Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water Prize - industritorget.se
LÖRDAG 04 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water Prize

Tonåring tilldelas Stockholm Junior Water Prize för en uppfinning som hjälper till att lösa det globala vattenproblemet
Stockholm Junior Water Prize delas ut varje år till studenter mellan 15 och 20 år som har genomfört enastående vattenrelaterade skolarbeten med fokus på miljömässiga, vetenskapliga, sociala och teknologiska aspekter.

Xylem har varit global sponsor för priset sedan starten 1997. Vinnaren 2019 utsågs av en internationell jury bestående av både yrkesverksamma och forskare inom vattenindustrin.

I dag använder drygt fyra miljoner människor solljus för att desinficera sitt dricksvatten, men inte förrän nu har det funnits något enkelt sätt att veta exakt hur mycket solljus som behövs för detta. Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize 2019, Macinley Butson, har uppfunnit en dekal som ändrar färg när tillräckligt med UV-ljus har tagits emot för att patogener som finns i vattnet och som orsakar sjukdomar ska dö. Uppfinningen har potential att göra det enklare och säkrare för miljontals människor att få tillgång till rent dricksvatten.

Världshälsoorganisationens rekommendationer för hur mycket ljus som behövs för att ta död på patogener i vatten är för närvarande baserad på tid. Enligt dem ska vattnet exponeras för solljus mellan 4 och 48 timmar. Det är ett brett tidsspann vilket leder till att många gör fel. UV-exponeringen påverkas bland annat av var man befinner sig i världen, om det är soligt eller mulet ute, vilken årstid det är och på vilken höjd man befinner sig, säger Macinley.

McKinleys uppfinning, som kallas SODIS-dekalen, kan sättas direkt på eller bredvid PET-flaskor fyllda med vatten för att mäta exakt hur mycket UV-ljus som tagits emot. När dekalen ändrar färg från grönt till mörkblått är vattnet klart att användas. Dekalen kostar mindre än en amerikansk penny att producera.

– Jag började intressera mig för vattenfrågor när vi hade geografi i nian, berättar Macinley. Problemen med vattenbristen i världen är något alla är medvetna om, men först när jag började forska på området gick det upp för mig hur omfattande krisen verkligen är. Denna insikt inspirerade mig att använda mitt stora intresse för vetenskap, teknik, konstruktion och matematik.

Macinley är 18 år och kommer från Australien och har uppfunnit saker sedan hon var sex år.

– Jag tycker det är kul att lösa problem. Stöter jag på ett problem vill jag hitta en lösning. Jag försöker hjälpa människor på alla tänkbara sätt, säger Macinley.

Det är andra gången som Macinely har nått finalen i Stockholm Junior Water Prize. Hon vann uttagningen i Australien 2017 med sin självförsörjande vatten renare som drevs med hjälp av solenergi och kunde filtrera vatten så att det blev säkert att dricka och till och med medicinskt sterilt. Allt paketerat i ett platt paket enligt IKEA-modell.

– Det spelar ingen roll vem du är, var du bor, vilket land du kommer från eller vilket språk du talar, tillgång till rent vatten är lika viktig för alla på jorden. Det är något vi alla har gemensamt. Därför behöver vi samarbeta för att lösa problemet, säger Macinley.

Macinelys plan just nu är att studera till ingenjör på universitet och få ut sin uppfinning på marknaden.

– Jag vill först och främst att dekalen sprids och används. Jag vill se hur den kan komma till nytta. Många gånger tänkte jag under utvecklingsarbetet av dekalen att jag aldrig skulle lyckas få den att fungera. Men jag gav mig inte. Nu kan jag luta mig tillbaka och säga: ”Wow, min uppfinning kan verkligen göra skillnad!” Just nu känns allt så spännande och hoppfullt, säger hon.
Kontaktinformation

Xylem Water Solutions Sweden AB (FS)

Postadress
Gesäll­vägen 33
17453 Sundbyberg
Region
Sundbyberg
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556906-0899
Grundat: 1901
Anställda: 183
Om oss - det här är Xylem!

Med 17 000 engagerade medarbetare i mer än 150 länder har vi resurserna som krävs för att hitta innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. En grundläggande del av vårt arbete är att utveckla nya tekniker som förbättrar vårt sätt att använda, förvara och återanvända vatten. Xylems lösningar hjälper helt enkelt människor att använda vatten mer effektiv - hemma, på arbetet, på fabrikerna och i jordbruket över hela världen.

Vi arbetar också aktivt för att höja medvetandet om vikten av att bevara och skydda jordens vattenresurser. Ett exempel på det är Stockholm Water Prize, som vi varit med och instiftat.

Här i Sverige startade verksamheten redan 1901 som en liten bysmedja i småländska Emmaboda. Senare utvecklades vi till att bli företaget Flygt, som sedermera blev en del av den världsomspännande koncernen ITT. 2011 ombildades den del av ITT som sysslade med vatten och pumpning till att bli Xylem.

Kontakter

Reine Lindholm
Marknadschef
08-4756085
070-9706085

Filmer

Xylem Sverige presentation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-18
Veeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
2020-06-16
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
2020-06-15
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
2020-06-12
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverkAluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin
2020-06-11
Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukterStora Enso Paper AB, Nymölla Mill, har förlängt sitt avtal med JernbroFöråldrade teknologier hindrar IT-moderniseringNy uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbareHur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretagNu byggs Beijers nya IT-organisation – ”Vi ska stärka våra kunder”
2020-06-10
VBN Components ökar takten med Swedish ScaleupsJMHZ2 – Animation av kompakt parallellgripdonPaulig-koncernen går över till CHEP:s koldioxidneutrala lastpallarOzon i ventilationskanaler och dess hälsoeffekterYstaMaskiner AB presenterar den helt nya släntklippare serien Scorpion 530/630 S samt 530/630 Plus modeller från GreenTec A/S.Poly presenterar ny flaggskeppsprodukt inom Blackwire-familjen – Blackwire 8225Vilka är de tretton största säkerhetshoten i din inkorg?
2020-06-09
DENIOS säkra lösning för tillverkning av handspritKonjunkturbarometer för andra kvartalet 2020 En driftsättning på ett företagshus i StockholmSvensk teknik tvättar speglar för väldens största spegelteleskop i ChileElmia lanserar ny mässa - Elmia MatbrukAI högsta prioritet för svenska företag​Kia är största märke för privatköpare – går starkare än marknaden
Annonser