SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Innovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligt

Nu kan du få 3D-printade produkter av 100 procent koppar
Tänk på additiv tillverkning och du tänker förmodligen på detaljer av plast. Men det behöver du inte längre göra. Nu kan du få 3D-printade produkter av 100 procent koppar – vilket skapar nya möjligheter inom marknader med extremt höga krav.

Redan 2013 började Protiq att använda en innovativ koppar/zink-legering vid additiv tillverkning. Nu har det tyska företag tagit det ett steg längre och printar i 100 procent ren koppar. Något som tar additiv tillverkning till en helt ny nivå och skapar möjligheter att exempelvis printa effektiva induktorer och värmeväxlare.
– Vi försöker alltid att möta marknadens behov och leva efter mottot ”När det inte går att göra, gör det. Om du inte gör det, finns det inte”. Att kunna printa i koppar öppnar helt nya användningsområden och marknader för additiv tillverkning, säger Stefan de Groot, teknisk chef och projektledare för additiv tillverkning på Protiq.

Varför är det så unikt att 3D-printa i koppar? Jo, fram till nu har det endast varit möjligt att använda legeringar med ett lågt kopparinnehåll vid additiv tillverkning. Något som har ställt till med problem. Ren koppar har nämligen en betydligt högre konduktivitet – både elektrisk och termisk – ¬än de legeringar som traditionellt har använts vid additiva processer.
Med andra ord, en reducerad mängd koppar innebär lägre konduktivitet – vilket i sin tur begränsar användningsområdet.
– Vår innovation gör att additiv tillverkning nu mycket väl kan möta kraven från kunder inom elektronik, verktygsmaskiner, fordon och elektromagnetisk induktion, säger Stefan de Groot.

Möjligheten att använda andra material än bara polymerer ökar så klart potentialen för additiv tillverkning. Förutom koppar/zink-legering och ren koppar kan Protiq även 3D-printa med Zamak 5, en legering med zink som bas och något av ett standardmaterial vid zinkgjutning av stora kvantiteter.
– Protiq är den första leverantören i världen som har tagit fram en process för additiv tillverkning av materialet Zamak 5. Genom att 3D-printa med Zamak 5 går det att komma bort från långa produktionstider och höga kostnader vid zinkgjutning. Därmed kan prototyper och små serier produceras till jämförbart låga priser, säger Stefan de Groot.

De innovativa konstruktionerna i koppar från Protiq – bland 60 andra innovationer – finns att se på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor, 9–12 november. Missa heller inte när Stefan de Groot talar under rubriken "Zamak, Bras, Copper - High Tech Metals for industrial 3D printing” i årets digitala program på Elmia Subcontractor.

Subcontractor InnoDex är arenan för industrins alla produktutvecklare, konstruktörer och designer – en kunskaps- och inspirationsarena utöver det vanliga, med utställningar och föreläsningar om nya material, innovativa tekniker och kreativa processer.

Flera 3D-printade produkter av spännande material med nya användningsområden visas på Subcontractor InnoDex, exempelvis magneter för elektriska motorer, högtalare från Node-Audio och 3D-printade batterier. Bland många andra.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anki Söderström
Communications
+46 36 15 20 90
anki.soderstrom@elmia.se

Elmia AB
Box 6066, SE-550 06 Jönköping, Sweden
+46 36 15 20 00 / info@elmia.se
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-13
Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsproduktVärldens smartaste mobila B2B-projektor?Power expanderar lager i SkillingarydNy dalakraft till föreningslivetVästerbotten gör kompetens­inventeringSTIHL lanserar röjsågen FS 561Kopplar samman Betong och AI
2021-10-07
Rörkopplingar i tekno­polymerSpeciallösning för Med Tech!Varmluftspistoler för krympslangFortsatt medvind för laddnätverket ChargePointSkanska väljer innerväggar från Xella till NatriumSkapa affärer av insamlad data - steg för steg Bjelin ställer om till grön elHur väljer man rätt processvärmare?Solcellsparken är nu på plats på taketNy generation elektriska motviktstruckarEngcon öppnar webbshopMaximera drifttiden med Hitachi ZX160-7 och ZX180-7
2021-10-06
Från siktdukar till elcentraler - en 127-årig historiaScania satsar på grönare ITIp-klassade snabb­kontakter för tuffa miljöerVårt kvalitetsarbete tar aldrig pausÅterbrukad plåt gör entré inom rymdforskningenYoung Entrepreneurs Challenge 2021 i Europa