SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från isen till affärslivet

Fyra entreprenörer med hockeybakgrund som lyckats
Svensk ishockey har varit en framgångssaga under många år. Framgångarna består i flera VM-guld, OS-guld och nya talanger som flyger över Atlanten till NHL i stort sett varje säsong. Men svensk ishockey har också varit en plantskola för framgångsrika entreprenörer. När karriären är över är det många som vill satsa på en ny karriär. Det är inte alla som lyckas, men det finns flera framgångsrika exempel.

Att stora stjärnor inom olika sporter har andra åtaganden vid sidan om sin idrott är ingenting nytt. Redan under den aktiva karriären är det många som engagerar sig i olika reklam- och samarbetsuppdrag med stora företag. Det är ett sätt att kapitalisera på sin talang och sitt kändisskap ytterligare.

Andra idrottsstjärnor vill ta sitt affärsliv längre och blir aktiva investerare i olika företag. Zlatan Ibrahimovic har till exempel gjort mer eller mindre lyckade satsningar i allt från kläder och parfym till padelhallar och spelbolag. Men det är inte alla som lyckas omvandla sin idrottstalang till ett framgångsrikt entreprenörskap.

Svensk ishockey är inget undantag när det kommer till detta fenomen. Många hockeyspelare har, antingen under eller efter sin aktiva spelarkarriär, försökt engagera sig i affärslivet. Det finns ett flertal lyckade exempel på entreprenörer som lyckats ta till vara på sina erfarenheter från ishockeyn och blivit framgångsrika i sitt affärsliv.

Mattias Weinhandl: Välkänd investerare i startup-världen

Upprepade hjärnskakningar gjorde att Mattias Weinhandl tvingades avsluta sin hockeykarriär 2013. Då hittade den tidigare landslagsspelaren något annat att lägga sin tid på. Han blev snabbt en välkänd investerare i startup-världen och gick in som delägare i flertalet techbolag. I början av 2017 hade han redan hunnit bli aktieägare i ett tiotal bolag inom techbranschen.

Sedan dess har Mattias Weinhandl fortsatt att vara framgångsrik i affärslivet på flera olika sätt. Han är också involverad i riskkapitalbolaget Pluscap, som fokuserar på goda investeringar med hållbarhetsfokus. Mattias Weinhandl har också intresserat sig för AI-utvecklingen, bland annat genom att investera i Signal Signal som är ett företag som automatiserar mediebevakning av ljud.

Johnny Oduya: Ägare på Atunya och Hale

Som hockeyspelare tillhörde Johnny Oduya världseliten under många år. Tillsammans med det klassiska amerikanska hockeylaget Chicago Blackhawks blev Johnny Oduya hyllad Stanley Cup-mästare både 2013 och 2015. Tre år senare valde Johnny Oduya att pensionera sig från hockeylivet.

Nu har Johnny Oduya sadlat om till entreprenör. Målsättningen har varit att dra nytta av erfarenheterna från hockeykarriären och dela med sig av den kunskap han samlat på sig efter många år i världens tuffaste hockeyliga. Han driver nu två olika bolag. Atunya är ett klädmärke som fokuserar på funktionella träningskläder för män. Johnny Oduya driver också andningsstudion Hale.

Nicolai Chamizo: Expert inom finans och VD på Incore Invest

När det gällde hockeykarriären nådde Nicolai Chamizo aldrig NHL, men som entreprenör har 39-åringen gjort en raketkarriär. Som VD och medgrundare av Incore Invest har Nicolai Chamizo blivit en välkänd person i det svenska affärslivet. Nicolai Chamizos expertområde är finansbranschen, något som ligger i linje med Incore Invests fokusområde fintech.

Incore Invest grundades av flera andra framstående entreprenörer. Magnus Mivér, Martin Larsson, Jonas Mårtensson och Lena Hackelöer var med från början och grundade bolaget tillsammans med Nicolai Chamizo. Bolaget gick tidigt in som investerare i fintech-bolaget Brite, som erbjuder smidiga digitala betalningar. Nicolai Chamizo är dessutom styrelseordförande för Brite.

Erik Andersson: VD på PolarCool

Erik Andersson spelade i Sveriges bästa hockeyliga under tio säsonger, bland annat för Skellefteå AIK och Malmö Redhawks. Efter säsongen 2017/2018 valde han att lägga skridskorna på hyllan. Det tog inte lång tid innan Erik Andersson hittade en ny passion i livet.

Med utbildning som civilingenjör i teknisk fysik och kandidatexamen i matematisk statistik i ryggen sökte han sig snart till affärslivet. Sedan hösten 2020 är Erik Andersson VD på PolarCool. Företaget har sitt säte i Lund och sysslar med utveckling av medicintekniska lösningar för behandling av idrottsrelaterade skador. Deras flaggskeppsprodukt är Polarcap System, som med hjälp av nedkylning ska lindra skadorna efter hjärnskakningar.

Förståelsen för idrottandets baksidor, med egna erfarenheter av skador och hjärnskakningar, har varit gynnsam för Erik Andersson i rollen som VD på PolarCool.

Många svenska hockeyspelare gör reklam för varumärken

Det stora kändisskap som följer av att spela ishockey på elitnivå har skapat en ny marknad för många svenska hockeyspelare. Det är vanligt att man redan under den aktiva spelarkarriären gör reklamsamarbeten med stora varumärken, antingen i Sverige eller utomlands.

Det finns många exempel på den typen av samarbeten. Det mest kända reklamsamarbetet har pågått under lång tid. Henrik Lundqvist har sedan 2012 varit ambassadör för hårvårdsmärket Head & Shoulders. Då var Henrik Lundqvist fortfarande aktiv målvakt i New York Rangers, men samarbetet med företaget har fortsatt efter att han avslutade sin spelarkarriär.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-26
Stolt leverantör av mark & va-material
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Visste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskapSmarta produkter och tips
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp