Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterar - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterar

9 av 10 företag anser att de kommer att ha nytta av en sänkning av arbetsgivaravgiften.
I en ny undersökning har Västsvenska handelskammaren frågat småföretagarna hur de påverkas av coronakrisen och hur de ser på regeringens olika stödåtgärder.

– Den visar att hälften av dem kommer att korttidspermittera medarbetare. Möjligheten till uppskov med skatteinbetalningen kommer att nyttjas av 40 procent av företagen, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.

25 procent av de västsvenska företagen planerar att använda båda stödåtgärderna medan en tredjedel av företagen inte planerar att använda någon alls.

Av de föreslagna stödåtgärderna som särskilt riktar sig mot små och medelstora företag är det framför allt sänkt arbetsgivaravgift som lättar bördan. 9 av 10 småföretag anser att de kommer att ha nytta av sänkningen.

– Sänkt arbetsgivaravgift kräver ingen ansökan och ingen byråkrati innan det godkänns. Det är enkelt och effektivt för småföretagen och därför uppskattat. Företagen måste få besked och stöd omgående, säger Johan Trouvé.

Enkätsvaren visar att regeringens stödåtgärder hjälper många. Men vi ser också att det behövs kraftfullare insatser till särskilt drabbade branscher.

– Det kan handla om nya åtgärder i nya paket eller att vi ökar nivån på stödet i de befintliga. Vad gäller nya insatser är det viktigt att de inte krävs lagstiftning eftersom det innebär att det tar lång tid att få ut pengarna. Om det är något som vi lärt oss de senaste veckorna så är det att utvecklingen går i ett rasande tempo.

Undersökningen visar på stora skillnader mellan olika branscher vad gäller utnyttjandet av stöden och därmed på ett behov av branschanpassade åtgärder. De befintliga åtgärderna kan behöva trimmas men också förstärkas till vissa utsatta branscher.

– Den vanligaste orsaken till att småföretagen avstår från att söka anstånd med skatten är hög avgift och ränta, den måste regeringen ta bort för att uppnå effekt. Där hoppas vi att de hörsammar oppositionen som har majoritet för det i riksdagen, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren och fortsätter:

– De behöver också förtydliga vad som gäller det personliga ansvaret för skatteskulder som i dag finns hos företagets styrelsemedlemmar, så att de vågar söka.

Även tidsaspekten är viktig, särskilt för de små företagen som har mindre uthållighet.

– Vi ser hur många av de små och medelstora företagen nu kämpar för sin överlevnad, därför ser vi hellre bra åtgärder nu, än perfekta om två veckor, avslutar Stefan Gustavsson.

191 västsvenska småföretag (upp till tio anställda) deltog i undersökningen som gjordes mellan 27- 31 mars.


Annica Berg
Kommunikationschef
annica.berg@vastsvenskahandelskammaren.se
031-83 59 11
0761-22 90 10

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Magnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i Esbo
Annonser