SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kampag utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Kampag har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för att ha utvecklat en ny matningslösning för skördetröskor som ger ökad livslängd, är skonsammare mot grödan och ökar skörden av sojabönor.

Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Kampag från Brasilien är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Kampag har nominerats för sin högeffektiva matningsmodul, en unik lösning för rotortröskor som ger ökad avkastning genom skonsammare hantering av grödan.

”I traditionella matare märkte vi att delarna som transporterar sojabönorna från maskinens inlopp till rotorn var utformade på ett sätt som hindrade det naturliga och kontinuerliga flödet. Detta ledde till avbrott i flödet, vilket skadade bönorna. Därför beslutade vi oss för att förändra konstruktionen genom att ändra form på matningsbladen”, säger Kampags VD Vanderlei Kamphorst.

Mataren används i rotortröskor, där materialflödet har samma riktning som den längsgående rotoraxeln. Den nya matningsmodulens blad är tillverkade av slitstarkt Hardox® 500-stål. Formen är optimerad och de är placerade i ett spiralmönster som gör att de skär och samlar in sojabönor och andra grödor i ett kontinuerligt flöde.

”Med hjälp av Hardox 500 har vi skapat en mycket stabil process med hög tillförlitlighet, vilket ökar bladens livslängd jämfört med den tidigare lösningen”, noterar Kamphorst. ”Dessutom är slitstyrkan betydligt högre, så Hardox har gjort en enorm skillnad.”

Den högeffektiva matningsmodulen gör att skördetröskorna kan användas två timmar längre per dag tack vare modulens förmåga att fungera under fuktiga förhållanden. Den unika konstruktionen och användningen av Hardox® 500-stål gör modulen betydligt lättare än tidigare lösningar, vilket minskar bränsleförbrukningen med upp till 15 procent vid skördearbete.

Den högeffektiva matningsmodulen är även skonsammare mot grödan, vilket gör att andelen användbara sojabönor ökar med 3 procent.

Uttryckt i skördevolym motsvarar produktionsökningen med den nya matningsmodulen Sveriges hela efterfrågan på sojabönor under två år.

Juryns motivering för valet av Kampag som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Kampag har lyckats öka avkastningen av sojabönor genom att skapa en matningsmodul med fokus på skonsammare hantering av grödan. Den unika mataren orsakar mindre skador på de skördade bönorna och ökar även maskinens tillgänglighet i fuktiga förhållanden. Ytterligare produktivitets- och hållbarhetsfördelar har uppnåtts vid uppgradering till höghållfast och slitstarkt stål, som ökad livslängd, minskad vikt och effektivare produktion samt energibesparingar i underhållsprocesserna.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx
Johan Lundin
-

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-09-21
Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
2022-09-20
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
2022-09-19
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
2022-09-16
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
2022-09-15
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security AllianceBeijer Almas dotterbolag Lesjöfors expanderar Hainbuch utökar portföljen för snabbväxlingTrumhanterare för fotgängare Dubbla utmärkelser till NSK vid Toyotas prisutdelningPeab storsatsar på drift och underhåll