SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sveriges bästa svetsare

Elever tävlar för Yrkes-SM-finalplatser
Uttagningstävlingar till Yrkes-SM har i år anordnats i Norrköping, Piteå och Sandviken. Elever från industritekniska programmets svetsinriktning från hela Sverige har haft möjlighet att tävla om de sex åtråvärda platserna till finalen i Yrkes-SM som hålls den 23-25 april i Karlstad.

De två elever med bäst resultat från respektive uttagningstävling gick direkt vidare till Yrkes-SM där vinnaren i svets kommer att ingå i yrkeslandslaget.

Svensk industri har ett stort behov av kvalificerad arbetskraft och satsningar på unga är viktigt. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och attraktionskraften för yrkesutbildningar. Det var ett gäng taggade, fokuserade och lite nervösa deltagare som genomförde tävlingarna. Sammanlagt 30 elever från tolv olika gymnasieskolor ställde upp i uttagningstävlingarna som anordnades av Bråvallagymnasiet i Norrköping, Strömbackagymnasiet i Piteå och Bessemerskolan i Sandviken.

Norrköping
En av de två tjejerna som deltog i tävlingarna, Imla Stridh från Fredrika Bremergymnasiet, sade: ”Pirrigt, nervöst men jätteroligt att kunna vara med!” när SVT frågade på plats i Norrköping.
Förstaplatsen i Norrköping tog Jacob Örnberg från Kungsmadskolan tätt följt av Melcer Stenberg från Bråvallagymnasiet.

Sandviken
Deltävlingarna innehåller totalt fem timmars effektiv svetsning under en dag och ställer höga krav på koncentration, planering och målmedvetenhet.

– Vi har suttit i tre månader och övat på allt som kan komma, säger Mille Holck från Bessemerskolan till Lokaltidningen.

Han får medhåll av sina klasskamrater Hampus Nordengren och Melvin Forsberg. Målet var tydligt:
– Jag vill komma etta eller tvåa och ta mig vidare till SM, säger Mille Holck.

Mille knep också förstaplatsen i Sandviken, följt av Hampus. De kommer att få tävla i Karlstad.

Piteå
I Piteå tog Filip Johansson första platsen och Jesper Stenlund den andra, båda från Strömbacka.

– Eleverna visade att övning ger färdighet och uppvisar redan i dag en yrkesstolthet, säger yrkeslärarna Robert Johansson och Nicklas Roslin.

Yrkeslandslaget.
Yrkes-SM anordnas vartannat år och vinnaren i respektive gren kommer att ingå i Yrkeslandslaget. Bakom tävlingarna står WorldSkills Sweden, ett trepartssamarbete mellan Staten, Svenskt Näringsliv och LO men genomförandet av tävlingarna är helt beroende av gemensamma och frivilliga insatser från de olika branscherna.

Svetstävlingarna drivs av Svetskommissionen, Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall. Huvudsponsorer direkt från industrin är Lincoln Electric, Linde Gas och Kiwa.
Svetskommissionen samordnar insatserna, men elevernas medverkan, lärarnas engagemang och sponsorernas stöd och medverkan är avgörande för förverkligandet av uttagningstävlingar och final i Yrkes-SM.

Alla deltagande elever, oavsett resultat, kan ta med sig erfarenheten och lägga till ytterligare en rad i sitt CV. Ett stort grattis till alla fina placeringar och lycka till i finalen på Yrkes-SM 2024.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när