SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Askalon får ny huvudägare

Momentum Group har förvärvat 93,7% av aktierna
Momentum Group har idag tecknat avtal att de initialt ska förvärva 93,7 procent av aktierna i Askalon AB från grundarfamiljen Warnqvist. Resterande aktier ägs fortsatt av bolagets vd Mats Warnqvist.

Askalon omsatte 317 MSEK under 2022 och har en ledande position inom avancerade ventillösningar till främst kraft-, raffinaderi- och processindustrin i Sverige, Danmark, Finland och Island.

– Genom förvärvet av Askalon flyttar vi fram våra positioner inom ett spännande område som passar väldigt väl in i Momentum Groups strategiska väg framåt. Askalon har en ledande position inom sitt område med hög grad av industriell kunskap och en stark produktportfölj med väldigt god märkeskännedom efter 50 år i branschen. För oss är det extra intressant att de har en bred etablerad kundbas i stabila kundsegment i kombination med exponering mot branscher med strukturell tillväxt som kraft och energi samt spännande satsningar inom ”green tech” och lösningar för kritisk infrastruktur inom vatten, säger Ulf Lilius, vd och koncernchef för Momentum Group.

Askalon grundades 1973 på Hammarö och levererar ventiler och ventillösningar för avancerade lösningar till kraft-, raffinaderi- och processindustrin i Sverige, Danmark, Finland och Island. Verksamheten bedrivs inom de tre affärsområdena Produkt, Teknik och Service. Inom den största produktgruppen reglerventiler har bolaget en unik position på marknaden med sina kundanpassade lösningar och som den enda Emerson-representanten på sina marknader.

Askalon har sex säljkontor och tre servicecenter med cirka 115 anställda i Sverige, Danmark och Finland. Under 2022 omsatte bolaget cirka 317 miljoner kronor. Bolaget har de senast åren haft en underliggande EBITA-marginal om i snitt närmare 10 procent.

Askalon kommer att fortsätta att drivas som ett självständigt dotterbolag och kompetenscenter under nuvarande bolagsledning och ingå i området Specialistbolag – i enlighet med Momentum Groups filosofi med decentraliserat affärsansvar.

– Askalon är Emersons exklusiva lokala partner i Sverige sedan nästan 50 år. Under denna period av nära samarbete har en långsiktig relation byggts upp vilket medfört att Askalon kunnat etablera sig inom flera geografier och produktområden. För knappt två år sedan förvärvade Momentum Group bolaget Intertechna av familjen Warnqvist. Det är otroligt glädjande att vi nu får det fortsatta förtroendet att utveckla Askalon tillsammans. Båda dessa är bra exempel på den långsiktighet och förtroende som vi värdesätter och strävar efter i koncernen, säger Ulf Lilius.

– När jag tog över rodret efter pappa 1997 var vi 20 anställda med en omsättning om 30 miljoner kronor. I dag är vi etablerade i flera länder, med drygt 100 anställda och har byggt en ledande position inom industriella ventiler. Det var viktigt för mig och familjen att hitta en ny ägare som verkligen förstår vår verksamhet, vårt partnerskap med Emerson och som har förmågan att utveckla företaget vidare. Det är extra spännande då vi i år firar våra första 50 år och vi är övertygande om att Momentum Group är helt rätt både för företaget och våra viktiga kunder och leverantörer för att bygga Askalon vidare, säger Mats Warnqvist, vd för Askalon.

För mer information kontakta gärna:
Mats Warnqvist, vd Askalon
mats.warnqvist@askalon.se
Tel: 054-57 92 01
Kontaktinformation
Postadress
Nolgårds­vägen 11
66341 Hammarö
Region
Hammarö
Värmlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556346-6167
Grundat: 1973
Anställda: 115
Askalon AB arbetar sedan 1973 för att förbättra processindustrins applikationer – för en säker och hållbar framtid. Vi är i dag cirka 115 medarbetare med hög kompetens inom ventiler, ventildiagnostik, ventilservice och projektledning. Dessutom har vi en egen konstruktionsavdelning för tillverkning av rörsystem och processmoduler samt ett utbildningscenter med kurser riktade till processindustrin.
Vi är en av ventilbranschens mest kompletta aktörer. Vi kan tillgodose kunders behov av reglerventiler, säkerhetsventiler och avstängningsventiler och har de erfarenheter och resurser som krävs för att hantera allt från enstaka ventiler och reservdelar till komplexa ventilprojekt.

Vi erbjuder processindustrin ett vältrimmat samarbete kring service och underhåll av ventiler. Vi utför underhåll, reparation och kalibrering - på plats hos kund eller i någon av våra verkstäder. Askalon är det enda företaget som är auktoriserat att serva Emersons ventiler i Sverige, Finland och Danmark.
Ventildiagnostik avgör om du behöver plocka ner ventilen för renovering i verkstad eller om det är möjligt att göra arbetet med ventilen i ledningen.

Vårt huvudkontor med lager, verkstad och utbildningscenter ligger på Hammarö utanför Karlstad. Vi har säljkontor och verkstad på flera platser i Sverige, Danmark och Finland. Du hittar våra kunder inom branscher som pappersbruk, olja och gas, vattendistribution, avloppsvattenrening, kärnkraftverk och konventionella kraftverk, kemisk industri och hela den gröna omställningen i P2X. Vi har ett tätt samarbete med Emerson Automation Solutions och vi representerar dessutom VAG Group i Danmark och Sverige. Vi är en del Momentum Group.

Välkommen att kontakta oss!

Agenturer

Andersson Greenwood, Sverige
Baumann, Sverige
Bettis, Sverige
Biffi, Sverige
Cash Valves, Sverige
Clarkson, Sverige
Crosby, Sverige
El-O-Matic, Sverige
Emerson Valves, Sverige
Enardo, Sverige
Fasani, Sverige
Fisher, Sverige
Keystone, Sverige
KTM, Sverige
Kunkle Valves, Sverige
Lunkenheimer, Sverige
Neotecha, Sverige
Penberthy, Sverige
Pentair Valves & Controls, Sverige
Sapag, Sverige
Sempell, Sverige
TopWorx, Sverige
VAG, Sverige
Vanessa, Sverige
Varec, Sverige
Virgo, Sverige
Yarway, Sverige

Certifieringar

AAA – ISO 9001:2015

Kontakter

Marie Ögren
Marknadsassistent
054-57 92 11
Askalon AB
054-57 92 00
Sofia Telby
Marknads- och kommunikationschef
054-57 92 27
Mats Warnqvist
VD
054-57 92 01
Joel Frödin
Försäljningschef
054-57 92 03

Filmer

Askalon History

Askalon History
Askalon - We are designing solutions
Askalon - Your valve partner
Askalon sustainability services
Askalon Diagnostics
Askalon Engineering
Möt Askalon AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-01
John Wastring ny vd på Zaptec SverigeKlimatsmartare fästelementstillverkning Effektiv användning av generativ AIDenodo lanserar ny version Wackes stärker organisationen
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige
2024-06-25
ISCAR LOGIQ6TURN - NYA unika svarvskär Modernt tillverkningssätt för framtidens industriProdukter som sprider glädjeNytt produktsortimentLanserar avancerad kaffebryggningslösning