SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Den friktionsfria framtiden är snart här

Hög tid att förbereda sig
Spännande tider väntar, när samhället som bäst förbereder sig för att dra nytta av digital teknik, vilket skapar möjligheter att ytterligare utveckla vårt förhållande till maskiner. Föreställ dig en dag år 2030, då du sköter dina vardagssysslor med hjälp av uppkopplade enheter. Sensorerna, som regelbundet kontrollerar matens kvalitet och eventuella livsmedelsbehov, märker att ditt ris håller på att ta slut och initierar därför en beställning online. De söker efter det varumärke du vanligtvis uppskattar till det lägsta priset tillgängligt, och handlar sedan helt automatiskt. Inom de närmaste timmarna levereras beställningen av en drönare, som landar på taket på ditt bostadshus, i ett område avsett för paketleveranser. Den här framtiden målas upp av Hanna Widengren, ansvarig för lösningsarkitektur på Dell Technologies.

”Genom det stora inflödet av ny teknik vi har i dag är det inte alls ett otänkbart scenario. Teknik i kombination med människor och maskiner kommer att möjliggöra nya typer av affärsmodeller – och leda till ett rättvisare, mer effektivt och produktivt samhälle. Framväxande teknologier – med data som raketbränsle – är redo att radikalt omvandla grunden för vår ekonomi, ta bort barriärer och inleda nya sätt att bedriva affärer och utbyta erfarenheter,” säger Hanna Widengren, ansvarig för lösningsarkitektur på Dell Technologies.

Den oberoende framtidsforskningsgruppen IFTF menar att för att växla till en friktionsfri ekonomi, där individer, organisationer och regeringar får möjligheter att samarbeta helt sömlöst, behöver vi genomgå tre tekniska steg.

Steg 1: Maskiner som konsumenter
De flesta konsumentenheter kommer i framtiden att gå från att handla med en föreskriven leverantör till att bli alltmer kapabla till att agera och fatta beslut. De kommer kunna fatta ett köpbeslut baserat på filter som kvalitet, hållbarhet, kostnad på samma sätt som en människa. Vi kommer att bevittna uppkomsten av "Meta-Making", det vill säga människor med begränsade resurser som tillverkar komplexa saker och marknadsför dem till en global marknad. Övergången till år 2030 kommer att medföra ytterligare en spännande trend, det vill säga en upplevelseekonomi, där verksamheterna kommer att utvecklas med ökat fokus på tjänster och upplevelser.

Steg 2: Möta behov när de uppstår
I det andra steget tar tillverkare bättre vara på information för att hjälpa tillverkare att snabbt identifiera och förstå styrkorna och svagheterna i produkter. Det öppnar möjligheter för mer flexibla och småskaliga insatser för att möta riktad efterfrågan.
Bortsett från detta kommer den tekniska utvecklingen att främja en miljö för framväxten av lågkostnadstillverkning. Det underlättar tillverkningen eftersom småföretag och till och med enskilda individer får tillgång till sofistikerade datorstödda tillverkningsmöjligheter.

Steg 3: Tekniken skapar en bättre värld
När kostnaderna för att utveckla ny teknik fortsätter minska blir det också möjligt att kringgå traditionell storskalig infrastruktur och skapa mer inkluderande tillvägagångssätt för innovation, utveckling och finansiella tjänster. För att ta ett steg längre kommer tekniken i framtiden också att hjälpa till att lyfta miljontals människor ur fattigdom genom att göra det möjligt att dokumentera identitet och generera nya inkomstkällor. Bland annat skulle det vara möjligt att skapa bättre register över markägande och andra viktiga register.

Denna ekonomiska utopi är dock inte garanterad. En viss grad av handlingskraft och beredskap krävs – när det gäller hur vi reglerar intelligenta maskiner och tar itu med datasekretess och säkerhetsproblem, för att bara nämna några.

”För att lägga grunden för den friktionsfria ekonomin är vi därför beroende av en kombination av teknisk förståelse, innovativt ledarskap, visioner och beslutsamhet. Och även om konceptet med en ekonomi utan friktion kan tyckas ogreppbart, finns signalerna om förändring redan runt omkring oss i dag och visar framväxande teknologiers benägenhet att minska friktioner och skapa nya marknadsplatser. De kommande tio åren kommer att skapa förutsättningar för enorm tillväxt och möjligheter, men det är dags att agera nu. Organisationer behöver utveckla sin IT-infrastruktur för att vara redo för framtiden,” säger Hanna Widengren, ansvarig för lösningsarkitektur på Dell Technologies.
Kontaktinformation

AxiCom

+46 737 25 07 80
Ej aktiv
Ej aktiverad
Postadress
Box 1313
11183 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556578-0581
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Info saknas

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Anders Wollner
+46 737 25 07 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-25
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
2023-09-22
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso