SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Southco säkrar EV

Infrastruktur för laddning och nätbatterilagring
Laddningsstationer för elfordon installeras på många platser, såsom parkeringsplatser och garage, och förnybara vind- och solenergisystem driver på tillväxten av batterilagring i industriell storlek för att fånga upp överskottsenergi och göra den tillgänglig under de timmar som inte solen inte lyser.

Laddningsstationer för elfordon med flera laddningsplatser kommer att ha en separat transformatorstation för anslutning till elnätet, vilken hjälper till att hantera strömflödet. Enheterna innehåller ett antal värdefulla elektronikkomponenter för kraftförsörjning och hårdvara för digital styrning. Dessa är skyddade av hårdgjorda skåp, liknande de som används av telekommunikations- och elbolag.

Skåpen har ofta flera serviceluckor för service- och underhållsarbeten. Kombinationen av att de placeras offentligt och innehåller värdefull elektronik skapar omedelbara behov av system som är stöldsäkra och skyddar mot skadegörelse.

Laddningsstationer för elfordon kräver teknisk hårdvara som ger tillträde till utrustningen samtidigt som den skyddar laddare och transformatorstationer och värdefull elektronik från stöld, skadegörelse och väderförhållanden.

Skåpen har flera serviceluckor för service- och underhållsåtgärder. Kombinationen av att de placeras offentligt och innehåller värdefull elektronik skapar omedelbara behov av system som är stöldsäkra och skyddar mot skadegörelse. För att skapa säkra laddningsskåp kan industridesigners dra nytta av den senaste utvecklingen inom flerpunkts-, vrid-, kam och draglås. Dessutom finns en rad modulära system för elektronisk låsning och elektroniska åtkomstlösningar (EAS) som kan användas för att fjärrövervaka och styra teknikeråtkomst, vilket förbättrar säkerheten och skyddet ytterligare på ett sätt som dessa nya, viktiga industriplattformar kräver.

Med den snabba tillväxten av batterilagringssystem kan skåpdesigners och tillverkare säkra dessa system genom att använda effektiva, ergonomiska system av flerpunktslås som kan innehålla elektroniska vridlås.

Åtkomstlösningar för batterilagringsplattformar
Säkerhets- och tillgänglighetskrav för batterilagringssystem har både likheter och skillnader i jämförelse med plattformar för elfordonsladdning. Generellt sett är batterilagringssystemen större än elfordonens laddningsstationer – i storlek med en halv fraktcontainer.

I många fall är enheterna samlade inom säkra, övervakade områden, vilket gör att risken för stölder och skadegörelse är mindre men ändå kvarstående. Batteriskåpen måste dock vara mycket mer robusta och klara stränga krav på brandsäkerhet och skydd mot explosioner på grund av den stora mängden ström som finns lagrad däri.

Batteriskåpen har flera serviceluckor och paneler. Dessa måste stå emot väderförhållanden och måste låsas på ett säkert och tillförlitligt sätt när de är stängda. Några luckor måste dessutom vara ganska stora för att möjliggöra installation och utbyten av batterikomponenter.

Mekaniska kompressionslås, utformade speciellt för utomhusapplikationer ger en effektiv lösning för den typen av skåp. Konstruerade för att hålla tätt mot damm, vatten och andra föroreningar, är kompressionslåsen enkla att installera och använda. Som svar på detta behov erbjuder vissa tillverkare justerbara kompressionsalternativ som kan kompensera för variationer i serviceluckornas tjocklek och packningssats.

System med multipla låspunkter ger samma fördelar för större luckor. Med ett enda handtag kan flera låspunkter längs stora luckor aktiveras, så istället för att teknikern måste se till att låsa två eller tre lås innan han lämnar platser låser ett enda ställdon hela luckan. Flerpunktslås kan kombineras med EAS och elektroniska lås för ökad säkerhet.

Gångjärns- och packningslösningar för stora luckor
Förutom att säkerställa en tillförlitlig låsningslösning måste designern även överväga andra tillval som kan förbättra säkerhet, tätning och funktionalitet i deras utrustning.

Att hitta rätt gångjärnslösning är till exempel av största vikt för att säkerställa att luckan hålls på plats och är ergonomiskt tillgänglighetsanpassad.

Dolda gångjärn ger en ren estetik, medan avtagbara gångjärn ger enklare åtkomst genom möjligheten att enkelt lyfta av luckan. Ett annat viktigt övervägande i utformningen av skåpet är en packningslösning som ger rätt tätning i förhållande till omgivande miljö.

Multipla packingskonfigurationer ger bra kompressionsegenskaper, tätar mot damm/fukt, dämpar skrammel på grund av vibrationer samt kompenserar för ytojämnheter.

Säkra laddstationssystem
Fordonsladdstationer och transformatorstationer kan ha en eller flera serviceluckor för snabb och säker åtkomst till utrustning för underhåll och uppgradering.

Den elektriska högspänningsutrustningen i enheterna (särskilt transformatorstationerna) innebär stora risker för tjuvar eller vandaler som kan skadas eller i värsta fall dö. Som skydd mot detta måste konstruktörerna av skåpen använda lås till serviceluckorna som är konstruerade för att förhindra inbrott.

Nya flerpunkts- och vridlåsmodeller från stora tillverkare av skåp kombinerar infälld montering och mindre dimensioner med mycket säker låsning. De ger en säker och pålitlig låsning och vridlåsen är utformade för att vara dolda, utan någon uppenbar låspunkt som kan locka till sig oönskad uppmärksamhet. Dessutom ger de rätt kompressionsnivå för att hålla regn, is och snö ute.

Flerpunktslås möjliggör också infälld montering med en höghållfast kompressionskraft för utomhusapplikationer.

Elektroniska lås används ofta i skåplösningar för telekommunikations- och elnätsutrustning på offentliga platser, vilka har likheter med energilagringssystem. Dessa ersätter mekaniska nycklar med kodsystem, elektroniska nyckelbrickor eller närhetssensorer som automatiskt låser eller låser upp en lucka när en behörig tekniker kommer i närheten.

Flerpunktlås är utformade speciellt för utomhusapplikationer som kräver tätning med packningar och har handtag med låg profil, installationsflexibilitet och justeringsmöjligheter för optimal passform, attraktivt utseende och pålitlig prestanda.

EAS-plattformar (Electronic Access Solutions) är det mest tillförlitliga sättet säkra skåpen. De flesta EAS system har tre komponenter: en åtkomstkontrollenhet eller inmatningsenhet (vanligtvis en Bluetooth-läsare), ett elektromekaniskt lås och ett kontrollsystem som övervakar och kontrollerar virtuella åtkomstnycklar.

Tekniker som behöver öppna fordonsladdstationen eller transformatorstationen använder en smartphone app med en virtuell legitimation för att låsa upp skåpluckan och serva utrustningen. Alla dessa aktiviteter — som att tillhandahålla en specifik digital nyckel och spåra dess användning — kan övervakas och hanteras på distans via molnbaserade plattformar.

Av: James Stroud, produktutvecklingschef, Southco.

www.southco.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-26
Stolt leverantör av mark & va-material
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp