FREDAG 18 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water Prize

Tonåring tilldelas Stockholm Junior Water Prize för en uppfinning som hjälper till att lösa det globala vattenproblemet
Stockholm Junior Water Prize delas ut varje år till studenter mellan 15 och 20 år som har genomfört enastående vattenrelaterade skolarbeten med fokus på miljömässiga, vetenskapliga, sociala och teknologiska aspekter.

Xylem har varit global sponsor för priset sedan starten 1997. Vinnaren 2019 utsågs av en internationell jury bestående av både yrkesverksamma och forskare inom vattenindustrin.

I dag använder drygt fyra miljoner människor solljus för att desinficera sitt dricksvatten, men inte förrän nu har det funnits något enkelt sätt att veta exakt hur mycket solljus som behövs för detta. Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize 2019, Macinley Butson, har uppfunnit en dekal som ändrar färg när tillräckligt med UV-ljus har tagits emot för att patogener som finns i vattnet och som orsakar sjukdomar ska dö. Uppfinningen har potential att göra det enklare och säkrare för miljontals människor att få tillgång till rent dricksvatten.

Världshälsoorganisationens rekommendationer för hur mycket ljus som behövs för att ta död på patogener i vatten är för närvarande baserad på tid. Enligt dem ska vattnet exponeras för solljus mellan 4 och 48 timmar. Det är ett brett tidsspann vilket leder till att många gör fel. UV-exponeringen påverkas bland annat av var man befinner sig i världen, om det är soligt eller mulet ute, vilken årstid det är och på vilken höjd man befinner sig, säger Macinley.

McKinleys uppfinning, som kallas SODIS-dekalen, kan sättas direkt på eller bredvid PET-flaskor fyllda med vatten för att mäta exakt hur mycket UV-ljus som tagits emot. När dekalen ändrar färg från grönt till mörkblått är vattnet klart att användas. Dekalen kostar mindre än en amerikansk penny att producera.

– Jag började intressera mig för vattenfrågor när vi hade geografi i nian, berättar Macinley. Problemen med vattenbristen i världen är något alla är medvetna om, men först när jag började forska på området gick det upp för mig hur omfattande krisen verkligen är. Denna insikt inspirerade mig att använda mitt stora intresse för vetenskap, teknik, konstruktion och matematik.

Macinley är 18 år och kommer från Australien och har uppfunnit saker sedan hon var sex år.

– Jag tycker det är kul att lösa problem. Stöter jag på ett problem vill jag hitta en lösning. Jag försöker hjälpa människor på alla tänkbara sätt, säger Macinley.

Det är andra gången som Macinely har nått finalen i Stockholm Junior Water Prize. Hon vann uttagningen i Australien 2017 med sin självförsörjande vatten renare som drevs med hjälp av solenergi och kunde filtrera vatten så att det blev säkert att dricka och till och med medicinskt sterilt. Allt paketerat i ett platt paket enligt IKEA-modell.

– Det spelar ingen roll vem du är, var du bor, vilket land du kommer från eller vilket språk du talar, tillgång till rent vatten är lika viktig för alla på jorden. Det är något vi alla har gemensamt. Därför behöver vi samarbeta för att lösa problemet, säger Macinley.

Macinelys plan just nu är att studera till ingenjör på universitet och få ut sin uppfinning på marknaden.

– Jag vill först och främst att dekalen sprids och används. Jag vill se hur den kan komma till nytta. Många gånger tänkte jag under utvecklingsarbetet av dekalen att jag aldrig skulle lyckas få den att fungera. Men jag gav mig inte. Nu kan jag luta mig tillbaka och säga: ”Wow, min uppfinning kan verkligen göra skillnad!” Just nu känns allt så spännande och hoppfullt, säger hon.
Kontaktinformation

Xylem Water Solutions Sweden AB (FS)

Postadress
Gesäll­vägen 33
17453 Sundbyberg
Region
Sundbyberg
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556906-0899
Grundat: 1901
Anställda: 183
Om oss - det här är Xylem!

Med 17 000 engagerade medarbetare i mer än 150 länder har vi resurserna som krävs för att hitta innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. En grundläggande del av vårt arbete är att utveckla nya tekniker som förbättrar vårt sätt att använda, förvara och återanvända vatten. Xylems lösningar hjälper helt enkelt människor att använda vatten mer effektiv - hemma, på arbetet, på fabrikerna och i jordbruket över hela världen.

Vi arbetar också aktivt för att höja medvetandet om vikten av att bevara och skydda jordens vattenresurser. Ett exempel på det är Stockholm Water Prize, som vi varit med och instiftat.

Här i Sverige startade verksamheten redan 1901 som en liten bysmedja i småländska Emmaboda. Senare utvecklades vi till att bli företaget Flygt, som sedermera blev en del av den världsomspännande koncernen ITT. 2011 ombildades den del av ITT som sysslade med vatten och pumpning till att bli Xylem.

Kontakter

Reine Lindholm
Marknadschef
08-4756085
070-9706085

Filmer

Xylem Sverige presentation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-09
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Annonser