig inte. Nu kan jag luta mig tillbaka och säga: ”Wow, min uppfinning kan verkligen göra skillnad!” Just nu känns allt så spännande och hoppfullt, säger hon.
Kontaktinformation

Xylem Water Solutions Sweden AB (FS)

Postadress
Gesäll­vägen 33
17453 Sundbyberg
Region
Sundbyberg
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556906-0899
Grundat: 1901
Anställda: 183
Om oss - det här är Xylem!

Med 17 000 engagerade medarbetare i mer än 150 länder har vi resurserna som krävs för att hitta innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. En grundläggande del av vårt arbete är att utveckla nya tekniker som förbättrar vårt sätt att använda, förvara och återanvända vatten. Xylems lösningar hjälper helt enkelt människor att använda vatten mer effektiv - hemma, på arbetet, på fabrikerna och i jordbruket över hela världen.

Vi arbetar också aktivt för att höja medvetandet om vikten av att bevara och skydda jordens vattenresurser. Ett exempel på det är Stockholm Water Prize, som vi varit med och instiftat.

Här i Sverige startade verksamheten redan 1901 som en liten bysmedja i småländska Emmaboda. Senare utvecklades vi till att bli företaget Flygt, som sedermera blev en del av den världsomspännande koncernen ITT. 2011 ombildades den del av ITT som sysslade med vatten och pumpning till att bli Xylem.

Kontakter

Reine Lindholm
Marknadschef
08-4756085
070-9706085

Filmer

Xylem Sverige presentation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-28
Proton Lighting har anställt ny säljare i norra Sverige. Välkommen Tommy Säfström!Expansion Obbola möter en ökad efterfrågan på linerSkulle du hoppa fallskärm utan fallskärmsutrustning?Hyundai visar framtidens mobilitets­lösningar på eCar Expo i GöteborgVem blir Årets Byggchef 2019?Kläder och AI ska förebygga belastningsskador. Boliden först ut att testa!Deloitte rankar Sveriges snabbast växande teknikföretag 2019Forskningsprojekt ska stärka svensk stålindustriEuropeisk skogsindustri överens om bioekonomisk forskningsagenda
2019-11-27
ABB:s första koldioxid­neutrala framtidsfabrik håller vad den lovarÖkad effektivitet med vagnar istället för ställageABB i-bus® KNX-kombiaktorer – flexibilitet i kompakt designABB-teknik i Vattenfalls 40 snabbladdnings­stationer i SverigeSchneider Electric ett av de 50 främsta företagen inom mångfaldsarbete enligt Financial TimesMiljoninvestering i elektronmikroskopiNy design på skär­verktyg kan ge lägre flygpriser om tio årTL Byggs affärschef Jonas Bölegård kan bli Årets ByggchefEways laddar BringSolör Bioenergi förser Geijerskolan i Ransäter med fossilfri värmeHydroscand lanserar SlangExpress i EskilstunaHalmstadföretaget Swedlock är en del av SOS Alarms nya tjänst ”Smart Passage”Stort intresse för Sacos studentmässorOsäker arbetsmiljö i IT-industrin riskerar människors hälsa Framtidens visitkort är nu digitala med ecoCardSolcellsanläggning nu i drift på förskolan SagaEaton släpper nya RMQ Flat Enclosure Nytt projekt ska utveckla bättre valsar till stålindustrinSå här används robotar optimalt i praktiken
2019-11-26
SBS Steam Boiler Service i Varberg investerar i 4 Kw Fiberlaser från Movs ABWoup tar tillvara på spillet från KL-träfabrikerJackon väljer molnbaserad tullhantering från DescartesJättesatsning på solceller i UppsalaG A Lindberg instiftar stipendium för industriell innovationEltel Finland tecknar ett treårigt ramavtal inom telekom värt cirka 25 miljoner euroSkanska vinner inter­nationellt innovationspris för European Spallation SourceFyra miljoner kronor till nytt projekt inom Metalliska materialÅrets kvinnliga Gasell vill skapa säkra arbetsplatserVolkswagen fokuserar på eldriven motorsportNy flödesmätare från LUTZNordens smartaste laddstation - eRange IQPositivt när Bomag demonstrerade unika asfaltsfräsenBiobaserade kajaker för en hållbar världKEWAB Elkraft årets leverantör - för fjärde gången
2019-11-25
25:e servicebesöket till HöganäsVerktyg hjälper dig med föreskrifterVäxla upp miljöarbetet med ny global standardPeab får renoveringsprojekt i centrala Helsingforswpd europe GmbH uppnår financial close för svenska vindkraftsprojektet Aldermyrberget Följ med till Volvos storsatsning! Sist men inte minst, den är supersnabb!Amphi–Tech får genombrott i HollandSizes fördubblar produktions­kapaciteten till 1200 lägenheter under 2020Byggnads slår larm efter kontroller - fel på mer än hälften av byggnads­ställningarnaInterroll kompletterar MPP (Modular Pallet Conveyor Platform) med stapelkran och transfervagn ​Logistikföretaget Envirozone växer till 100 anställda – köper bemanningsföretagOxelösunds järnverk bygger om för koldioxidfri stålproduktionSluta Gräv är Årets Kretslöpare 2019Litiumbatteriet – Årets sopa 2019​Mylan ny medlem i LIF
2019-11-22
Samverkan receptet bakom framgångar på Elmia SubcontractorSkellefteå – en växtplats för framtidens kompetenserLogistikföretaget Envirozone växer till 100 anställda – köper bemanningsföretag
Annonser