SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Adven etablerar ett centralt kontrollrum

För driftövervakning
Uppkopplat och bemannat dygnet runt för att säkerställa trygg och pålitlig energileverans till kunderna – det är målet med Advens nya centrala kontrollrum. Genom ständig driftövervakning och fjärrstyrning hoppas företaget kunna förebygga störningar och på sikt optimera produktionen för ett 50-tal anläggningar.

I moderna lokaler i Örebro har Adven etablerat ett avancerat operatörsrum för driftövervakning av företagets olika produktionsanläggningar runt om i Sverige. Med en centraliserad fjärrstyrning och fjärrövervakning hoppas Adven på sikt ta steget in i morgondagens sätt att kunna hantera fler än 50 av företagets anläggningar samtidigt.

− Vi vill alltid säkerställa en trygg och pålitlig leverans till våra kunder, oavsett tid på dygnet. Genom att operatörerna i det centrala kontrollrummet kompletterar befintlig personal på plats, oavsett om dessa tjänstgör eller har beredskap, kommer vi kunna effektivisera och säkerställa detta ännu mer, berättar Lincoln Engberg, tillförordnad chef för kontrollrummet.

Projektet för det centrala kontrollrummet initierades hösten 2022 och under våren 2024 beräknas den första anläggningen driftövervakas från Örebro. När de största av Advens industrianläggningar och produktionsanläggningar för fjärrvärme är anslutna, är planen att så småningom optimera produktionen och arbeta för att förebygga störningar.

− För varje anläggning som ansluts och hanteras, krävs ett gediget förarbete från våra processoperatörer att lära sig den lokala anläggningen. Detta kräver ett väl utvecklat samarbete med de lokala operatörerna, där framtagna standarder och processer säkerställer och klargör förväntansnivåer och önskat utfall, säger Lincoln Engberg.

Den nya IT-struktur som ett centraliserat kontrollrum innebär samt de nyutvecklade och integrerade styrsystemen som kopplar samman allt, skapar också nya möjligheter i framtiden.

− I och med att alla våra verksamheters realtidsdata hamnar på samma plats kan vi utveckla nya metoder och verktyg, kanske i kombination med AI, för att se saker vi kanske inte så enkelt kan se i dagens läge, avslutar Lincoln Engberg.

Adven har årtionden av erfarenhet från driftövervakning och fjärrstyrning. I Finland har ett centralt kontrollrum hanterat över 100 energianläggningar sedan början av 80-talet och i Estland etablerades ett liknande kontrollrum för fyra år sedan.

Till det svenska kontrollrummet pågår just nu rekrytering för att tillsätta de sista tjänsterna som processoperatörer.

För mer information, kontakta:
Lincoln Engberg, lincoln.engberg@adven.com, +46 70-77 333 66

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Nyckeln till precision inom träbearbetning Fördelar med kvalitativa magnetfältsmätareIntervju med Agne SvenbergEtt årtionde av inno­vativa propanlösningarBOLIST inleder samarbete
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten