SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Zpark samarbete med Einride, Chalmers och RISE

Utvärderar potentialen i stationära batterisystem
Zpark Energy Systems samarbete med Einride, Chalmers och RISE – utvärderar potentialen i stationära batterisystem baserat på uttjänta fordonsbatterier.

Zpark inleder ett samarbete med teknik-och transportföretaget Einride, Chalmers Tekniska Högskola och RISE, Research Institutes of Sweden, för att hitta nya cirkulära affärsmodeller inom elfordon och laddningslösningar. Projektet syftar till att utforska och demonstrera fördelarna och de potentiella utmaningarna med att använda uttjänta LFP-batterier från elektriska fordon i stationära energilagringssystem för laddning av tunga elektriska lastbilar. Projektet samfinansieras av FFI (Fordonsstrategisk Forskning & Innovation) och kommer att pågå till början av 2025.

Elektrifieringen av transportsektorn har snabbt gått framåt men idag finns det fortfarande många osäkerheter relaterade till batterier, särskilt när det gäller hur batterier ska hanteras när de är för slitna för att användas i fordon. Eftersom antalet batterier som används kommer att öka exponentiellt under de kommande åren kommer tillgången på förbrukade batterier att vara betydande. Med tanke på de begränsade resurser som finns för de råvaror som används i batterier är det mycket viktigt att öka cirkulariteten och använda batterierna mer effektivt.

“Vi är väldigt glada över att vara en del av detta projekt och ser fram emot att hitta nya cirkulära lösningar tillsammans med Einride, Chalmers och RISE. Ambitionen är att hitta nya energilösningar baserat på uttjänta fordonsbatterier som förbättrar kostnadseffektiviteten av ett elektrifierat transportsystem och samtidigt minimerar belastningen på elnätet. Vårt mål på Zpark är att skapa kostnadseffektiva och lönsamma energi- och laddningslösningar, och vårt fokus ligger alltid på att hitta den bästa möjliga tekniska lösningen”, säger Jonathan Jönsson, produktchef på Zpark.

Eftersom transportsektorn står för nästan en tredjedel av alla klimatutsläpp i Sverige idag är ökad cirkularitet avgörande för att uppnå klimatmålen. Innovationsprojektet bygger vidare på fördelarna med att integrera digitaliseringen i transportsystemet, tillsammans med de möjligheter som ett energilagringssystem ger. Projektet kommer att bestå av tre faser – första fasen består av planering och för-studier och efter detta kommer Zpark under andra fasen att bygga en fullskalig stationär batteriladdningsstation som baseras på uttjänta fordonsbatterier av typen LFP. Den tredje, och sista, fasen kommer att fokusera på integration av det nya systemet i Einrides intelligenta mobilitetsplattform.

“På Einride är hållbarhet kärnan i allt vi gör och vi är väldigt glada över att vara en del av detta samarbete som adresserar hela livscykeln för batterier i våra fordon. Detta projekt ligger i linje med vårt arbete för att öka effektivitet och minska kostnader för elektriska godstransporter, allt för att påskynda övergången till smartare, säkrare och renare transporter”, säger Andreas Allström, ansvarig för offentlig finansiering och forskningssamarbeten på Einride.

“På Chalmers är vi glada att vara en del i detta projekt eftersom det passar perfekt med den typen av forskning vi bedriver inom elektrifiering av transportsystemet och hantering av batterier från uttjänta fordon. Det ger också nya forskningsinsikter om effektiv logistikhantering i ett elektrifierat transportsystem, vilket är ett område som är mindre utforskat”, säger Patricia van Loon, docent vid Chalmers.

“Vi är glada över att stödja detta industriprojekt som en del av vårt forskningsfokus på batteriåtervinning och cirkularitet. På RISE bidrar vi till flera projekt med prototyper och innovation med syfte att förverkliga den kritiska möjligheten i att produkter får ett nytt liv efter sin första användning. Vi ser fram emot att samarbeta med övriga partners i detta projekt för att demonstrera batteriers cirkularitet i stationära energilagringssystem som drivs av uttjänta LFP-batterier.” säger Sara Fallahi, Enhetschef Teknologier för interaktion vid RISE avdelning Prototypande samhälle.


SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-01-20
NYAB och Energiequelle tecknar BoP-avtal Cybersäkerhets förändring de senaste 25 årenSnart är visselblåsning obligatoriskt Ackumulerad data avslöjar viktiga faktorerKONE utrustar nya Haga­stadens tunnelbanestation
2023-01-19
Lämnar rollen som CFO i AhlsellkoncernenLivet med ett smart låsStor internationell efterfrågan på maskinerProjekterar byggnad till nytt kraftvärmeverk i ÖrtoftaByggArvid gjorde det omöjliga möjligt
2023-01-18
Visste du att LOCTITE® erbjuder mer än bara lim? Inbjudan till Stora Ensos Q4 2022ABB investerar i ny automationsprogramvaraVäljer Zoom X som kommunikationslösning Claudio Christensen blir del av Ahlsells koncernledning
2023-01-17
Laserpåsvetsade skruvarTuff och jämn kamp om platsen till EuroSkillsNu lanseras ett nytt regelverkUtsläpp och onödiga kostnaderBakom ratten – om bristen på chaufförer
2023-01-16
Essentra når ny milstolpe Ödesfrågor i fokus på Automässan 2023Golvboxen som tål vatten och 1000 kiloAltech lanserar kopparrörVäxjö Energi bygger nya laddstolpar i hela kommunen